Intolerancija na histamin
Histamin se najčešće spominje u kontekstu medijatora akutnih alergijskih reakcija u ljudi. Naime, u alergičnih osoba kontaktom alergena (bilo da je riječ o hrani, lijekovima, peludi i sl.) i specifičnog protutijela u organizmu dolazi do lančanih reakcija potaknutih imunološkim sustavom koji rezultiraju oslobađanjem spojeva, među kojima se ističe histamin. Oslobađanje histamina ima za posljedicu niz karakterističnih simptoma, od probavnih tegoba (nadutost, proljev, grčevi) do reakcija na koži (urtikarija) i dišnim organima (hunjavica, poteškoće disanja). U teškim slučajevima može doći do anafilaksije, ozbiljne alergijske reakcije koja se manifestira teškim disanjem, oticanjem jezika i ždrijela, naglim padom tlaka i gubitkom svijesti i koja zahtijeva hitnu liječničku pomoć.
No, histamin se ne oslobađa samo tijekom alergijske reakcije. Razna hrana i napitci prirodno sadrže određene količine histamina ili on može nastati tijekom njihove razgradnje. Kod nekih ljudi unos histamina putem hrane i pića uzrokuje niz simptoma sličnih alergijskoj reakciji, no u takvom slučaju je riječ o intoleranciji na histamin. Od intolerancije na histamin pate osobe koje zbog manjka specifičnog enzima nisu u mogućnosti preraditi histamin. Simptomi se, oko pola sata nakon uzimanja sporne hrane ili pića, očituju crvenilom kože, svrbežom, glavoboljom, mučninom, proljevom Simptomi se u pravilu sponatno povlače nakon najviše 24 sata. Intolerancija na histamin se liječi izbjegavanjem hrane i pića koja ga sadrži (tablica), a u akutnim slučajevima se mogu uzeti i antihistaminici koji smanjuju njegovo djelovanje.
Dopuštene i zabranjenje namirnice kod intolerancije na histamin
Iz prehrane je nužno isključiti:
Vitamini.hr