Datum objave: 06. 08. 2015.

Sunce ima moć obojiti nas u čokoladno egzotičnu boju koja na nas djeluje kao jedinstveni stimulans koji „proljepšava“. Idealno bi bilo kada bi taj osjećaj i lijepa boja tena potrajali malo dulje, a u tome nam može pomoći i hrana.

Dovoljno tekućine je pravilo broj jedan!
Preplanula boja tena je površinska pigmentacija kože koja se neminovno svakodnevno ljušti. Suha koža se ljušti brže od kože koja je dobro hidratizirana stoga je najvažnije pravilo očuvanja prirodnog i sjajnog ljetnog tena upravo intenzivna hidratacija. Svakodnevnim unosom minimalno 1,5– 2 litre vode dnevno koža neće postati žedna, a boja neće tako brzo izblijediti. Osim vode, koža će biti zahvalna ukoliko se posegne za nezaslađenim biljnim čajevima, a tu prednost ima zeleni i bijeli čaj. Ovi čarobni napitci ističu se sadržajem antioksidansa koji pružaju zaštitni učinak na stanice kože.

Snaga ljetnog voća i povrća
Dobro je poznato da pravovremeno uzimanje karotenoida, najčešće putem dodataka prehrani, priprema kožu za izlaganje suncu. Tu prvenstvo ima beta-karoten te u zadnje vrijeme sve popularniji astaksantin. No, manji broj ljudi zna da nam ovi moćni pigmenti mogu pomoći i da dulje zadržimo preplanuli ten U tom kontekstu, prednost na jelovniku bi trebale imati namirnice narančaste boje: mrkva, marelica, dinja, breskva. Tijelo možemo obogatiti karotenoidima i konzumacijom zelenog povrća i to špinata, kelja i kupusa. Za očuvanje zlatnog tena nemojte zaboraviti ni na rajčicu, papriku i lubenicu.

Preplanuli ten „voli“ i škampe, rakove i losos. Ove lagane i nutritivno vrijedne namirnice svoju boju duguju astaksantinu, crvenom pigmentu čija je antioksidativna aktivnost dokazana brojnim studijama. Astaksantin igra važnu ulogu u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem stoga su namirnice bogate njima poželjan dio tanjura prije, tijekom i nakon izlaganja suncu.

Vitamin E za svilenu kožu
Sunce nam je tijekom godišnjeg odmora podarilo lijepu boju, a u kombinaciji s morem dalo je koži i prekrasnu glatkoću i mekoću. Kako bi produljili osjećaj svilenkaste kože možemo se poslužiti i trikom pod nazivom vitamin E. Ovaj „vitamin ljepote“ štiti stanice od oksidativnog stresa te se vjeruje da održava kožu dulje vremena glatkom. Vitamina E nalazimo u bademima i sjemenkama suncokreta te u maslinovom ulju koje, osim učestale vanjske primjene za kožu, ima i onu važniju unutrašnju primjenu, a to je unos prehranom. Kada prehrana sadrži dovoljno namirnica bogatih vitaminom E, on putuje do membrana kožnih stanica i ondje očituje svoje zaštitno i uljepšavajuće djelovanje.

Zanimljivost: Koža voli voće i povrće
Da hrana zaista može utjecati na boju kože pokazuje i istraživanje objavljeno u časopisu The Journal Evolution and Human Behavior. U njemu je skupina istraživača iz Velike Britanije okupila dobrovoljce i podvrgnula ih režimu prehrane koji podrazumijeva unos najmanje 5 vrsta voća i povrća dnevno tijekom perioda od mjesec dana. Znanstvenici su fotografirali sudionike na početku i na kraju istraživanja. Fotografije „prije“ i „poslije“ dane su prolaznicima na ulici na ocjenjivanje. Fotografije „poslije“ su dosljedno ocjenjivane višim ocjenama, što pokazuje kako voće i povrće zaista daje koži zlatnu put koja ju čini privlačnom pa čak i bez izlaganja suncu.

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.

Pošalji prijatelju na email

Komentari