Vitaminoteka

Datum objave: 03. 12. 2020.

Ghee, odnosno pročišćeni maslac, već je tisućama godina u Ayurvedi izrazito cijenjen kao masnoća za kuhanje. Osim, gastronomske primjene tradicionalna indijska medicina odnosno Ayurveda gheeju pripisuje brojna ljekovita svojstva.

Tako se smatra da pridonosi dugovječnosti, štiti od raznih bolesti, povećava „probavnu vatru“ i time poboljšava apsorpciju hranjivih tvari. Ipak moderna znanost nije tako blagonaklona prema gheeju .

Nutritivna vrijednost gheeja

Ghee je, poput maslaca najvećim dijelom masnoća pa i ne čudi da 1 žlica osigurava oko 107 kcal (100 g ove namirnice osigurava oko 717 kcal). Očekivano, prevladavaju zasićene masne kiseline (64 %), no nije zanemariv ni udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina (25 %). Kada se usporedi sadržaj kratko i srednje lančanih masnih kiselina prednost ipak ima ghee u odnosu na maslac. Naime, maslac sadrži oko 12-15 % ovih masnih kiselina, dok ih ghee sadrži i do 25 %. Kratko i srednje lančane masne kiseline se metaboliziraju drugačije od masnih kiselina dugog lanca te se ne dovode u vezu s kardiovaskularnim bolestima. Ipak, valja naglasiti da ghee sadrži kolesterol, ali se ujedno ističe i sadržajem vitamina E te osobito vitamina A.

Ghee ima visoku točku dimljenja (205-260°C) što ga čini idealnom masnoćom za pirjanje, prženje i pohanje.

Što kažu istraživanja?

Teza da je ghee svestrana namirnica koja pomaže kod raznih bolesti i općenito pridonosi vitalnosti i zdravlju nije pronašla potvrdu u znanstvenoj zajednici. Štoviše, određena struja znanstvenika obilatu konzumaciju gheeja u Indiji povezuje s povećanom stopom kardiovaskularnih bolesti koja posljednjih godina zahvaća zemlju. No, pažljivom analizom otkriveno je da razlog leži u tzv. vegetarijanskom gheeju (vanaspati) koje se dobiva od djelomično hidrogeniranog biljnog ulja i koji je zbog povoljne cijene zamijenio tradicionalni ghee. Vegetarijanski ghee je bogat trans masnim kiselinama koje se dovode u vezu s povećanim rizikom od bolesti srca i krvnih žila.

Studije s tradicionalnim gheejom dobivenim od maslaca otkrivaju drugu stranu medalje pa tako postoje saznanja kako umjerena konzumacija ima povoljan učinak na profil masnoća u krvi. Primjerice, studija na miševima objavljena u časopisu The Journal of Nutritional Biochemistry pokazala je da prehrana u kojoj ghee osigurava 10% energije ima povoljan učinak na razinu kolesterola i triglicerida. U studiji je otkriveno da ghee može povećati oslobađanje žučnih kiselina čemu se pripisuje povoljan učinak na razinu kolesterola.

Zaključno, znanstvenici smatraju da umjerena konzumacija tradicionalnog gheeja (do 10% ukupnog unosa energije – za osobu koja dnevno konzumira 1800 kcal to je otprilike 4 čajne žličice gheeja) nema štetan učinak na naše zdravlje, čak može i biti korisno. Ipak, kako ni u čemu ne valja pretjerivati tako i pretjerana konzumacija gheeja briše povoljni učinak te može čak povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tekst objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, ghee, maslac, masti,

Komentari