Datum objave: 23. 07. 2009.

Nakon što smo razložili argumente u homeopatskom arsenalu na kojima se temelji ta „ umjetnost iscjeljivanja“, vrijeme je za realni osvrt na relevantne probleme homeopatije.

Homeopatija kao povijesna zabluda
Hanneman je, dakle formulirao svoju hipotezu u doba kada je moderna medicina bila u povojima. Znanstvena metodologija tek se počela primjenjivati, a terapijske mogućnosti i obrazovanje liječnika su bili na jako niskoj razini. U nedostatku boljih objašnjenja, a ogorčen invazivnim metodama tadašnje medicine, Hanneman se okreće spiritualizmu. Iliti „vitalnoj snazi prirode“. O neutemeljenosti takvog stava govori i činjenica da je argument postojanja vitalne sile nemogućnost otkrivanja uzroka gihta (uloga) ili skrofula (tuberkuloze limfnih čvorova vrata). Danas je „alopatska“ medicina otkrila da je uzrok gihta taloženje kristala mononatrijevog urata u zglobovima, a skrofula bakterija M. Tuberculosis.. Homeopati i danas te bolesti liječe po Hannemanovim naputcima. (1)

Kao jedan od čestih argumenata homeopatije i njezine superiornosti nad „ alopatskom „ medicinom jest epidemija kolere 1854. godine, kada su homeopatske bolnice imale značajno bolje rezultate od svega što je tadašnja medicina mogla pružiti. Ne ulazeći dublje u kredibilnost tog iskaza, jasno je kako je tretman pijenja vode to jest homeopatskih pripravaka mogao imati blagotvorniji učinak na pacijenata s jakim proljevom od primjene pijavica na već iscrpljenim pacijentima, te kako povlačenje primjera iz daleke medicinske povijesti nije dokaz učinkovitosti tretmana. (2)

Potenciranje apsurda

Nadalje, problem razrijeđenosti otopine. Većina će vjerojatno pronaći smisao u liječenju istog sa istim, zbog temeljne sklonosti ka magičnom razmišljanju koje nije ekskluzivno za homeopatiju, već se nalazi u mnogim ostalim primitivnim kulturama i običajima ( primjerice jedenje srca snažne životinje kako bi se snaga prenijela na ratnika) (3). Koncept razrjeđivanja je međutim još jedan korak dalje od onoga što bismo smatrali logičnim. Homeopati tako smatraju da ritualnim procesom trešenja, energija početne aktivne supstance biva zatočena u vodi, te se sve više potencira kako se ta voda razrjeđuje. Razrjeđuje se do te mjere, koju bismo mogli analogijom približit zamislivši molekulu početne supstance razrijeđenu u čaši vode veličine sunčevog sustava te potom nasumce uzevši kap te vode, tvrdeći kako ona sadrži esenciju početne molekule.

Iako homeopati pružaju čitav niz „znanstvenih“ objašnjenja i potvrda djelovanja tog fenomena usprkos apsurdnom razrjeđivanju (4), činjenica je da niti jedna od njihovih predloženih teorija nije i ne može biti znanstveno prihvatljiva (5). Razlog tome nije rigidnost znanstvene zajednice i metodologije, kako se često propagira od strane homeopata. Znanost je u svojoj povijesti prihvatila mnoge revolucionarne i naizgled nemoguće ideje. Kvantna mehanika i teorija relativnosti padaju na pamet kao radikalne ideje spremno prihvaćene i integrirane u znanost. Stoga je osuđivanje znanosti za rigidnost isključivo skretanje pažnje sa vlastitih nedostataka. Razlog je tome utemeljenost na površnom poznavanju i provizornom iskrivljavanju fizičkih i kemijskih zakona, a bez pružanja empirijske provjere.

Činjenica ostaje da pojedine molekule vode imaju životni vijek samo djelić sekunde te je fizički nemoguće da tresenjem otopine na bilo koji način ona ostane „zabilježena“ u vodi te da taj imprint ostane stabilan duže od milisekunde. No zanemarimo li znanost i isključivo primijenimo logiku, ostaje pitanje kako voda zna koju supstancu treba pamtiti?

Međutim, iako se trude pronaći znanstvenu potvrdu, homeopati to nisu obavezni učiniti. Oni se i danas mogu pozvati na nadnaravnu silu koja daje nevidljive vibracije nepostojećoj tvari u vodi koja nas tada izliječi..

Milijun dolara kaže da je učinak homeopatije jednak placebu

Zanemarimo na trenutak klimave temelje homeopatskih koncepata i osvrnimo se na empirijsku provjeru.

Kada bismo ukratko saželi sva istraživanja, otkrili bi da učinak hoemeopatije postoji, no zove se placebo. Pažljiv pregled meta-analitičkih i eksperimentalnih istraživanja koja su se usmjeravala na ispitivanje učinkovitosti homeopatskih tretmana,u zadnjih 15 godina, pokazuje nedvojbeno da učinak homeopatije ne prelazi učinak placeba (6,7). Mora se napomenuti da su mnoga od istraživanja kojima se homeopati hvale bile izbačena iz takvih analiza zbog ozbiljnih metodoloških pogrešaka. To su gotovo nepogrešivo bila ona koja su provedena od strane homeopata, a koja su pokazivala pozitivan učinak homeopatije. Možda dva najprominentnija istraživanja vrijedna spomena su istraživanje Benvenistea objavljenja u časopisu Nature i meta-analiza homeopatije objavljena u časopisu Lancet (8). Lancet 2007.godine, nakon meta-analize 110 studija, objavljuje da je nađeno vrlo malo dokaza učinkovitosti homeopatskih lijekova. Iako su meta-analize pokazale nešto veći učinak homeopatskih pripravaka od placeba, kada su se uključila samo istraživanja koja su adekvatno provedena koristeći valjanju metodologiju, učinak se nije pokazao. Drugo istraživanje jest ono objavljeno u časopisu Nature, gdje Jaques Benveniste objavljuje rad „Ekstremna razrjeđivanja histaminske otopine“ koje je po njegovim nalazima i nakon ekstremnog razrjeđivanja izazivala alergijsku reakciju. Naravno, autor nije iznio nikakvu teoriju zbog čega bi voda pamtila, te je izazvao burne reakcije znanstvene zajednice. Ubrzo je slijedilo istraživanje provedbe eksperimenta i istraživački tim je otkrio kako je postojala jaka pristranost u odabiru reakcija i priznate su samo one kada se javila reakcija, stvarajući iluziju kauzaliteta (9). Jedan od istraživača koji se bavio proučavanjem provedbe tog eksperimenta je i slavni skeptik i iluzionisti James Randi koji je posvetio karijeru razotkrivanja prevara, šarlatanstva i loše znanosti, te još uvijek preko svoje zaklade nudi milijun dolara svakome tko može znanstveno dokazati bilo kakav paranormalni učinak. Homeopatija svakako spada u tu kategoriju, a milijun još uvijek nije osvojen (10).

No, iako nema dokazanog učinka iznad učinka placeba, niti taj učinak nije zanemariv. Kako zapadna medicina gleda na placebo kao pogrešku mjerenja kod otkrivanja pravog učinka nekog lijeka, mnogi će uočiti kako alternativna medicina pa tako i homeopatija popunjava tu rupu, dajući ljudima priliku da ozdrave putem samouvjeranja.

Što te ne ubije, ojača te

Kako su homeopatski pripravci u svojoj osnovi samo voda, alkohol ili laktoza, činilo bi se najmanje štetnim liječiti putem placeba upravo na taj način.

No niti to nije bezopasno i pokazalo se kako i neki homeopatski lijekovi mogu biti štetni. Homeopatski lijek Zicam povučen je iz prodaje nakon što se pokazalo kako je zbog cinka u svom sastavu uzrokovao gubitak njuha u oko 900 ljudi (11)
Duncap s druge strane, osmišljava homeopatski lijek protiv astme koji, uz strihnin, arsen, ekstrakt žohara u nepostojećim količinama (ako je razrijeđen koliko tvrde da je) sadrži i terapeutske količine antiasmatskih steroidnih lijekova, dajući homeopatiji prednost konvencionalne medicine (12) . Kerr i Yaborough (13) su pronašli kako šest homeopatskih lijekova sadrži opasne doze arsena. No usprkos potencijalnoj štetnosti, vrlo otvoreni i neselektivni sustavi kontrole kvalitete homeopatskih lijekova omogućavanju velike manipulacije.

Istraživanja sustavno pokazuju izrazito neodgovorna ponašanja od strane homeopatskih terapeuta koji prepisuju svoje otopine za liječenje bolesti krvožilnog sustava i istodobno ohrabruju prestanak uzimanja aspirina i lijekova protiv hipertenzije, koji dokazano smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara (14). Isto tako mnogi homeopati odgovaraju ljude od cijepljenja, uzimanja konvencionalnog lijeka protiv malarije, a kao osvrt na holistički pristup, niti jedan od njih nije pacijentima koji su trebali se zaputiti u malarijom insfestirana područja dao savjete kako se zaštititi od malarije (repelenti, mreže…itd.)(15). Nadalje homeopatska praksa bliske suradnje sa klijentom čini se bezopasna ako naravno terapeut zna prepoznati ozbiljne probleme. No često to nije slučaj. Pokazalo se kako je homeopatija očekivano, zbog svojih nepostojećih temelja i nemogućnosti objektivne validacije kvalitete, postala magnet za šarlatane i varalice te liječnike kojima je zbog bilo kojih razloga oduzeta dozvola za rad u struci, koji nikako ne bi trebali biti zaduženi za zdravstvenu skrb.

I na kraju, kada su obje strane prezentirale svoje argumente, ostaje na vama da odlučite tko je u pravu. Možda vam pritom pomogne citat Tomasa Paina, potpisnika američke deklaracije nezavisnosti: „je li lakše vjerovati da je priroda savinula svoje zakone ili da će čovjek lagati?“

Igor Mikloušić, dipl. psiholog
Ana-Marija Liberati-Čizmek, dr.med.

Literatura:

1. Weissmann G (2006), "Homeopathy: Holmes, Hogwarts, and the Prince of Wales", Faseb J 20 (11): 1755–8,

2. Death rates in conventional hospitals were typically two- to eight-fold higher than in homeopathic hospitals for patients with these infectious diseases; see Bradford TL (2007) [1900], The logic of figures or comparative results of homeopathic and other treatments, Kessinger, ISBN 1430488921.

3. Magical thinking, http://www.skepdic.com/magicalthinking.html, priskrbljeno 2009-07-13

4. When to believe the unbelievable", Nature 333 (6176): 787, 1988,

5. Pseudoscince behind homeopathy; http://arstechnica.com/science/news/2007/09/the-pseudoscience-behind-homeopathy.ars priskrbljeno 2009-07-13

6. Effectiveness of homeopathy", National Health Service, http://www.nhs.uk/Conditions/Homeopathy/Pages/Results.aspx?url=Pages/What-it-is.aspx, priskrbljeno 2009-07-13.

7. AMA Council on Scientific Affairs (1997), "Alternative Medicine: Report 12 of the Council on Scientific Affairs (A–97)", American Medical Association, http://www.ama-assn.org/ama/no-index/about-ama/13638.shtml, priskrbljeno 2009-07-13.

8. Shang A, Huwiler-Müntener K, Nartey L, Jüni P, Dörig S, Sterne JA, Pewsner D, Egger M (2005), "Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy", Lancet 366 (9487): 726–732,

9. Maddox, John; James Randi and Walter W. Stewart (28 July 1988). "‘High-dilution’ experiments a delusion" (PDF). Nature 334: 287–290.

10. www.JREF.com

11. "Information on Zicam Cold Remedy Nasal Gel, Zicam Cold Remedy Nasal Swabs, and Zicam Cold Remedy Swabs, Kids Size". FDA. 2009-07-13. http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/PostmarketDrugSafetyInformationforPatientsandProviders/ucm166834.htm.

12. Chakraborti D, Mukherjee SC, Saha KC, Chowdhury UK, Rahman MM, Sengupta MK (2003), "Arsenic toxicity from homeopathic treatment", Clin Toxicol 47

13. Kerr, Yarborough. 1986. New Engl J Med. 314: (25): 1642-3.

14. Delaunay P, Cua E, Lucas P, Marty P (2000), "Homoeopathy may not be effective in preventing malaria", BMJ 321 (7271): 1288,

Pošalji prijatelju na email

Komentari