Vitaminoteka

Datum objave: 02. 07. 2012.

Ljeto je godišnje doba koje čovjeku donosi najviše odmora, opuštenosti i bezbrižnosti, no jedako tako, sa sobom nosi i potencijalne opasnosti karakteristične za ljetne vrućine, a to su: dehidracija, toplotni udar, opekline na koži, srčane tegobe te ljetna trovanja hranom.

Trovanju hranom pogoduju i prirodni i ljudski čimbenici. Visoke temperature i visoki stupanj vlažnosti, dakle ljetna svakodnevica, po definiciji su idealni uvjeti za rast i razmnožavanje patogenih bakterija-uzročnika trovanja hranom. Kampiranje, roštiljade, jedrenje, izleti...ponekad se pretvaraju u gozbu za bakterije, dok ljudima ostavljaju tek vrlo neugodne probavne smetnje.

Četiri su osnovna koraka koji garantiraju pravednu bitku u borbi protiv bakterija - uzročnika trovanja hranom:

1. Održavanje čistoće – prije pripremanja hrane, ruke i površinu na kojoj se namirnice odlažu, režu, sjeckaju...treba dobro oprati

2. Razdvajanje namirnica – svježe meso, perad i riba ne smije biti u dodiru sa namirnicama koje se konzumiraju bez prethodne termičke obrade, primjerice sa voćem i povrćem

3. Kuhanje, pečenje, prženje pri odgovarajućim temperaturama

4. Hlađenje ili zamrzavanje na odgovarajućim temperaturama - svježu hranu potrebno je staviti u hladnjak unutar dva sata. Temperatura hladnjaka treba biti 4°C, a zamrzivača –18°C. Meso koje nije zamrznuto u roku od dva (riba, perad) do pet (teletina, janjetina, svinjetina, govedina) dana, treba potrošiti. Svježe i kvarljivo meso treba biti pažljivo zamotano kako bi se spriječilo «curenje» sokova mesa na drugu hranu.

Kako bi namirnice što bolje sačuvali od kvarenja postoje određena vremenska ograničenja njihovog skladištenja u hladnjacima i zamrzivačima.

Ručni hladnjak će duže zadržavati hladnoću ukoliko u njega stavite prethodno zamrznute namirnice te ukoliko je u potpunost popunjen. Ako ipak nemate dovoljno namirnica za pun hladnjak, praznine popunite smrznutim ulošcima za hladnjak ili smrznutim vrećicama vode. U slučaju da planirate boraviti vani, gdje vam je udobnost kuhinje uskraćena kroz duži vremenski period, ponesite sa sobom dva ručna hladnjaka; jedan za namirnice koje ćete svakodnevno konzumirati i jedan za namirnice koje ćete postupno trošiti.

Preporuča se da se piće i namirnice ne stavljaju u isti hladnjak kako bi se izbjeglo opetovano otvaranje hladnjaka.

Dok ste na otvorenome morate stalno paziti da hladnjak bude u hladu, pokriven laganom dekom ili ručnikom svijetle boje koji će reflektirati svjetlost i njenu toplinu. Za piće koristite flaširanu vodu, i uvjek krenite sa pretpostavkom da voda iz obližnjeg potoka, izvora ili rijeke nije sigurna za piće. Prilikom pripremanja hrane pazite da vam ruke i površina na kojoj pripremate hranu budu čiste. Kao sredstvo za dezinfekciju mogu poslužiti i vlažne maramice.

Također, kada roštiljate, uvjerite se da je roštilj dobro očišćen od ostataka prethodno pripremane hrane. Pokušajte pripremiti onoliko hrane koliko ćete i potršiti u jednom obroku. Ukoliko se ipak preračunate, ostatke hrane odmah spremite u posebne posude i zatim u hladnjak. Ostatke kuhane hrane treba potrošiti unutar četiri dana.

Ukoliko ste svoje praznike naumili provesti na brodu, i pri tome, loveći ribu i ostale plodove mora, sami želite osigurati sebi hranu imajte na umu sljedeće:

  • Ulovljenu ribu potrebno je odmah očistiti, položiti u plastične, ledom napunjene kutije te prekriti sa slojem usitnjenog leda. Ukoliko se odmah ne smrzne, ribu treba konzumirati u roku od 1 – 2 dana

     

  • Školjke, rakovi, jastozi moraju biti živi kada ih se stavi kuhati. Najbolje ih je konzumirati isti dan kada se ulove

     

  • Budite oprezni kod konzumiraja svježih školjki, ono ponekad može biti opasno, posebice za osobe oslabljenog imuniteta i osobe koje imaju probleme sa jetrom
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Probavne smetnje, trovanje,

Komentari