Sandra Krstev Barać

Datum objave: 17. 08. 2015.

Opće je poznato da prehrambene navike i odabir hrane može uvelike pomoći u smanjenju tegoba vezanih uz infekciju bakterijom Helicobacter pylori, no manji broj ljudi je upoznato s činjenicom da neke namirnice mogu pomoći u inhibiciji rasta bakterije i tako pomoći zdravlju na dubljoj razini.

Stoga, uz terapiju antibioticima u prehranu svakako vrijedi uvrstiti i ove moćne namirnice.

Čudotvorna brokula
Već je 20 godina poznat antikarcinogeni učinak sulforafana, fitokemikalije kojom brokula obiluje. No, zadnje desetljeće donijelo je cijeli niz studija koje pokazuju da brokula i osobito klice brokule, zahvaljujući sadržaju sulforafana, mogu inhibirati rast H. pylori, jednog od glavnog uzročnika karcinoma želuca. Pozitivan učinak primijećen je i na životinjama i na ljudima, a prema studiji objavljenoj 2009. godine u časopisu Cancer Prevention Research svakodnevnim unosom brokule, odnosno klica brokule, unose se dovoljne količine vrijedne fitokemikalije za ispoljavanje blagotvornog učinka.

Sulforafan nalazimo i u nekim drugim namirnica poput prokulice, rotkvice i kupusa, pa je vjerojatno to jedan od razloga zašto sok svježeg kupusa pomaže i ubrzava iscjeljenje gastritisa.

Bakterije ne vole brusnicu
Brusnice uživaju veliko štovanje zahvaljujući pozitivnom učinku na mokraćne puteve, odnosno činjenici da smanjuju prijanjanje bakterija (E. coli) na unutrašnje stjenke mokraćnih puteva pa tako priječe nastanak bakterijskih infekcija mjehura. No, čini se da ove bobice zaslužuju i znatno veću popularnost. Istraživanja, naime, pokazuju da brusnice, zahvaljujući sadržaju vitamina C i antioksidandsu proantocijanidinu, sprječavaju prijanjanje bakterije H. pylori preventirajući tako nastanak peptičkog ulkusa.

Dodatno, pokazalo se da sok od brusnica potpomaže antibioticima u eradikaciji H. pylori. Istraživanje je objavljeno 2007. godine u časopisu Molecular Nutrition and Food Research, a u njemu je sudjelovalo 177 pacijenata sa infekcijom bakterijom H. pylori. Rezultati sugeriraju da ispijanje soka od brusnice tijekom i nakon tretmana antibioticima u trajanju od tjedan dana povećava eradikaciju bakterija za 10%.

Maslinovo ulje u službi zdravlja
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je moćno oružje u borbi protiv bakterije H. pylori. Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa polifenola, maslinovo ulje polučuje antibakterijsko djelovanje. Štoviše, istraživanje objavljeno 2007. godine u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazuje da fenolne komponente maslinovog ulja satima ostaju nepromijenjene i stabilne u kiselom okruženju želuca te da više od polovice fenolnih komponenata može difundirati u vodenu fazu želučanih sokova i ispoljiti snažnu anti-H. Pylori aktivnost.

Iako nije poznata točna količina nužna za pozitivan učinak, znanstvenici vjeruju da je svakodnevna konzumacija maslinovog ulja sasvim dovoljna za borbu protiv H. pylori.

Jogurt i Helicobacter pylori
Većina osoba jede jogurt jer im se sviđa okus te namirnice, no brojne studije koje su proučavale utjecaj konzumacije jogurta na zdravlje, pokazale su da je jogurt puno više od ukusne namirnice. Jogurt, naime, blagotvorno djeluje na brojne gastrointestinalne tegobe, a među ostalim može i suzbiti rast H. pylori u želucu. Naime, 2004. godine u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition objavljena je studija koja je proučavala utjecaj konzumiranja jogurta s Lactobacillus i Bifidobacterium kulturama na rast H. pylori u 70 inficiranih ispitanika. Rezultati su pokazali da svakodnevno konzumiranje oko pola litre jogurta sa dodanim probiotičkim sojevima kroz period od mjesec dana uspješno reducira rast H. pylori.

Antimikrobni zeleni čaj
Antimikrobno djelovanje katehina iz zelenog čaja je dobro dokumentirano, a čini se da ovaj popularni napitak svoje moći iskazuje i na bakteriju H. pylori. Zeleni čaj, naime, inhibira aktivnost enzima potrebnog za kolonizaciju H. pylori i posljedično štiti od bakterije. Štoviše, jedna je studija pokazala da unos zelenog čaja prije infekcije H. pylori može prevenirati upalni proces na želučanoj sluznici.

Preporučeni unos zelenog čaja za pozitivan učinak još nije definiran, ali ako je vjerovati studijama, 3 dcl zelenog čaja svakodnevno je dovoljna za zaštitu od bakterije.

Tekst objavljen na portalu Zdravo budi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari