Datum objave: 20. 05. 2024.

Peti po redu stručni skup “Pharma&Beauty” održan je 15. svibnja 2024. godine u The Westin Hotelu u Zagrebu. Brojem sudionika i sponzora nadmašio je sve dosadašnje stručne skupove u organizaciji inPharme i Vitaminoteke

Uz gotovo pet stotina sudionika uživo i online te čak trideset i pet vjernih sponzora, petnaestoro sjajnih predavača održalo je aktualna stručna predavanja. Koncentraciju zainteresirane publike održavali do kasnih popodnevnih sati. U nastavku pročitajte sažetke predavanja.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i pozivamo vas da nam se pridružite 20. rujna, na istoj adresi, na stručno skupu Zdravlje mozga.

Dr.sc. Vanesa Benković: Farmakoekonomika ljepote ili koliko košta ljepota?

U uvodnom predavanju prezentirani su podaci istraživanja o troškovima povezanim s ljepotom u Hrvatskoj. Istraživanjem koje je osmišljeno i provedeno ekskluzivno za stručni skup „Pharma&Beauty 5.0“ obuhvaćeno je 305 ispitanika. Dobiveni podaci pokazuju da sve veći broj potrošača, posebno pripadnika tzv. Z generacije, prilikom kupovine proizvoda za ljepotu vodi računa o etičkim i ekološkim pitanjima. Čak 90% ispitanika pri izboru proizvoda u obzir uzima te čimbenike, što upućuje na rastuću potražnju za održivim proizvodima. Istraživanje je pokazalo da ključnu ulogu u oblikovanju stavova i ponašanja potrošača imaju društvene mreže koje posebno jak utjecaj imaju na mlađe generacije – čak 47% ispitanika ističe njihov utjecaj na odluke o kupovini proizvoda za ljepotu. Mladi u skupini od 18-24 godine pokazuju i najveću osjetljivost na utjecaj medija na percepciju vlastitog izgleda. Postoje značajne razlike u potrošnji na proizvode za ljepotu među različitim dobnim skupinama i spolovima, a najveća potrošnja  zabilježena je među starijim dobnim skupinama i ženama. Muški ispitanici prosječno na ljepotu troše otprilike 100 eura mjesečno, najviše na proizvode za njegu kose i kože, članarinu za fitness i dodatke prehrani. Ispitanice troše oko 250 eura, i to na odjeću, frizera, pedikuru, manikuru, preparativnu i dekorativnu  kozmetiku te dodatke prehrani. Rezultati ispitivanja pokazali su da upotreba proizvoda za ljepotu i njegu ima pozitivan učinak na zadovoljstvo vlastitim izgledom, samopouzdanje i mentalno zdravlje, posebno u skupini žena između 35-44 godine. Promatraju li se trendovi u preferencijama među različitim grupama proizvoda za ljepotu – 72% ispitanika ističe proizvode za njegu kože, a 45% organske proizvode. Skupina od 18-24 godine daje prednost dekorativnoj kozmetici.

Prim.dr.sc. Ružica Jurakić Tončić, dr.med. spec. dermatovenerolog: Utjecaj topikalne primjene provitamina C na proces starenja kože

Starenje je proces koji uključuje brojne fiziološke promjene koje dovode do smanjenja bioloških funkcija i sposobnosti organizma da se prilagodi metaboličkom stresu. Intrinzično starenje je prirodan, genetski programiran proces koji je posljedica polagane degeneracije tkiva. Koža kao vanjska barijera tijela izložena je raznim egzogenim izvorima oksidativnog stresa, koji su uzrok ekstrinzičnog starenja, među kojima je najznačajnije izlaganje UV zrakama. Prvi znakovi starenja povezani su s usporavanjem metabolizma stanica kože i stalnim napadima slobodnih radikala, potaknutih između ostalog i izlaganjem UV zrakama. Vidljivi znakovi starenja na koži su bore i fine linije, nedostatak blistavosti kože i gubitak elasticiteta. Koža je siva, beživotna, a ten neujednačen s hiperpigmentacijama.

Mnoga istraživanja pokazala su da antioksidansi djeluju zaštitno na oksidativni stres te da djeluju protiv učinaka slobodnih radikala. Vitamin C može pomoći koži u sintezi kolagena, a kao antioksidans smanjuje oštećenja kože od vanjskih štetnih čimbenika, UV zraka i slobodnih radikala. No, njegova fotoosjetljivost predstavlja izazov u topikalnoj primjeni. Prekursor vitamina C, provitamin C (askorbil-glukozid) pokazao se iznimno učinkovit u topikalnoj primjeni na proces starenja kože. Njegova prednost u odnosu na vitamin C prvenstveno je njegova stabilnost (manje je osjetljiv na oksidaciju i toplinu, pa je stoga i manji rizik od ranijeg propadanja). Također, provitamin C ima produljeno antioksidativno djelovanje zahvaljujući postupnom oslobađanju, čime se sprječava rizik od prooksidativnog učinka. Stoga, ima učinak na proces starenja kože djelovanjem protiv slobodnih radikala, ujednačavanjem tena posvjetljujući hiperpigmentacije, te poboljšava blistavost i punoću kože. Djelatni sastojci koji su se pokazali komplementarni u topikalnoj primjeni s provitaminom C su niacinamid i bakuchiol te hijaluronska kiselina.

Prof.dr.sc. Zrinka Bukvić Mokos, dr.med.: Nova dostignuća u području poremećaja hiperpigmentacije

Prekomjerna proizvodnja melanina odgovorna za nastanak hiperpigmentacija na koži povećava se djelovanjem sunčeve svjetlosti, hormona ili lijekova. Postoje dvije vrste melanina: eumelanin i feomelanin, a proizvodnja melanina podložna je genetskim i vanjskim čimbenicima poput izloženosti UV zračenju. Određena patološka stanja također mogu utjecati na stvaranje i raspodjelu melanina u koži. Poremećaji pigmentacije uključuju i hipopigmentaciju, koja rezultira smanjenom pigmentacijom kože, te depigmentaciju, koja označava potpuni gubitak pigmentacije. Hipopigmentacija se očituje kao svjetliji ton kože u usporedbi s okolinom i može biti fokalna ili difuzna. Istovremeno, i hiperpigmentacija i hipopigmentacija mogu se pojaviti lokalizirano ili generalizirano na većem dijelu tijela. U odabiru proizvoda za njegu hiperpigmentacija najbolje je odabrati one čiji se sastojci nadopunjuju i djeluju na više razina – na inhibiciju aktivnosti melanocita, na inhibiciju sinteze melanina, te uklanjanje postojećeg melanina. Osim toga, važno je birati proizvode koji će, uz uklanjanje hiperpigmentacija, zaštititi i regenerirati kožu, a koji se nalaze u blagim podlogama s kvalitetnim podupirućim sastojcima. Ujedno, za prevenciju nastanka hiperpigmentacija iznimno je važna zaštita od sunca.

Dr.sc. Jelena Meštrović Štefekov, dr.med., spec. dermatovenerolog: Putovanje kroz vrijeme - razumijemo li proces starenja kože i kako ga ublažiti?

Genetika nije presudna za brzinu i način na koji se stari. Može se reći da u ukupnom zboju mehanizama koji utječu na proces starenja na genom otpada 20%, dok čak na 80% tog procesa utječu vanjski čimbenici. Zato se i razlikuju pojmovi kronološke (utjecaj genoma) i biološke dobi (utjecaj vanjskih čimbenika). Višak oksidacije i višak upale, dva su najznačajnija mehanizma procesa starenja kože. Organizam posjeduje mehanizme neutralizacije i reparacije, a do problema, procesa starenja i mutacija dolazi kada postoji višak slobodnih kisikovih radikala koje organizam ne može neutralizirati. Tada se javljaju oštećenja stanica i struktura kože, i u konačnici karcinogeneza. U tome leži važnost antioksidansa i kao kozmeceutika i kao peroralnih sredstava. Upala djeluje na sve strukture kože, što rezultira vidljivim staračkim promjenama na koži – hiperpigmentacijama, opuštenošću kože, proširenim kapilarama, borama… pa su u terapiji starenja važni protuupalno djelovanje i fotoprotekcija. Do starenja uzrokovanog upalom (tzv. inflammaging) dovodi i stres, koji izaziva upalu i disfunkciju kožne barijere.

Starenjem sva tri sloja kože prolaze kroz proces degeneracije, a promjene su najvidljivije na dermisu i na kolagenu kao glavnoj komponenti ekstracelularnog matriksa. Ključni faktori koji čuvaju stanice od procesa starenja su duljina telomera, integritet DNA, ravnoteža ROS-a i homeostaza proteina, a pro-age pristup usmjeren je na smanjenje razine ROS-a, na protuupalno djelovanje, povećanje aktivnosti stanica i reguliranje energetskog metabolizma (ATP) te poticanje sinteze kolagena.

Dr.sc. Pierre Mantello: Fermentirana papaja – odličan saveznik kod starenja kože i u menopauzi

Pripravak fermentirane papaje (Fermented Papaya Preparation, FPP®) je dodatak prehrani koji nastaje fermentacijom papaje, a koji se intenzivno istražuje zadnjih 25 godina. U izlaganju su predstavljena osnovna svojstva i mehanizam djelovanja tog dodatka prehrani te su prikazana najvažnija pretklinička i klinička istraživanja o antioksidativnom i imunostimulativnom djelovanju fermentirane papaje, poput utjecaja na redoks status i DNA oštećenja kod starijih osoba, djelovanja na stanični imunitet i dobivanje energije u stanicama urođenog imuniteta. Nadalje, dobro je istražen i utjecaj fermentirane papaje na zdravlje, ljepotu i vitalnost, i to u dvostrukoslijepim, placebom kontroliranim studijama. U drugom dijelu izlaganja prikazan je utjecaj fermentirane papaje na obilježja starenja kože poput stupnja vlage, elastičnosti i ujednačenosti tena te se objasnio mehanizam djelovanja fermentirane papaje na suzbijanje znakova starenja kože antioksidativnim djelovanjem, utjecajem na vazodilataciju kože i poboljšanjem redoks ravnoteže.

Menopauza je razdoblje kojeg obilježava promjena u redoks ravnoteži uslijed smanjenja antioksidativne sposobnosti organizma i povećanja razine oksidativnog stresa, što tijelo čini podložnim različitim bolestima povezanim sa starenjem poput bolesti srca, osteoporoze i vazomotornih simptoma. Prikazana su istraživanja koja pokazuju na koji način fermentirana papaja u obliku dodatka prehrani blagotvorno djeluje na zdravlje žena u menopauzi.

Prof.dr.sc. Zrinka Bukvić Mokos, spec. dermatovenerolog: Suvremeni terapijski pristup i njega kože kod seborejičnog dermatitisa

Seborejični dermatitis (SD) je kronično-recidivirajuća upalna bolest kože, a javlja se na mjestima na kojima su žlijezde lojnice najbrojnije (vlasište, nazolabijalne i mentolabijalne brazde, obrve te sternalna i interskapularna regija).

Iako etiopatogeneza SD-a nije u potpunosti razjašnjena, smatra se da važnu ulogu imaju hormonska i vegetativna disfunkcija, nadražaj komenzalnim mikroorganizmima, promjene u sastavu loja te mehanička iritacija. Brojnim istraživanjima dokazana je etiopatogenetska uloga gljive Malassezia furfur, pri čemu je bitan imunološki odgovor na kolonizaciju. Bolest je najčešće lokalizirana na vlasištu i predjelima lica gdje se nalaze oštro ograničena, ružičasto-crvena žarišta koja su pokrivena bjelkasto-žućkastim ljuskama. Tijek bolesti je kroničan; razdoblja remisija izmjenjuju se s povremenim egzacerbacijama bolesti, pa stoga SD može predstavljati veliko psihološko opterećenje. Osim farmakološkog liječenja, u liječenju SD-a iznimno je važna komplementarna terapija, odnosno primjena odgovarajućih dermokozmetičkih pripravaka. Naime, dodatna njega je podrška farmakološkoj terapiji i pridonosi boljoj suradljivosti pacijenta, a u fazama remisije bolesti primjenjuje se kao terapija održavanja da bi se smanjio rizik za pojavu recidiva. Kada je riječ o dermokozmetičkim preparatima, neophodno je da su formulacije dermatološki ispitane i sigurne, da su aktivni sastojci učinkoviti za ciljano djelovanje na etiopatogenetske čimbenike, ali i na osnaživanje zaštitne funkcije kože.

Dr.sc. Željana Bolanča, dr.med.: Prhut i seborejični dermatitis

Održavanje zdravog vlasišta ključno je za opću dobrobit kose i kože. Prhut i seborejični dermatitis su česti problemi kože vlasišta koji zahtijevaju posebnu pažnju i tretmane. Prhut je stanje koje se očituje perutanjem kože vlasišta, a uzrokuje ga prekomjerna proizvodnja i otpadanje mrtvih stanica kože. Za njegovo rješavanje preporučuju se šamponi i tretmani koji sadrže sastojke poput selenovog disulfida, salicilne kiseline, vitamina E te ceramida R. Poseban fokus stavlja se na održanje čvrste barijere i zdravog mikrobioma vlasišta. Redovito pranje kose i vlasišta blagim šamponima također pomaže u kontroliranju prhuti. Seborejični dermatitis je upalna bolest koja rezultira crvenilom, perutanjem i svrbežom vlasišta. Uzroci tog stanja mogu uključivati prekomjerno izlučivanje sebuma, gljivične infekcije ili genetsku predispoziciju. Tretmani za seboroični dermatitis obično uključuju antifungalne šampone, kortikosteroidne kreme ili losione za umirenje upale i svrbeža. Redovita njega vlasišta i izbjegavanje agresivnih proizvoda za kosu također su važni u prevenciji tog stanja. Uz pažljivu njegu vlasišta i primjenu odgovarajućih tretmana, prhut i seborejični dermatitis mogu se uspješno kontrolirati, što doprinosi zdravlju i ljepoti kose i kože.

Irena Šehović: Važnost aktivnih sastojaka i njege vlasišta za zdravlje kose

Aktivni sastojci u njezi vlasišta često su zanemareni i ne ističu se toliko kao u njezi kože lice. Međutim, oni imaju važnu ulogu, osobito kada se radi o jačanju kose i poticanju njenog rasta. Zadnjih nekoliko godina primjećuje se trend sve većeg fokusa potrošača na njegu vlasišta, koja obuhvaća širok raspon potreba - od hidracije i smirenja osjetljivog vlasišta do sprječavanja oštećenja i gubitka kose. To je osobito došlo u fokus s covidom-19 i posljedičnim problemima u vidu prekomjernog ispadanja kose, a očekuje se i sve veći rast te kategorije proizvoda.

Nuggela & Sulé je španjolski lider u njezi vlasišta i kose, koji u proizvode uključuje učinkovite sastojke koji osim estetskog, pružaju i terapeutsko djelovanje. Neki od istaknutih aktivnih sastojaka u šamponu čija je djelotvornost dokazana kliničkom studijom 2023. su: ekstrakt crvenog luka, morski glikogen i soli Mrtvog mora. Ta studija pokazuje da nakon 60 dana primjene br. 1 Premium šampon djeluje protiv opadanja kose: smanjuje gubitak kose za 69,9% te povećava broj vlasi u fazi rasta za 42%. Crveni luk je vrsta najbogatija flavonoidima, sumporom i antioksidansima te ima najveći potencijal za jačanje kose. Kvercetin u crvenom luku pomaže smanjiti upalu i iritaciju vlasišta, dopuštajući hranjivim tvarima i kisiku da učinkovito dođu do folikula dlake, što rezultira jačom kosom. Istraživanja na životinjskim modelima i in vitro studije utvrdile su da kvercetin stimulira rast kose. Glikogen je polisaharid koji ima temeljnu ulogu u ljudskom tijelu kao rezerva energije. Kada se primjenjuje topikalno putem vlasišta, morski glikogen osigurava dodatnu rezervu energije u folikulu dlake za jačanje i stimuliranje rasta kose. I treći aktivni sastojak koji priprema vlasište za upijanje ostalih aktivnih sastojaka su soli Mrtvog mora, jer imaju visoku koncentraciju minerala poput kalija, magnezija, natrija, kalcija i cinka. Nuggela & Sulé koristi soli Mrtvog mora kao primarni aktivni sastojak za njegu kose, poticanje cirkulacije krvi i čišćenje. Zahvaljujući mikrogranulama, omogućuje mikropiling vlasišta, uklanja mrtve stanice, nečistoće, ostatke i višak sebuma.

Doc.dr.sc. Ulla Marton, dr.med.: Mikrobiom žene: prikaz slučajeva iz kliničke prakse

Danas se zna da je približno trećina malih metabolita koji cirkuliraju u tijelu izravni proizvod nastao pod utjecajem crijevne mikrobiote te da su brojne bolesti i stanja povezani s promjenom mikrobiote. Stoga se poremećaj u ravnoteži crijevne mikrobiote liječi različitim intervencijama da ne bi doveo do kroničnih poremećaja metabolizma i imunosnoga sustava. Suvremeni ubrzan i stresan način života jedan je od važnih čimbenika koji remete tu ravnotežu. Zato je, da bismo ostali zdravi, vitki i vitalni te se oduprli svakodnevnim izazovima, nužno trajno održavati ravnotežu dobrih bakterija u crijevima. Mikrobiota otklanja patogene bakterije kompeticijom za hranjiva i receptore, ali i putem lučenja antimikrobnih čimbenika. Sluznica vaginalnoga trakta naseljena je različitim sojevima bakterija i njihovom različitom brojnošću u pojedinim fazama života žene. Određivanje sastava crijevne i vaginalne mikrobiote te primjena određenih ciljanih probiotičkih kultura, prebiotika i sinbiotika izravno na vaginalnu sluznicu, ili posredno preko gastrointestinalnoga sustava, te primjenom ciljanih pripravaka i nutritivnih intervencija, jedan je od načina kojima se ponovno uspostavljaju zdravlje i ravnoteža u području genitalnoga trakta. U izlaganju je prikazana serija kliničkih slučajeva s uvidom u sastav mikrobiote tih žena.

Dr.med. Jakov Jurčević: Vitamini i minerali za zdraviju kožu i bolji anti aging učinak - dermatološki osvrt

Beta-karoten, vitamini C i E, cink i selen ključni su za optimalnu funkciju kože i prevenciju starenja. Beta-karoten, prekursor vitamina A, ključan je za regeneraciju stanica kože i potiče proizvodnju kolagena, čime se smanjuje pojava bora i poboljšava tekstura kože. Vitamin C je moćan antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala i potiče sintezu kolagena, što rezultira svježijim izgledom kože. Vitamin E također djeluje kao antioksidans i pomaže u hidrataciji kože, čime se smanjuju suhoća i nastanak bora. Minerali poput cinka imaju ključnu ulogu u procesu zacjeljivanja kože i kontroliranju proizvodnje sebuma, što može pomoći u prevenciji akni i drugih kožnih tegoba. Selen štiti kožu od štetnog djelovanja UV zraka. U predavanju su prezentirani mehanizmi djelovanja tih hranjivih nutrijenata na kožu, te su date informacije kako ih pravilno integrirati u svakodnevnu preporuku uz proizvode za njegu kože. Razumijevanje uloge beta-karotena, vitamina C, vitamina E, cinka i selena u očuvanju zdravlja kože omogućuje pružanje najboljih savjeta i preporuke proizvoda za poticanje anti-age učinka te očuvanje zdravog, mladolikog izgleda kože.

Doc.dr.sc. Ivana Prkačin, dr.med.: Kolagen – sinergija znanosti i ljepote

Temeljem rezultata brojnih istraživanja prepoznata je važnost i uloga kolagena u održavanju mladolikog, njegovanog i zdravog izgleda kože. Naticol® je peptid ribljeg kolagena tipa I, uključujući dipeptide i tripeptide koji se proizvodi u Europi, specifičnom enzimskom hidrolizom od visokokvalitetnih sirovina. Proteini kolagena u svojem prirodnom obliku slabo su topljivi u vodi zbog velike molekularne mase (oko 300 kDa) a enzimskom hidrolizom nastaje hidrolizirani kolagen koji se sastoji od segmenata niske molekulske mase (1-10 kDa). Kontrolirani postupak hidrolize dovodi do cijepanja bjelančevina kolagena na peptide koji su sastavljeni od aminokiselina koje će organizam kasnije moći apsorbirati. Naticol® se, u usporedbi s drugim vrstama kolagena, lakše i učinkovitije apsorbira u krvotok, osiguravajući da ga tijelo može učinkovito iskoristiti za obnovu i popravak. Zbog manje veličine peptida (2 kDa) i mikrogranuliranog oblika s visokim stupnjem disperzije, brzo se apsorbira u tijelu, što dovodi do bržih i vidljivijih rezultata. Također ima vrlo nisku viskoznost, neutralan okus i miris. Aktivna komponenta Naticol® kkorištena je u kliničkim istraživanjima, i to u području zdravlja kože i održavanja tjelesnog tkiva. Klinička ispitivanja na 60 zdravih žena (prosječne dobi 56 godina) dokazala su blagotvorni učinak male doze peptida kolagena Naticol® (već od 5 g/dan) u oralnom napitku, tijekom 8 tjedana, na povećanje elastičnosti i čvrstoće kože te značajna klinička poboljšanja na koži lica u vidu smanjenja periorbitalnih bora. Redovito uzimanje Naticol® kolagena može dovesti do smanjenja vidljivih znakova starenja, uključujući smanjenje bora i finih linija, pomaže u zaglađivanju kože i poboljšanju njezine ukupne teksture. U kliničkoj studiji je 40 ispitanica tijekom 12 tjedana svakodnevno uzimalo 10 g Naticol®. Rezultati su pokazali značajno poboljšanje vlažnosti kože za 22,8% i njene elastičnosti za 23,7%. Osim toga, Naticol® može doprinijeti općem zdravlju i zdravlju zglobova i kostiju. Njegove aminokiseline mogu podržati popravak i održavanje tjelesnog tkiva, jer održava cjelovitost hrskavice, što je ključno za funkcioniranje zglobova. Može pomoći i u održavanju gustoće i snage kostiju, pridonoseći ukupnom zdravlju kostura i smanjujući rizik od stanja povezanih s promjenama na kostima. Klinički rezultati pokazuju da svakodnevno uzimanje 10 g Naticola® tijekom 12 tjedana može ublažiti simptome osteoartritisa koljena, kao što su bol i poteškoće u fizičkoj funkciji.

Izv.prof.dr.sc. Marija Buljan, dr.med.: Zaštita od sunca 365 dana u godini

UVB zračenje uzrokuje tamnjenje kože, ali i eritem, imunosupresiju, hiperpigmentacije te razvoj zloćudnih tumora kože. UVA uzrokuje stvaranje slobodnih radikala, fotostarenje, fotodermatoze i oštećenje DNK. IR je povezano sa stvaranjem visokoreaktivnih slobodnih radikala te smanjuje produkciju kolagena i elastina. HEVL prodire u duboke slojeve kože i uzrokuje stvaranje slobodnih radikala te može uzrokovati oštećenje DNK. Izaziva i hiperpigmentaciju kod tamnoputih osoba i eritem kod osoba svijetle puti. Plava svjetlost dokazano može uzrokovati oštećenje stanica kože, jer dovodi do oksidativnog stresa, oštećenja DNK i fotostarenja. Formulacije za topikalnu primjenu s ekstraktom Polypodium leucotomos (Fernblock®) su u kliničkim ispitivanjima u potpunosti spriječile stvaranje ciklopirimidinskih dimera i smanjile nastanak sunburn stanica za 80% u odnosu na kontrolnu skupinu, te je spriječeno oštećenje rožnatog sloja kože. Međutim, međunarodna stručna društva već godinama upozoravaju da čak i kada se visoka SPF zaštita primjenjuje pravilno, ujednačeno i često, topikalna fotoimunozaštita nije dovoljna za potpunu zaštitu kože. Kada je riječ o zaštiti od sunčevog zračenja, zbog imunosupresivnih učinaka i poticanja stvaranja slobodnih radikala, sve se češće, uz topikalnu fotoprotekciju preporučuje i primjena oralnih antioksidansa. Ekstrakt paprati Polypodium leucotomos ima snažnu antioksidativnu aktivnost i inhibira proizvodnju slobodnih radikala uzrokovanih UV zračenjem, odnosno stvaranje superoksid aniona, singletnog kisika i posljedičnu peroksidaciju lipida. Prije dvadesetak godina patentiran je ekstrakt te paprati (Fernblock®) koji se dobiva standardiziranim procesom ekstrakcije odabranih biljaka, uzgajanih u kontroliranim uvjetima, u kombinaciji s farmaceutskim standardima proizvodnje koji jamče sigurnost i učinkovitost. Primjena oralne fotozaštite preporučuje se u razdoblju izlaganja sunčevom zračenju svim osobama svijetle puti, osobama s fotodermatozama ili alergijom na sunce, osobama nakon medicinskih tretmana ili primjene medikamentozne terapije koja može uzrokovati fotoosjetljivost ili imunosupresiju, osobama s hiperpigmentacijama, aktiničkim keratozama ili melanomom u anamnezi, te nakon fototerapije (PUVA / NB-UVB). Oralna fotoprotekcija može se preporučiti i osobama sa zdravom kožom tamnije puti, koje žele smanjiti oštećenje kože uzrokovana sunčevim zračenjem i preuranjeno starenje kože.

Cyrille Telinge, osnivač Novexperta: Novi standard u dermatološkim nutraceuticima

Današnji je svijet svijet individualizma i narcisoidnosti, sa zanemarenim kolektivnim vrijednostima. I pacijenti u ljekarnama su sve zahtjevniji, fokusirani isključivo na sebe, svoje zdravlje i ljepotu. Osim toga, sve se više okreću googlu, umjetnoj inteligenciji i zdravstvenim aplikacijama, te imaju sve manje povjerenja u liječnike i farmaceute, postaju vlastiti liječnici, treneri, nutricionisti, a da nisu stručnjaci niti u jednom području. Kod takvih pacijenata često dolazi do problema, jer postoji nesrazmjer između on-line, virtualnog života i off-line, stvarnog života, što dovodi do dramatičnih posljedica i psiholoških problema. A, psihološki problemi su povezani s dermatološkim problemima. Na njih utječe i dulji životni vijek, uz porast bolesti povezanih s hormonalnim, imunološkim i metaboličkim poremećajima.

U modernim društvima izrazito raste i broj starijih osoba, pa se pretpostavlja da će 2050. broj osoba starijih od 65 g. dosegnuti čak 25% populacije. Zbog svega toga, u području dodataka prehrani danas vlada veliki kaos – npr. u Francuskoj gotovo svakodnevno influenceri i različite „zvijezde“ na tržište plasiraju vlastite brendove dodataka prehrani, koje za njih „preko noći“ proizvode ugovorni proizvođači, bez ikakve znanstvene podloge, testiranja i provjera kvalitete… Na takve izazove odgovor može pružiti samo suradnja liječnika, farmaceuta i proizvođača kvalitetnih brendova. Želja Novexperta je ponuditi novi standard u proizvodnji dodataka prehrani i proizvoditi dodatke prehrane koji nastaju na isti način kao i Novexpert skincare proizvodi. To znači da brend Novexpert jamči količinu aktivnih sastojaka sadržanih u proizvodima, da ne koristi više od 600 sastojaka koji ne udovoljavaju postavljenim kriterijima (premda se neki od njih nalaze na listama dopuštenih sastojaka), da provodi čak 400 testova kontrole kvalitete te da su svi gotovi proizvodi (a ne samo njihovi sastojci) podvrgnuti kliničkim testiranjima. Tri su područja na koja su usmjereni proizvodi iz kategorije dodataka prehrani od sada dostupni i na hrvatskom tržištu: akne, bore i gubitak kose. Učinkovitost sva tri proizvoda potvrđena je provedenim kliničkim ispitivanjima u neovisnim laboratorijima.

Danijela Stojanović, mag.pharm.: Astaksantin – prirodni pigment s moćnim sposobnostima: zaštita kože od UV zračenja i anti-aging

U predavanju je predstavljen sveobuhvatan pregled suplementacije astaksantinom, ističući njegova svojstva u širokom spektru indikacija. Analizom relevantnih kliničkih studija naglasak je bio na ulozi astaksantina u održavanju zdravlja kože, očiju i potencijalno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Prikazan je i pregled podataka o učinkovitosti astaksantina u suzbijanju alergijskih reakcija poput rinitisa nakon izlaganja suncu, zatim u smanjenju upalnih procesa te njegove uloge u anti-agingu. Astaksantin ima potencijalno djelovanje u zaštiti kože od štetnih učinaka UV zračenja, u smanjenju oksidativnog stresa i poticanju regeneracije stanica kože; potencijalno može smanjiti vidljive znakove starenja poput bora, gubitka elastičnosti i pigmentacije kože, potencijalno pružajući podršku u održavanju mladolikog izgleda i zdravlja kože tijekom procesa starenja. Preporučene doze variraju ovisno o indikaciji i individualnim potrebama pacijenata, pri čemu se uobičajeno preporučuju doze od 4-12 mg na dan. No, kod preporuke dodataka prehrani s astaksantinom, valja voditi računa o mogućim kontraindikacijama poput alergija na sastojke, interakcija s drugim lijekovima te potencijalne nuspojave poput gastrointestinalnih smetnji ili promjene boje kože. Posebnu pozornost treba posvetiti trudnicama, dojiljama i drugim posebnim skupinama pacijenata.

Marina Marušić Fojs, mag.pharm.: Najčešći magistralni pripravci u dermatofarmaciji

Izrada magistralnih pripravaka za dermatološke indikacije predstavlja važan segment ljekarničkog rada koji je po mnogočemu kompleksniji nego izdavanje gotovih lijekova. Personalizirani magistralni pripravci svoje pravo mjesto u primjeni nalaze kod pacijenata sa specifičnim potrebama i zahtijevaju posebnu pozornost u pripremi i izdavanju. Većina magistralnih pripravaka u Hrvatskoj izrađuje se za potrebe liječenja bolesti iz dermatološkog spektra indikacija. Predstavljeni su različiti primjeri indikacija i terapija u dermatologiji, kod kojih su upravo magistralni pripravci optimalno rješenje - problemi s pigmentacijama kože, aknama, alopecijom, dermatitisom, pripravci za tretiranje i prevenciju ožiljaka i sl.

Fokus predavanja bio je na primjerima tradicionalnih i suvremenih formulacija te na naglašavanju njihovih posebnosti. Kroz pregled najčešćih pripravaka za različite indikacije, sudionici su mogli steći dublje znanje o važnosti prilagođenog pristupa u farmaceutskoj praksi.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i pozivamo vas da nam se pridružite 20. rujna, na istoj adresi, na stručnom skupu posvećenom zdravlju mozga.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: inpharma, stručni skup,

Komentari