Datum objave: 15. 05. 2007.

Proizvodi koji su dizajnirani za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava najčešće sadrže dodatak omega-3 masnih kiselina, soje, koenzima Q10, maslinovog ulja te fitokemikalije fitosterole. Drugi se koncept hrane za zdravlje srca i krvnih žila temelji na uklanjanju štetnih sastojaka iz hrane, primjerice, uklanjaju se zasićene masne kiseline i trans nezasićene masne kiseline.

Brojni su načini kojima se pokušava modificirati profil masnoća u namirnicama. Primjerice, zabilježen je pokušaj hranjenja svinja orašastim plodovima kako bi u konačnici dobili meso s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina. Također, uljarice se genetski modificiraju kako bi sadržavale veće količine poželjnih masnih kiselina i snižene količine nepoželjnih (zasićenih) masnih kiselina. Genetičko inženjerstvo koristi se i u svrhu dobivanja uljarica sa stabilnijim uljima i onih sa smanjenom potrebom za hidrogenacijom.

Možda najinteresantniji primjer već je komercijalno zaživio u susjednoj nam Mađarskoj. Proizvod pod nazivom „pametna jaja“ predstavlja jaja bogata omega - 3 masnim kiselinama. Radi se o proizvodu tvrtke Europharma Hungaria dobivenom konvencionalnim putem, a jedina je razlika hranjivo kojim se hrane kokoši koje nesu „pametna jaja“. Hrana koju jedu koke koje daju pametna jaja obogaćena je prekursorima omega-3 masnih kiselina te stoga takva jaja sadrže 30 puta više omega-3 masnih kiselina od običnih jaja. Pametna jaja imaju optimalan omjer između omega-3 i omega-6 masnih kiselina te 5 puta više vitamina E od običnih jaja. Pritom je energetska vrijednost običnih i pametnih jaja jednaka.

Omega – 3 masne kiseline potrošači su prepoznali kao supstancu koja djeluje povoljno na zdravlje srca. Također, sve više raste svijest o važnosti povoljnog omjera omega – 3 i omega – 6 masnih kiselina u hrani i stoga mnogi proizvođači nastoje kreirati takve proizvode i educirati potrošače o njihovim zdravstvenim prednostima.

Müller u Velikoj Britaniji se pridružuje ovom trendu i nudi već postojeće „Vitality” pro- i prebiotičke jogurte sada obogaćene omega-3 masnim kiselinama zahvaljujući kojima ovaj fermentirani mliječni napitak navodno održava mozak i srce zdravima te pomaže ravnoteži u probavnom sustavu.

I naši domaći proizvođači prate trendove te se na tržištu već mogu naći brojni proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama, poput margarina, mlijeka i jogurta.

U posljednjih nekoliko godina interes su pobudili biljni steroli, tvari porijeklom iz biljnih izvora s kemijskom stukturom sličnom kolesterolu. Smatra se da se mehanizam sniženja razine kolesterola pomoću biljnih sterola temelji na ometanju apsorpcije kolesterola te sprečavanju prelaska molekula kolesterola iz crijeva u krvotok.

Rezultati brojnih studija potvrdili su da je prehrana obogaćena biljnim sterolima izvanredna mjera prevencije bolesti srca i krvožilja. Brojne kliničke studije provedene tijekom posljednjih petnaest godina pokazale su da biljni steroli u dnevnoj dozi od 1-3 g snizuju razinu LDL kolesterola čak do 15 %, u usporedbi s placebom. Najbolji rezultati zabilježeni su u studijama u kojima su korištene dnevne doze od približno 2 g biljnih sterola unesenih putem posebno dizajniranih prehrambenih proizvoda.

Proizvodi sa biljnim sterolima prisutni su na europskom tržištu već nekoliko godina, a hrvatskim proizvođačima nije trebalo dugo da razviju moderne proizvode s povoljnim djelovanjem. Tako se danas na policama hrvatskih trgovina mogu pronaći novi funkcionalni proizvodi obogaćeni biljnim sterolima, a to su margarinski namazi, fermentirani mliječni proizvodi i mlijeko.

Hi-Fi zob je superiorna sorta koju su razvili američki znanstvenici iz Farga, a prefiks hi-fi znači visok udjel prehrambenih vlakana – high fiber. Točnije, 50 % više beta-glukana, topljivih prehrambenih vlakana. U kombinaciji s pravilno odabranom hranom, beta-glukan pomaže u sniženju razine LDL-a i time u smanjenju rizika od bolesti srca. Budući da je u nekim zemljama dopuštena zdravstvena tvrdnja na deklaraciji prehrambenih proizvoda koje sadrže beta-glukan, očekuje se porast popularnosti Hi-Fi zobi, sorte koja postoji već nekoliko godina.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

članak objavljen u svibanjskom broju Doktora u kući

U nastavku čitajte : Hrana za zdravlje i sreću : Hrana za zdravlje očiju, Hrana za prevenciju osteoporoze i Hrana za snažniji imunitet

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: funkcionalna hrana,

Komentari