Petra Vlak

Datum objave: 29. 11. 2021.

Postavljanjem dijagnoze maligne bolesti, očekivana je pojava povećanje svjesnosti o važnosti pravilnih životnih i prehrambenih navika. Promjena obrazaca prehrane te uzimanje različitih dodataka prehrani prvi su koraci koji oboljeli čine u nadi da će im to ubrzati proces ozdravljenja. Međutim, ima li korištenje dodataka prehrani uporište u znanosti i ako ima, koji mikronutrijenti su posebno važni nakon preboljenja zloćudne bolesti?

Studije pokazuju kako je između 20% i čak 85% ispitanika počelo uzimati neki dodatak prehrani nakon postavljanja dijagnoze maligne bolesti. Najčešće su to oboljeli od karcinoma dojke, prostate, debelog crijeva i pluća, što ne čudi s obzirom da su to neki od karcinoma koji se najčešće dijagnosticiraju kako kod nas, tako i u svijetu. Oboljeli navode kako su neki od razloga zbog kojih su počeli uzimati dodatke prehrani poboljšanje kvalitete života, smanjenje nepoželjnih nuspojava liječenja, ali i preporuka liječnika, obitelji, prijatelja i drugih pacijenata. 

Najčešće korišteni dodaci prehrani tijekom oporavka

U posljednjih dvadesetak godina, posebno je zabilježen porast u konzumaciji vitamina D te pripravaka koji sadrže riblje ulje, odnosno omega-3 masne kiseline.

Uz njih, multivitaminsko-mineralni pripravci i dalje su jedni od najčešće korištenih, zatim i monopripravci vitamina C i E, glutamina, beta-karotena i melatonina. Od biljnih pripravaka ističe se primjena astragalusa, sikavice, kurkumina, resveratrola, đumbira i ginsenga. 

Što kaže znanost?

Multivitaminsko-mineralni pripravci

Brojne znanstvene studije provedene su na ovoj populacijskoj skupini, a rezultati su i dalje prilično proturječni. Stoga se osobama koje su preboljele zloćudnu bolest, ali i svim zdravim pojedincima preporučuje da se ne oslanjaju na mogućnost da će samo korištenjem ovih pripravaka spriječiti razvoj ili povratak bolesti. Stručnjaci savjetuju ako se već uzima ovakav dodatak prehrani, da vrijednosti svih mikronutrijenata ne prelaze 100% preporučenog dnevnog unosa, osim ako je dnevni unos hrane neadekvatan ili su ustanovljeni deficiti pojedinih mikronutrijenata. Dakle, potrebna je opsežna nutritivna procjena pacijenta kako bi se utvrdilo postoje li znakovi deficita pojedinih mikronutrijenata prije nego se preporuči uzimanje multivitaminskog dodatka prehrani. Pravilni prehrambeni izbori koji uključuju obilje šarenog svježeg voća i povrća, orašastog voća, sjemenki te cjelovitih žitarica trebali bi biti temelj pravilne prehrane s protuupalnim i antikancerogenim svojstvima tijekom oporavka od maligne bolesti. 

Vitamin D

Poznata je uloga vitamina D u prevenciji karcinoma, a brojne studije pokazale su i njegovo protuupalno, antiproliferativno te imunomodularno djelovanje. Bez obzira na dokazano pozitivno djelovanje, gotovo 80% odrasle populacije u SAD-u ima razinu 25(OH)D, odnosno metabolita vitamina D u krvi, ispod 75 nmol/L, što je preporučena donja granica optimalnog statusa vitamina D u krvi. S obzirom da su izvori vitamina D u hrani izuzetno skromni, izlaganje suncu najviše doprinosi koncentraciji cirkulacijskog vitamina D. Međutim, izlaganje sunčevim zrakama nedovoljno je za sintezu adekvatne količine vitamina D od studenog do početka svibnja za sve ljude koji žive na prostorima veće zemljopisne širine (iznad 40° geografske širine). Stoga se suplementacija vitaminom D smatra sigurnom i dostupnom za sve populacijske skupine, kako bi se postigle adekvatne vrijednosti u krvi koje mogu imati potencijalne blagotvorne učinke na zdravlje pojedinca. 

Βeta-karoten

Beta karoten je prekursor vitamina A, fitonutrijent prisutan u crvenom i narančastom voću i povrću. Međutim, visoke doze beta-karotena iz dodataka prehrani povezuju se s nepovoljnim učinkom povećanja rizika za razvoj karcinoma pluća u pušača. Stoga se ovoj skupini ne preporučuje dugotrajna (>4 godine) konzumacija beta-karotena u obliku dodataka prehrani. Zanimljivo je istaknuti kako se konzumacija visokih doza beta-karotena iz hrane ne povezuje s nepovoljnim učincima. 

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari