Sandra Krstev Barać

Datum objave: 27. 02. 2012.

Konzumacija gaziranih napitaka u neprestanom je porastu, osobito kod mlađe populacije. Aromatizirani i zaslađeni napitci, iznimne kalorijske vrijednosti uz bogat sadržaj kofeina, a nerijetko i konzervansa naprosto su postali sastavni dio zapadnjačke kulture.

Među zdravstvenim stručnjacima popularni cola napitci vrlo su omraženi. Optužaba je mnogo: od poticanja pretilosti i nastanka dijabetesa do zubnog karijesa, bolesti bubrega i srca. Osobito su osjetljiva djeca. Među nizom znanstveno dokumentiranih poveznica, zadnjih se godina često raspravlja o mogućoj vezi između gaziranih pića i osteoporoze.

Kako je sve počelo?
Vjeruje se da prva čvrsta veza između gaziranih napitaka i osteoporoze potječe iz 2006. godine kada je Framinghamova studija o osteoporozi uspoređivala gustoću kostiju u 2 538 muškaraca i žena.

Znanstvenici su pratili unos gaziranih pića u ispitanika te utvrdili da unos više od 3 cola napitka (ali ne i ostalih gaziranih pića) tjedno smanjuje gustoću kostiju u žena, ali zanimljivo ne i u muškaraca.

Znanstvenici nisu uspjeli objasniti razliku među spolovima, ali su odmah posumnjali da fosforna kiselina iz cola napitaka negativno utječe na metabolizam kostiju. Odmah su reagirali protivnici ove teorije (čitaj proizvođači) koji su se branili tvrdnjom da fosfor u cola napitcima čini samo mali dio cjelokupnog unosa fosfora u tipičnoj prehrani. Primjerice, šalica niskomasnog jogurta sadrži znatno više fosfora nego limenka gaziranog pića. Inzistiranjem interesnih skupina daljne analize pokazale su da su žene kod kojih je utvrđena smanjena gustoća kostiju unosile najmanje kalcija, neophodnog za pravilnu mineralizaciju kostiju. Presuda je bila da za slabije kosti nisu kriva gazirana pića već cjelokupna prehrana u kojoj nedostaje kalcija.

No, „diverzija“ je bila kratkog vijeka. Već iduće godine znanstvenici sa Sveučilišta Tuft otkrili su da su žene koje su pile minimalno 3 cola napitka dnevno imale za 4 % manju gustoću kostiju, iako su redovito uzimale kalcij i vitamin D.

Već osuđivana fosforna kiselina je opet postala glavni krivac za nepovoljan učinak ovih napitaka na kosti.

Naime, unosom fosforne kiseline, kojom obiluju gazirani napitci, mijenja se omjer fosfora i kalcija, a posljedica je gubitak koštane mase. Drugi krivac je, pak, kofein koji smanjuje apsorpciju kalcija.

Savjet za kraj

Danas nema sumnje da cola napitci potiču nastanak osteoporoze. Budući da su djeca i adolescenti u kritičnoj dobi za mineralizaciju kostiju, a ujedno i najveći potrošači gaziranih napitaka, pametno je od malih nogu djecu učiti o štetnosti takvih napitaka te u svakoj prilici čašu gaziranog pića zamijeniti čašom prirodnog voćnog soka. Isto vrijedi i za odrasle.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, osteoporoza,

Komentari