Sandra Krstev Barać

Datum objave: 26. 04. 2016.

Mjehurići mogu olakšati simptome loše probave, čak i konstipacije

Među zdravstvenim stručnjacima popularni gazirani napitci vrlo su omraženi. Optužaba je mnogo: od poticanja pretilosti i nastanka zubnog karijesa do povećanog rizika od bolesti bubrega, srca, dijabetesa te osteoporoze. Iako pojedine mineralne vode dijele naziv "gazirano" sa štetnim napitcima učinak na tvoje zdravlje je posve drugačiji unosiš li gazirani napitak ili gaziranu mineralnu vodu

Obogaćena vrijednim mineralima
Mineralna voda jedan je od najboljih izbora za nadoknadu izgubljene tekućine. Iako mineralna voda ne mora nužno biti gazirana u našim glavama najčešće je vežemo s karakterističnim mjehurićima. Osim što pruža vodu, mineralna voda na prirodan i učinkovit način pomaže i u nadoknadi elektrolita koji se gube znojenjem. Ove vode izviru iz podzemnih ležišta i slojeva stijena zaštićenih od svakog onečišćenja. U kontaktu sa stijenama prirodno se obogaćuje vrijednim mineralima poput natrija, kalija, magnezija, kalcija, klorida (ponekad i ugljikovim dioksidom - CO2) u topivom obliku koji se učinkovito apsorbiraju u tijelu. Stoga, mineralna voda može poslužiti kao iskoristivi izvor pojedinih minerala u svakodnevnoj prehrani svih dobnih i populacijskih skupina. Ipak, nije svaka mineralna voda ista. Ovisno o prisutnim mineralima i nekim drugim karakteristikama različite mineralne vode pružaju raznolike pogodnosti. Stoga je nužno informirati se i pročitati deklaraciju na mineralnoj vodi.

Mjehurići za bolju probavu
Mineralna voda može biti negazirana ili gazirana ako sadrži mjehuriće ugljičnog dioksida (CO2). I dok obje vrste mogu nadopuniti rezerve minerala u organizmu, muče li te probavne tegobe posegni za vodom "s mjehurićima".

Naime, mjehurići mogu olakšati simptome loše probave, čak i konstipacije (zatvora). Osim što mjehurići i minerali u gaziranoj mineralnoj vodi pridonose probavnim procesima, mogu olakšati i funkciju jetre te žuči. Dodatna pogodnost gazirane mineralne vode je karakteristična senzacija koju mjehurići ostavljaju na okusnim pupoljcima i zahvaljujući kojima djeluje posebno osvježavajuće.

Utjecaj na krvni tlak
Zbog sadržaja natrija pretjerano uživanje u gaziranoj mineralnoj vodi se često dovodi u vezu s rizikom od povišenog krvnog tlaka. Međutim, danas znamo da nisu svi spojevi natrija jednako opasni za pojavu povišenog krvnog tlaka, a čini se da je glavni krivac natrijev klorid ili kuhinjska sol. S druge strane, natrijev bikarbonat kojim su bogate mineralne vode nema nepovoljno djelovanje, štoviše, znanstvena istraživanja pokazala su povoljan učinak tijekom svakodnevnog unosa mineralnih voda bogatih bikarbonatima na masnoće u krvi i krvni tlak. Dodatno, bikarbonati su zaslužni za povećanje alkalne rezerve organizma, čime se smanjuje izlučivanje korisnih minerala - magnezija, kalija i kalcija putem urina.

Mineralne vode ne dijele karakteristike gaziranih sokova
Gazirane mineralne vode valja svakako razlikovati od gaziranih bezalkoholnih sokova. Dok gazirane mineralne vode nadoknađuju izgubljenu tekućinu osiguravajući minerale uz 0 kcal, gazirani bezalkoholni sokovi imaju iznimnu kalorijsku vrijednost uz bogat sadržaj kofeina, a nerijetko i konzervansa. Osim obilja šećera koji potiču nastanak zubnog karijesa gazirani bezalkoholni sokovi sadrže i štetnu fosfornu kiselinu koja se povezuju s povećanim rizikom od osteoporoze i bubrežnih kamenaca. Light verzije takvih pića, osim nešto niže energetske vrijednosti, ne pružaju dodatne koristi. Čini se da je jedino što gazirane mineralne vode i gazirani bezalkoholni sokovi imaju zajedničko su mjehurići.

Tekst je objavljen na portalu Zdrava Krava

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: minerali, Probavne smetnje, voda,

Komentari