Datum objave: 30. 05. 2007.

Hrana protiv stresa
Čaj od metvice se često koristi za smirivanje želuca, a sada kanadski proizvođač SOMA nudi proizvod Peppermint Water za kojeg navodi da je prvi takve vrste u svijetu. Preporuča se onima koji ne vole čaj kao napitak, ali bi im dobro došla ljekovita svojstva metvice. Peppermint Water navodno i ublažava stres, umor i bol u mišićima.

Američki Caffe Del Mar s ponosom ističe svoj inovativni napitak koji je ujedno i kava i energetski napitak. Frappio Espresso Latte navodno reducira stres, smanjuje osjet gladi i uklanja žudnju za slatkim.Ova svojstva ga zaista izdvajaju iz ponude sličnih napitaka. Frappio ima bogat i kremast okus koji dugo ostaje u ustima i preporuča se onima koji žele energetski napitak, ali ne vole okus po umjetnim zaslađivačima kakav imaju drugi energetski napitci.

Hrana za ‘swing generaciju’ – anti-aging proizvodi
Segment funkcionalne hrane koja cilja na osobe starije dobi bilježi značajan rast. Naime, tržište hrane za tzv. swing generaciju poraslo je za 96 % od 2000. do 2005. godine. Populacija swing generacije je ona s 65 i više godina, a to ime im je nadjenuto zbog glazbe koja se slušala u vrijeme njihovog djetinjstva.

Ljudi su od pamtivjeka u potrazi za eliksirom mladosti. U današnje doba, živimo sve duže, a želimo se osjećati i izgledati sve bolje. Stoga ne čudi što se “anti aging” razvio gotovo do razmjera znanstvene discipline, a na Zapadu niču «anti aging» instituti, razvijaju se posebne terapije, tretmani, suplementi, programi prehrane i tjelovježbe. I sve to kako bi izgledali bolje, ljepše, zdravije i izbjegli vidljive znakove starenja – najvećih izdajica moderne anti – age generacije.

Sastojci koji su posebno popularni u ovome segmentu su omega-3 masne kiseline, antioksidansi, soja i koenzim Q10.
Neuzelle Kloster, 400 godina stara pivovara iz istočne Njemačke, navodi da njihov najnoviji proizvod Anti Aging Bier , usporava proces starenja! Ovo pivo ima 4,8 % alkohola i sadrži spirulinu, algu bogatu proteinima, željezom i vitaminima A i D, također flavonoidima, antioksidansima koji su prirodno prisutni u čaju, crnom vinu i nekim vrstama voća, a za koje se smatra da koži vraćaju elastičnost. Ovo pivo se prodaje u bocama od pola litre po cijeni od 2,5 €.

Postoji li išta poželjnije od deserta koji je slastan, a istovremeno vas svaki zalogaj tog deserta pomlađuje. U Italiji se može kupiti Jeunesse Dessert - Mladenački desert od Parmalat-a, koji je obogaćen koenzimom Q10 i vitaminom E. Također je 99,1 % bez masti i ne sadrži konzervanse. Koenzim Q10 je antioksidans koji se često može naći u kremama za lice i njegu tijela, od nedavno se dodaje i u prehrambene proizvode, a ovo je prvi put da ga je kao dodatak prehrambenom proizvodu upotrijebila neka veća kompanija.

Zdravstvene tvrdnje
Zdravstvene tvrdnje su vrste tvrdnji koje se nalaze na deklaracijama prehrambenih proizvoda, a koje ukazuju na vezu između nutrijenata i ostalih sastojaka hrane i bolesti ili različitih zdravstvenih stanja. Zdravstvene tvrdnje mogu se koristiti na hrani i dodacima prehrani.

Pojedini proizvodi iz segmenta funkcionalne hrane na pakiranju mogu istaknuti tzv. «zdravstvenu tvrdnju», ukoliko im je ona odobrena. Tvrdnja se odobrava na temelju broja podastrijetih dokaza o sigurnosti i učinkovitosti aktivne tvari i samog proizvoda, a odobrava ih Agencija za hranu ili posebna tijela pri Ministarstvu zdravstva. U zemljama koje nemaju toliku strogu regulativu, ovo je područje podložno brojnim manipulacijama. Tako se proizvodi s izrazito slabom znanstvenom podlogom reklamiraju kao «učinkovita pomoć kod brojnih bolesti i stanja», a poznato je da potrošači doživljavaju proizvod na način na koji deklaracija iznosi njegove prednosti i osobitosti.

Budućnost funkcionalne hrane
Predviđa se da će u sljedećih 5 godina težište na području funkcionalne hrane biti na proizvodima usmjerenim na proizvode za zdravlje srca i prekomjernu tjelesnu masu. Druga velika značajna skupina kojoj se predviđa rast su proizvodi koji nose tzv. «dnevne blagodati», usmjereni na tjelesne i mentalne izvedbe, primjerice sportski i energetski napitci i pločice. Treća skupina su namirnice koje sadrže sastojke koji imaju sve snažniju znanstvenu podlogu, primjerice probiotike i antioksidanse.

Stručnjaci kažu da slijedi druga generacija proizvoda funkcionalne hrane, odnosno da je koncept sazrio i da ga treba dalje njegovati i razvijati. Uspješan put funkcionalne hrane uvelike ovisi o pravilnom baratanju znanstvenim dokazima, adekvatnoj komunikaciji o prednostima konzumiranja ovih proizvoda i naravno, privlačnosti okusa i prilagođensti modernom načinu života.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

članak objavljen u svibanjskom broju Doktora u kući

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: funkcionalna hrana,

Komentari