Tena Škunca

Datum objave: 15. 06. 2022.

„Ništa više nema okus kao prije”, „hrana ima okus po kartonu”, „hrana je preslana” – ovo su samo neke od čestih izjava osoba koje boluju od malignih bolesti.

Promjene okusa kao posljedica liječenja maligne bolesti vrlo su česta pojava, osobito tijekom kemoterapije ili radioterapije u području glave i vrata. Naime, procjenjuje se kako od ove neugodne nuspojave liječenja pati do 85% onkoloških bolesnika, a promjene koje najčešće prijavljuju su:
     •    promjene u okusu hrane, posebice gorke, slatke i/ili slane hrane,
     •    određena hrana ima bljutavi okus,
     •    sva hrana ima isti okus,
     •    metalni okus u ustima, posebno nakon mesnog obroka ili hrane bogate proteinima.

Smatra se kako je za pojavu navedenih promjena odgovorno oštećenje sustava okusa, gubitak ili distorzije olfaktorne funkcije, sistemska bolest ili određena stanja povezana orofaringealnim područjem.

Osim što je vrlo neugodna, ovakva pojava može imati izuzetno snažan utjecaj na kvalitetu života i  dovesti do averzije prema određenoj hrani, gubitka apetita, a posljedično i do gubitka tjelesne mase.

Praktični savjeti koji mogu pomoći kod promjene okusa

Iako ne postoje specifični načini liječenja, uvođenjem određenih promjena moguće je olakšati si ovu nuspojavu liječenja maligne bolesti.

  • Oralno zdravlje je važnije no ikad

Onkološko liječenje, kao što je kemoterapija može negativno utjecati na ravnotežu zajednice bakterija u ustima te iritirati okusne pupoljke. Stoga je svakodnevno održavanje usne šupljine čistom i zdravom izrazito važno i za sam osjet okusa. Osim nježnog četkanja svih dijelova usne šupljine, ujutro, prije i nakon svakog obroka te prije spavanja, važno je i ispiranje usta koje može pomoći spriječiti infekciju te poboljšati cijeljenje eventualnih rana u ustima. Ispiranje usta blagom otopinom soli i sode bikarbone iskustveno se pokazalo korisnim kod ovog problema.

  • Eksperimentirajte s hranom

Birajte i pripremajte hranu koja vam u tom trenutku okusom i mirisom najviše odgovora, čak i ako je to hrana koju do sada niste često pripremali. Osim toga, budući da se u ovom periodu okusni pupoljci mogu mijenjati iz dana u dan, idealno bi bilo da prehrana bude što više raznolika.

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari