Datum objave: 25. 05. 2007.

Hrana za pomoć pri mršavljenju
Funkcionalna hrana koja pomaže pri oslobađanju od suvišnih kilograma vjerojatno čini najveću podskupinu unutar raznolikih funkcionalnih proizvoda. U ovu skupinu spadaju light proizvodi, proizvodi sa smanjenim udjelom masti i/ili šećera, ali i proizvodi koji sadrže supstance koje potiču sagorijevanje masnoća poput l-karnitin-a, ekstrakta zelenog čaja, hidroksi-limunske kiseline, te druge supstance poput CLA, ekstrakta kaktusa i brojnih drugih supstanci kojih je iz dana u dan sve više.

Potražnja za ovakvim proizvodima zasigurno je u korelaciji sa sve većom učestalošću debljine. Neki od proizvoda iz ove skupine doista imaju dokazano djelovanje, međutim, moraju se koristiti uz redovitu tjelesnu aktivnost i adekvatnu prehranu, dok su neki od proizvoda samo dobar marketinški trik koji cilja na „slabe točke“ brojnih potrošača.

Hrana za bolje rasploženje
Britanska tvrtka „Feeding Your Imagination“ ima vrlo domišljat način kako privući kupce kombinacijom aromaterapije i čokolade. Njihovi proizvodi „Senzualnost“, „Seksi“ i „Snenost“ su slatkiši koji sadrže aromatična ulja koja navodno popravljaju raspoloženje, jačaju libido i podižu razinu energije

Paul Da Costa Greaves vodi vlastiti restoran, a posljednje dvije godine smišlja kako obogatiti tržište funkcionalne hrane koja potrošaču pruža nešto više: to su belgijske čokolade s dodatkom npr. čilija, đumbira ili drugih začina i ulja. Čokolada Seksi sadrži čili koji ubrzava metabolizam, zahvaljujući kapsaicinu kojeg sadrži, a neki se nadaju da djeluje i kao afrodizijak! Da bi uživali u inovativnim vrstama čokolade, za sto grama trebate odvojiti 40 kn.

„Turn On“ je čarobna formula austrijskog proizvođača nedavno puštena na tržište u New Yorku. Sadrži biljke koje se u Kini i Latinskoj Americi smatraju afrodizijacima.

Howard Hersh, vlasnik tvrtke koja proizvodi Turn On, smatra se doktorom za ljubav, a za svoj proizvod navodi da samo jedna limenka povećava seksualnu energiju i požudu, izoštrava osjetila i osigurava više užitka.

Ovakav i slični napitci zadaju glavobolje državnim službama kao što je američki FDA zbog navođenja neprovjerenih tvrdnji o učincima na ljudsku fiziologiju; Turn On navodno ne sadrži niti jedan sastojak koji FDA smatra opasnim za zdravlje.

Hrana za bolju kognitivnu funkciju
Dobro su poznati učinci kofeina, guarane i ginsenga na budnost i koncentraciju. Upravo zbog tih spoznaja te se supstance dodaju modernim funkcionalnim proizvodima koji ciljaju na kognitivne funkcije, koncentraciju i budnost. Najčešće se kreiraju energetski napitci ili bezalkoholna pića te pastile sa spomenutim supstancama.

Nestle još od 2002. godine dodaje Actigen-E u čokoladni napitak „Milo“ koji se prodaje diljem svijeta i „Nescau“ kojeg možete kupiti samo u Brazilu. Od nedavno se u Rusiji može kupiti kava s ovim dodatkom.

Što je Actigen-E koji navodno podiže energiju? Actigen-E sadrži vitamine B skupine (tijamin, riboflavin, B6, B12 i druge), vitamin C, željezo, kalcij, magnezij i fosfor. Budući da je kava sama po sebi stimulans, čemu Actigen-E ? Ambalaža napitka otkriva da proizvođač želi naglasiti njegovu nutritivnu vrijednost te sugerira da je proizvod dobar za mozak.

Cimet je začin koji poboljšava okus i miris hrane, međutim novije istraživanje otvorilo je novo potencijalno poglavlje njegove primjene, a to je poboljšanje pamćenja.

U istraživanju se željelo otkriti postoji li razlika u djelovanju cimeta, unesenog u organizam kroz usta ili putem mirisa kroz nos, na kognitivni učinak kod odraslih osoba.

Istraživanje je podijeljeno u 2 faze. U prvoj fazi ispitanici su ispunjavali kognitivne testove, a pri tome su žvakali gumu za žvakanje i to bilo bez okusa, sa okusom cimeta ili sa okusom višnje. U drugoj fazi ispunjavali su kognitivne testove, a pri tome su bili okruženi mirisom peperminta, jasmina ili cimeta.

Rezultati su pokazali da cimet unesen u organizam na oba načina pruža povećanje kognitivnih sposobnosti (bolje usredotočenje, bolje vizualno pamćenje, bolja vizualna memorija i bolja brzina reagiranja).

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

članak objavljen u svibanjskom broju Doktora u kući

U nastavku čitajte Hrana za sreću i zdravlje: Hrana protiv stresa i Hrana za 'swing generaciju'- anti-aging proizvodi

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: funkcionalna hrana,

Komentari