Sandra Krstev Barać

Datum objave: 14. 12. 2015.

U svojoj najranijoj verziji grog je bio priprosta mješavina vrućeg ruma i vode, a prvotna namjera mu je bila da smanji razinu opijanja u britanskoj mornarici. Zadaća je to koju je grog preuzeo od ruma koji je niz godina „grijao“ dušu i tijelo problematičnih mornara, nevičnih disciplini i redu.

Priča o grogu započinje 1740 godine kada je britanski admiral Edward Vernon u pokušaju da stane na kraj stalnom pijanstvu i manjku discipline svojih ljudi donio odredbu da se rum mora miješati s vodom. Tadašnji recept je bio vrlo jednostavan i podrazumijevao je miješanje 1 kvarta (0.946 litre) vode s 1 pintom (0,473 L) ruma. Samo se miješanje odvijalo na palubi u prisutnosti dežurnog poručnika čija je zadaća bila davati mornarima dva serviranja ove mješavine dnevno: jednu ujutro između 10 i 12 sati, a druga popodne između 16 i 18 sati.

Novi napitak nije bio omiljen među mornarima pa su ga ubrzo nazvali grog po njegovom idejnom začetniku Edwardu Vernonu. Admirala je, naime, pratio nadimak „stari grog“ budući da je uvijek nosio ogrtač od grogana – debelog materijala načinjenog od svile, mohaira i vune.

Zahvaljujući neprivlačnom okusu groga s vremenom su mješavini dodani razni začini, smeđi šećer te sok limete koji se, unatoč očaju mornara, pokazao punim pogotkom. Naime, putovanja su u to vrijeme postajala sve duža i duža, zbog čega je voće i povrće bilo nedostupno dugačak period vremena. Dodatkom limete (ili u nekim slučajevima limuna) mornari su dobivali dovoljno vitamina C da bi se izbjegao skorbut.

1756 godine grog je postalo pravilo koje se zadržalo na britanskim stoljećima i više od dva stoljeća, sve do 1970 godine kada je ukinut. Povijest groga, međutim, ne prestaje tu budući da je jedan amerikanac kupio pravo na formulu i ubrzo komercijalizirao cijelu priču. Danas je grog moderni napitak koji se poslužuje najčešće„utješno“ topao , ali i osvježavajuće hladan. Sama receptura je prošla brojne preinake, a aktualna verzija uključuje mješavinu ruma , tople vode te sok limuna ili limete, cimet i šećer za bolji okus.

Čuvajte se „grog(i)“ učinka
Grog je najpopularnije piće u zimskom periodu budući da pruža instant zagrijavanje. Osim toga, zahvaljujući limunu i cimetu pruža i određenu nutritivnu blagodat. Tako će se u grogu naći i vitamin C, ali i mirisne arome cimeta, začina s brojnim iscjeliteljskim svojstvima. Najpoznatije djelovanje cimeta odnosi se na blagotvoran učinak na razinu šećera u krvi. Istraživanja, naime, pokazuju da cimet stimulira receptore inzulina i inhibira enzime koji ga inaktiviraju te tako značajno pospješuje stanično iskorištenje glukoze.

Ljekovita svojstva cimeta možemo zahvaliti trima osnovnim komponentama eteričnih ulja koja nalazimo u kori drveta. Esencijalna ulja sadrže aktivne tvari cainamaldehid, cinamil acetat, cinamil alkohol zahvaljujući kojima cimet djeluje blagotvorno na probavni sustav, ublažava bol, te osjećaj nadutosti. Cimet, dodatno stimulira probavu i cirkulaciju te je zbog toga indiciran kod simptoma slabe cirkulacije ekstremiteta, edema, dijareja i gubitka apetita. Cimet ima i dokazanu antimikrobnu i antioksidativnu aktivnost.

Ipak, valja biti svjestan da je grog prije svega alkoholno piće i kao takvo obiluje kalorijama te nosi sa sobom zdravstvene rizike ukoliko se s njim pretjeruje. Umjerena konzumacija, pak, može imati pozitivan učinak na zdravlje čovjeka.

U prilog tome govore stotine istraživanja koje pokazuju da osobe koje konzumiraju male do umjerene količine alkohola rjeđe obolijevaju od bolesti srca u usporedbi s onima koji uopće ne piju alkohol te onima koji pretjeruju s konzumiranjem alkohola. Zanimljivo je i saznanje o duljem životnom vijeku osoba koje umjereno „vire“ u čašicu u usporedbi s onima koji posve izbjegavaju alkohol. Nekoliko studija također pokazuje da umjerena konzumacija alkohola znatno smanjuje rizik od demencije i oslabljenih kognitivnih sposobnosti povezanih sa starenjem. Smatra se da i alkohol razrjeđuje krv i sprečava nastanak krvnih ugrušaka u mozgu. Osim toga, pokazalo se da alkohol stimulira otpuštanje acetilkolina, kemikalije koja ima važnu ulogu u procesu učenja i pamćenja. Svakako valja u obzir uzeti i opuštajući učinak alkohola.

No, studije također otkrivaju drugu stranu medalje. Naime, prekomjerna konzumacija alkohola ne samo da poništava pozitivne učinke već i značajno povisuje rizik od brojnih zdravstvenih problema uključujući povišeni krvni tlak, bolesti jetre, moždani udar, čira na želudcu, nutritivnih deficita, neplodnosti.

Izrazito velike količine alkohola koje se konzumiraju u kratkom vremenskom periodu mogu biti fatalne. Alkohol je toksičan i kad se konzumira redovito u povišenim količinama. Tada uzrokuje ireverzibilna oštećenja jetre te cijelog niza drugih organa u tijelu poput gušterače, probavnog sustava, mozga, srca, mišića i spolnih žlijezda.

Alkohol usporava metabolizam hranjivih tvari u korisne molekule smanjujući izlučivanje probavnih enzima iz gušterače. Alkohol također, ometa apsorpciju hranjivih tvari uništavajući i oštećujući stanice koje pokrivaju sluznicu želuca i crijeva, uz to ometajući i apsorpciju nekih tvari iz probavnog trakta u krv.

Stoga pamet u glavu i u grogu uživajte umjereno; preporuke glase 2-3 pića za muškarce i 1-2 za žene. Za orijentir, 1 pićem se kod žestokih alkoholnih napitaka, pa tako i ruma, smatra 0.3 dcl pića.

Grog: uradi sam

Grog je vrlo jednostavno piće za kućnu radinost koje se odlično uklapa u zabave.

Tradicionalni grog
Sastojci (za 1 osobu - 2 pića):

 • 0.6 dcl tamnog ruma
 • 1 čajna žličica smeđeg šećera
 • 0.15 dcl soka limete
 • 1.2 dcl kipuće vode
 • Štapić cimeta

Priprema:
Dobro pomiješajte rum, sok limete i šećer. Prelijte smjesu kipućom vodom i ukrasite štapićem cimeta.

Moderni „spicy“ grog
Sastojci ( za 1 osobu -2 pića)

 • 0.75 dcl ruma (mješavina svijetlog i tamnog ruma)
 • 1 čajna žličica šećera
 • 2.0 dcl blagog ruskog čaja
 • 0.15 dcl soka od limete
 • ¼ naranče, narezana na kriške
 • Štapić cimeta
 • Par klinčića

Priprema:
Pomiješati rum, šećer i sok limete. Preliti kipućim čajem, dodati cimet i klinčiće te ukrasiti kriškama naranče.

Napomena: Ukoliko nemate štapić cimeta, možete upotrijebiti i cimet u prahu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, cimet, grog,

Komentari