Datum objave: 15. 01. 2009.

S obzirom da će u novoj godini svoja vrata po prvi puta otvoriti škola terapijskog gladovanja, pravi je trenutak da saznate nešto više o tome.

Školu je osnovala Udruga „Izvor“ koja se bavi osvješćivanjem i poboljšanjem kvalitete života oboljelih od malignih i drugih neizlječivih bolesti, ali i promicanjem zdravog načina života. Terapijske metode temelje se na učenjima doktora Paava Airola i Rudolfa Breussa, a održat će se na Sljemenu u pansionu Hunjka, u obliku predavanja i radionica. Svim polaznicima bit će osiguran i stalni liječnički nadzor.

Korijeni terapijskog gladovanja
Dr. Paavo O. Airola, međunarodno priznati nutricionist i stručnjak za prirodno liječenje, promovirao je gotovo vegetarijansku prehranu s minimalnim količinama soli, koja je isključivala rafinirane ugljikohidrate i kavu. Zagovarao je tzv. “Voćno gladovanje” kao terapeutski postupak u liječenju određenih bolesti i simptoma poput artritisa, karcinoma, astme, pretilosti, dijabetesa i poremećaja srčanog ritma. Tijekom terapije, kroz 40 dana, smjeli su se konzumirati samo sokovi iscjeđeni od svježeg voća, te juhe i čajevi. U tu terapiju spada i redovito klistiranje (pražnjenje crijeva), te masaža suhom četkom par puta dnevno (time se odstranjuju odumrle stanice s površine ljudskog organizma te se pojačava cirkulacija). Prema Airoli, „bolesti i procesi starenja započinju u trenutku kada se uspore normalna regeneracija i re-izgradnja stanice. To usporavanje je posljedica nakupljanja suvišnih, štetnih produkata u tkivima, koje interferira s prehranjivanjem i oksigenacijom stanica“

Dr. Rudolf Breuss bio je naturopat čija je metoda liječenja, tzv. „Totalna terapija“, uključivala post od 42 dana, a primjenjivala se u liječenju od karcinoma. Službeno je dokumentirano 40 000 primjena ove metode koje su završile izlječenjem karcinoma, iako su neki bili u već uznapredovaloj fazi. Prema Breussu, karcinom je samostalan sustav unutar organizma koji se može uništiti gladovanjem i unošenjem prirodnih sokova od organski uzgojenog voća i povrća. U svojoj totalnoj terapiji Breuss daje prednost kombinaciji sokova od cikle, mrkve, celera, rotkve i krumpira, ističući kako je korjenasto povrće izrazito bogato mineralima.
Budući da u gore navedenim sokovima nema bjelančevina, organizam ih traži u novonastalom nabujalom i oteklom tkivu. Upravo je to osnova samorazgradnje tumorskog tkiva koju je poželjno postići.

Teorije navedenog dvojca nisu u sukobu s tradicionalnom medicinom, već je nadopunjuju i doprinose razumijevanju borbe protiv teških bolesti.

Od pamtivijeka, u mnogim civilizacijama i religijama (kršćanstvu, islamu, budizmu, judaizmu, hinduizmu i mnogim afričkim religijama), gladovanje je poznato kao jedno od “sredstava” pročišćenja – fizičkog, psihičkog, spiritualnog. U Starom Egiptu postojala je primjena tzv „terapijskog gladovanja“ koje je bilo provođeno kroz dulji period, u svrhu jačanja organizma. I Hipokrat je, kao „Otac medicine“, vjerovao kako je gladovanje odličan način za pročišćavanje organizma i odmaranje probavnog sustava, kojeg je smatrao gotovo najvažnijim organskim sustavom. Tijekom 19. stoljeća gladovanje je bilo prilično popularno kao terapija, odnosno način detoksikacije organizma.

U današnje vrijeme, svakodnevno smo izloženi različitim stresorima i ogromnom broju škodljivih tvari koje se kontinuirano „ugrađuju“ u naš organizam te – osim prema Airoli i Breussu - i prema mnogim drugim autorima, predstavljaju uzrok mnogih bolesti.
Dr. Gabriel Cousens, u svojoj knjizi “Rainbow Green Live Food Cuisine”, objašnjava kako je “povremeno gladovanje već stoljećima poznato kao moćno oružje protiv kroničnih bolesti te odličan način na koji ćemo produžiti životni vijek”.

U izvješću Life Extension Magazine-a iz 2007, dr. Spindler je, zajedno sa svojim suradnicima u studiji na miševima iz 2004. god, pokazao kako je restrikcija kalorija – čak i u starijih organizama, rezultirala produljenjem života za 42 % te je značajno smanjila pojavljivanje tumora.

Razlozi za i protiv
Danas su znanstvenici došli do otkrića kako produljeno gladovanje (neuzimanje hrane dulje od tri dana ) tijelo dovodi u posebno stanje zvano „samoprobava“. Restrikcija kalorija uzrokuje drastične biokemijske promjene u organizmu. Smanjuje stvaranje slobodnih radikala koji bi uzrokovali oštećenja gena, a time i fatalne bolesti. Osim toga, dolazi i do sniženja tjelesne temperature, što doprinosi zdravlju i značajno duljem životu.

Tijekom gladovanja, odnosno konzumacije samo razrijeđenih voćnih sokova, povrtnih juha i čajeva, tijelo započinje proces autolize. Drugim riječima, u nedostatku hrane koja bi poticala stvaranje zaliha proteina i masti, tijelo počinje razgrađivati vlastito tkivo. No, organizam čini to diskriminativno, odnosno najprije počinje razgradnju bolesnih, starih i mrtvih stanica i tkiva, uključujući tumore, apscese, nepotrebne masne naslage itd. Energija dobivena njihovim sagorijevanjem koristi se za izgradnju zdravog tkiva.

A osim autolitičkog razaranja tumora, gladovanje ima i pozitivni učinak na organizam koji prima kemoterapiju. Jedna novija studija objavljena u časopisu „Proceedings of the National Academy of Science“ ukazuje na to kako „gladujuća“ tkiva mogu primiti puno veće doze kemoterapeutika od ostalih tkiva, a da pritom ne budu uništena. Jedna od teorija kojom znanstvenici špekuliraju pokušavajući objasniti taj učinak je da izgladnjele stanice mogu podnijeti veći stres zato jer ulaze u hibernaciju, odnosno u niskoenergetsku, „štedljivu“ razinu. Za razliku od zdravih, tumorske stanice ne mogu ući u takvo stanje i time su podložnije oštećenju. Ova teorija mogla bi biti podloga novom pristupu kemoterapiji – izgladnjivanje pacijenata, pa napad znatno višim dozama kemoterapeutika.

S obzirom na to da se u produljenom gladovanju mijenja čitav niz metaboličkih puteva i biokemijskih reakcija, poželjno je započeti terapiju pripremljenog organizma. Između ostalog, dok gladujemo otpuštaju se i veće količine toksina u krvotok, a ukoliko su prevelike – mogu biti vrlo opasne! Stoga je poželjno hraniti se zdravo nekoliko dana prije početka gladovanja i u prehranu uvrstiti mnogo voća, povrća, vode te izbaciti sve proizvode s nepoželjnim sastojcima. Dobro je i uzeti probiotike kako bi se regenerirala crijevna flora, što je od izuzetno velikog značaja za opće stanje probavnog i imunološkog sustava. Također bi – i prije, i za vrijeme gladovanja – trebalo izbjegavati bilo kakve lijekove, a ako ih već moramo uzimati, onda je poželjno posavjetovati se s liječnikom.

Osim blagotvornih učinaka na fizičko i psihičko zdravlje koji su vidljivi naročito nakon završetka gladovanja, nerijetko se pojavljuju i neželjene „nuspojave“ odnosno popratni efekti koji prate eliminaciju toksina. To stanje koje se naziva „kriza ozdravljenja“, odnosno Herxheimerova reakcija javlja se naročito u pojedinaca kod kojih se detoksifikacija odvija izrazito brzo. Tako oslobođeni toksini mogu ili pogoršati simptome bolesti koju liječimo ili pak stvoriti vlastite poput glavobolje, mišićno-zglobne boli, ošamućenosti, znojenja, opće slabosti, suhoće sluznica, povraćanja i simptoma sličnih gripi. No ,iako su neugodni, nakon njih najčešće slijedi izlječenje te osjećaj euforije i izrazite mentalne „bistrine“.

Nakon nekog vremena, kada uslijedi poboljšanje stanja organizma, može se prekinuti s ovom terapijom, ali tek postepeno. Budući da se metabolizam tijekom gladovanja prilično mijenja, nagle promjene nisu dobre. Radi toga se ne smiju uzimati prekomjerne količine hrane, a unesenu hranu treba dobro prožvakati i polako jesti. Preporučuje se da daljnja prehrana bude sastavljena od voća, povrća i žitarica, sa što manje mesnih proizvoda.

Jedna od najbitnijih stavki koju nikako ne smijemo izostaviti je porijeklo hrane koja se konzumira za vrijeme gladovanja. Izuzetno je bitno da voće i povrće od kojih se rade sokovi i juhe bude iz strogo kontroliranog organskog uzgoja! Kontinuiranom konzumacijom sokova pripravljenih od povrća uzgajanog na zagađenom zemljištu sa upotrebom umjetnog gnojiva i pesticida mogu se dobiti potpuno suprotni učinci od željenih, i umjesto detoksikacije organizma može nastupiti dijametralno suprotan učinak – „toksikacija“!
Drugi problem kod ljekovitog gladovanja je odsustvo esencijalnih masnih kiselina i postojeća opasnost od poremećaja alkalno-kisele i vodeno-elektrolitne ravnoteže pa treba biti posebno pažljiv u odabiru namirnica iz kojih će se pripravljati sokovi, a poželjno je u „jelovnik“ ubaciti i alge koje su bogat izvor potrebnih nutrijenata.

Postoji i nekoliko stanja u kojima je zdravo gladovanje kontraindicirano, a to su: djeca u rastu i razvoju, trudnice i dojilje, pacijenti s uznapredovalim karcinomom, loše reguliranim dijabetesom, tuberkulozom i ozbiljnim kardiovaskularnim oboljenjima,te osobe s hipoglikemijskim krizama.

A uz tisuće svjedočanstava o izlječenjima, uz znanstvene dokaze o blagotvornim učincima i desetke tisuća ljudi širom svijeta koji su se nakon proveden terapije fizički i mentalno „preporodili“, ne smijemo izostaviti i negativnu stranu medalje.

Naime, u jednoj talijanskoj studiji provedenoj na miševima zabilježen je određeni broj pogoršanja, odnosno napredovanja multiple skleroze u oboljelih koji su započeli gladovanje. Taj učinak se zapravo pripisuje nedostatku određenog nutrijenta u takvom izgladnjujućem režimu, a problem leži u činjenici da još nije otkriveno koji je točno nutrijent nedostajao.

Gladovanje također može dovesti do pojačanog stvaranja žučnih kamenaca te do već spomenute neravnoteže elektrolita, gdje je izrazito opasna hipokalemija. Osim promjene u mišićima koje mogu uzrokovati grčeve mišića pa čak i srčani arest, važno je spomenuti i psihičke promjene poput depresije, anksioznosti, razdražljivosti i ljutnje.

Stoga se u obje terapije - osim pomnog biranja i optimiziranja namirnica, preporuča fizička aktivnost poput šetnje na svježem zraku, te što manje stresa i uzbuđenja. Organizam, iako u stanju jače aktivnosti, ne treba dodatno zamarati.

Ana-Marija Liberati-Čizmek, dr.med

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari