Datum objave: 21. 05. 2007.

Hrana za zdravlje očiju
Znanstvenici vjeruju da lutein, fitokemikalija porijeklom iz zelenog povrća, poput špinata, kelja i brokule, može pomoći u prevenciji oštećenja vida. Smatra se da lutein štiti od katarakte i makularne degeneracije izazvane starenjem, stanja koja uzrokuju zamagljen vid. Znanstvenici sa Tufts University nedavno su otkrili da jaja obogaćena luteinom, koja se dobivaju od kokoši hranjenih mješavinom s visokim udjelom luteina, mogu biti odličan izvor luteina za čovjeka.

Količina luteina koja se apsorbira u ljudskom tijelu ovisi o prehrambenom izvoru. Znanstvenici su usporedili količine apsorbiranog luteina iz četiri različita izvora. Nakon obroka bogatog luteinom učesnicima je mjerena razina luteina u krvi te su promatrane razlike nakon konzumacije špinata, suplementa luteina, suplementa lutein-estera i jaja obogaćenih luteinom. Svaki obrok sadržavao je slične količine masti, ugljikohidrata i proteina, a razlikovali su se isključivo u izvoru luteina.

Otkriveno je da se najveća količina luteina apsorbira nakon konzumacije jaja obogaćenih luteinom. Povišenje razine luteina u krvi bilo je približno dva puta veće od povišenja koje je uzrokovala konzumacija špinata i tri puta veće nego nakon konzumacije suplemenata.

Hrana za prevenciju osteoporoze
Mnogi proizvodi od žitarica, kao što su pahuljice, kruh i krušni proizvodi te mlijeko i mliječni proizvodi obogaćuju se kalcijem. Razlog je kronično nizak unos kalcija, što je pogotovo loše za žene i adolescentice koje konzumiraju jako malo mliječnih proizvoda.

Kalcij i vitamin D dodaju se jogurtu, mlijeku i voćnim sokovima kako bi se smanjio rizik pojave osteoporoze. Redovita tjelovježba i pravilna prehrana s dovoljno kalcija i vitamina D pomaže adolescentima i mlađim odraslim osobama održati dobro zdravlje kostiju i smanjiti rizik pojave osteoporoze kasnije u životu.

Novije supstance koje se dodaju hrani u svrhu djelovanja na prevenciju osteoporoze su fitoestrogeni. Ove biljne kemikalije imaju strukturu sličnu estrogenima i smatra se da se vežu za estrogenske receptore te tako štite od bolesti i tegoba koje se javljaju u menopauzi, uključujući i osteoporozu. Budući da su fitoestrogeni sastojak koji se nalazi u hmelju, češki su znanstvenici razvili pivo s visokim udjelom fitoestrogena koje ublažava simptome menopauze. Najbogatiji prirodni izvor fitoestrogena je soja te se stoga brojni proizvodi od soje nastoje proizvesti tako da sadrže što više količine fitoestrogena.

Hrana za snažniji imunitet
Funkcionalna hrana koja je usmjerena na jačanje imuniteta obično je obogaćena vitaminima i mineralima, posebice antioksidansima te probioticima, polifenolima i drugim fitokemikalijama i biljnim ekstraktima, posebice ekstraktom Echinaceje.

Tijekom posljednjeg desetljeća u žarištu zanimanja, kako znanstvenika tako i laika, našli su se antioksidansi, slobodni radikali i oksidativni stres. Djelomično je to posljedica snažne propagande proizvođača dodataka prehrani, no dobrim dijelom se popularnost antioksidansa temelji na opsežnim znanstvenim istraživanjima i studijama. Vitamini A, C i E zbog svog antioksidativnog djelovanja imaju važnu ulogu u očuvanju imunološkog sustava i obrani od malignih bolesti.

Vitamini i minerali i druge supstance s povoljnim djelovanjem na imunološki sustav dodaju se cijelom nizu proizvoda, a posebice žitaricama i voćnim sokovima te mliječnim proizvodima.

Unileverov novi brend „AdeZ“ predstavlja voćne sokove i napitke od soje, obogaćene vitaminima i mineralnim tvarima u cilju postizanja jakog tijela, a bilo bi ih poželjno uklopiti u pravilnu prehranu.

Ovi sokovi ne sadrže mliječne proizvode, rade se od soje koja nije genetski modificirana, ne sadrže konzervanse, obogaćeni su vitaminom C, sadrže jednaku količinu kalcija kao i jedna čaša mlijeka i imaju za trećinu manje kalorija nego uobičajeni voćni sokovi.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

članak objavljen u svibanjskom broju Doktora u kući

U nastavku čitajte :Hrana za zdravlje i sreću : Hrana za pomoć pri mršvljenju, Hrana za bolje raspoloženje i Hrana za bolju kognitivnu funkciju

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: funkcionalna hrana,

Komentari