Darija Vranešić Bender

Datum objave: 13. 04. 2022.

Unatoč blagodatima koje sunce pruža poput poticanja sinteze vitamina D valja imati na umu da je sunce, odnosno UV zračenje koje ono emitira jedan od najvećih neprijatelja kože. Pretjerano izlaganje kože suncu potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala. Slobodni radikali vidljivo oštećuju tkivo kože što se manifestira pojavom bora, tamnih mrlja i opeklina od sunca. No, ono što još više zabrinjava jesu unutarnja oštećenja koja povisuju rizik od karcinoma kože.

Upotreba krema s visokim zaštitnim faktorom, pokrivanje glave šeširom te izbjegavanje sunca u vrijeme najjačeg zračenja su provjerene metode zaštite kože. No, brojne studije ukazuju na nutrijente koji mogu biti od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja.

Pravovaljanim uzimanjem tih nutrijenata putem dodataka prehrani možemo kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten.

U tom se kontekstu ističu karotenoidi koji igraju važnu ulogu u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem. U kliničkim pokusima, najviše se ispitivalo djelovanje antioksidativnih nutrijenata, beta-karotena, vitamina A, C, E te selena i cinka.

Sve veću pažnju plijeni i astaksantin, jedinstveni karotenoidni pigment s iznimnom antioksidativnom aktivnošću, a provedene su i studije koje ukazuju na zaštitno djelovanje zelenog čaja i maslinovog ulja.

Esencijalne masne kiseline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One, također, vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina se manifestira suhom kožom sklonom iritacijama. Zbog toga je neophodno prehranom osigurati njihov adekvatan unos pa će tako jelovnik čiji važan dio čine biljna ulja, sjemenke, orašasto voće i riba pridonijet će vitalnom i mladolikom izgledu kože.

Karotenoidni pigmenti

Karotenoidi su fitokemikalije koje djeluju kao snažni antioksidansi. Zaslužni su za boju narančastog, žutog, crvenog i zelenog voća i povrća koje štite od izloženosti UV zrakama. Postoji oko 600 poznatih karotenoida od kojih se antioksidativnom aktivnošću ističe njih sedam: alfa-karoten, beta- karoten, likopen, lutein, beta-kriptoksantin, astaksantin i zeaksantin.

Jedan od najčešće korištenih dodataka u svrhu pripreme kože za sunce je beta-karoten. Rezultati velikog broja eksperimentalnih studija ukazuju na to da beta karoten djeluje zaštitno protiv akutnih i kroničnih manifestacija kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu. Kako bi se polučilo zaštitno djelovanje potrebno je uzimati beta – karoten najmanje 10 tjedana.

I ostali karotenoidi pomažu koži da se brže adaptira na UV zračenje pri čemu je najpotentniji među svim karotenoidima astaksantin. Preporuča se da se astaksantin uzima kroz period od 4 do 12 tjedana da bi se osiguralo zaštitno djelovanje.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je popularni napitak koji se konzumira diljem svijeta, a posebice u Azijskim zemljama, poput Kine, Koreje, Japana i Indije. Temeljeno na dokazima o povoljnim učincima zelenog čaja na kožu miševa i vrlo malo dokaza o djelovnanju na ljudsku kožu, mnoge farmaceutske i kozmetičke kompanije dodaju ekstrakte zelenog čaja u svoje proizvode za njegu kože. Zeleni čaj zasigurno ima izvjestan povoljni učinak, a nećemo pogriješiti popijemo li dnevno 3-4 šalice. Biramo li dodatke prehrani s ekstraktom zelenog čaja, valja odabrati one koji imaju standardiziranu količinu EGCG-a.

Maslinovo ulje

Kvalitetno, odnosno ekstra djevičansko maslinovo ulje može zaštititi kožu iznutra i izvana. Tradicionalna navada nanošenja maslinovog ulja na kožu zadržala se i danas, a nerijetko se na policama trgovina mogu naći proizvodi za sunčanje na bazi maslinovog ulja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži vitamin E i brojne fitokemikalije sa snažnim antioksidativnim učinkom i stoga ima zasluženu reputaciju zaštitnika od štetnog sunčevog zračenja.

Na temelju provedenih istraživanja na životinjama možemo pretpostaviti da je nakon sunčanja korisno nanijeti na kožu ekstra djevičansko maslinovo ulje. A neće biti naodmet ni da ga slasno pojedete uz svježu ribu i povrće nakon kupanja u moru.

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email

Komentari