Vitaminoteka

Datum objave: 13. 02. 2018.

Epidemija gripe je na vrhuncu, a mi vam donosimo pregled prehrambenih strategija koje mogu pomoći u prevenciji i borbi protiv ove bolesti.

Veliki znanstvenik Lois Pasteur još je u 19. st. otkrio da su mikroorganizmi odgovorni za pojavu infekcija, a potom je shvatio da je najdjelotvornija strategija obrane jačanje tijela, a ne svladavanje napadača. Imunosni sustav je izuzetno dobro prilagodljiv obrambeni entitet koji se sastoji od mnoštva stanica i molekula sposobnih za prepoznavanje i eliminiranje različitih stranih tijela.

Održavanje zdravog i snažnog imunosnog sustava esencijalno je tijekom cijele godine, no posebice je važno tijekom jeseni i zime. Stoga treba na vrijeme osigurati strategiju imuno - podrške koja u svojem žarištu ima jačanje imunosnog sustava prije nego podlegnemo napadu.

Najbolji način za održavanje dobre funkcije imunosnog sustava je konzumiranje dobro izbalansirane prehrane, redovito bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanje stresa i naglog mršavljenja te osiguravanje kvalitetnog sna.


Na scenu stupaju vitamini i minerali
Antioksidansi, odnosno vitamini A, C, E, minerali selen, bakar i cink te brojne fitokemikalije, djeluju zajednički i snižavaju razinu toksičnih tvari u tkivima i krvi. Najbolje se opskrbiti antioksidansima kroz adekvatan unos povrća i voća. Konzumirajte barem 5 porcija voća i povrća dnevno! Tijekom perioda gripe i prehlade potrebne su nam dodatne količine vitamina i nekih minerala koje će nas zaštititi od infekcija i skratiti trajanje gripe i prehlade. Posebno su važni vitamin C i cink te vitamin A.

Priroda nam je mudro «zapakirala» potrebne količine vitamina C u zimske namirnice poput naranči, limuna, mandarina i šipka koje treba učestalo konzumirati u razdoblju prehlade i gripe. Najbolji prehrambeni izvori cinka su meso, jaja i mahunarke, a vitamin A sadrži narančasto i crveno voće i povrće, te mlijeko, jetra i ulje bakalara.

I naravno, nekoliko nezaobilaznih savjeta
• Pri prvim znakovima prehlade i gripe započnite s uzimanjem vitamina C i cinka.
• Opskrbite se kvalitetnim vitaminsko – mineralnim pripravkom
• Unosite dovoljne količine tekućine (čajevi, sokovi, juhe, voda), posebice ako imate povišenu temperaturu.
• Čajevi su odličan saveznik u borbi protiv gripe i prehlade. Imajte na umu da vitamin C i med treba dodati u čaj tek kada se ohladi kako ne bi uništili vrijedne sastojke.

• Pridržavajte se izbalansirane prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i siromašne jednostavnim šećerima i zasićenim mastima u svrhu pojačavanja tjelesnih imuno - funkcija.
• Konzumirajte češnjak i luk jer sadrže prirodne tvari s djelovanjem sličnim djelovanju antibiotika koje povoljno djeluju na imunološki sustav.
• Jedite pileću juhu! Ona posjeduje blaga svojstva antibiotika i dekongestanta. Ova spoznaja objavljena je i u uglednom znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine.
• Češće provjetravajte prostorije.
• Ruke perite češće nego inače jer tako umanjujete mogućnost infekcije sebe, ali i drugih.

U nastavku smo izdvojili najnovija saznanja na temu gripe i prehrane:

Protiv gripe korisnim bakterijama?

Ginseng- novi borac protiv gripe

Goji bobice u borbi protiv gripe

Probiotici čuvaju od gripe

Antioksidansima u borbu protiv gripe

Redovita tjelovježba pomaže protiv gripe

Osobama na dijeti prijeti gripa

Gladovanjem nećete pobijediti gripu

Kvercetinom protiv gripe

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gripa, gripa i prehlada,

Komentari