Datum objave: 11. 05. 2010.

Je li fruktoza štetna za bubrege ili ne, vječni je predmet rasprave američkih znanastvenika od kojih se neki priklanjaju struji koja govori u prilog fruktoznim zaslađivačima, a drugi zagovaraju upotrebu drugih zaslađivača.

U Americi se kao zaslađivač masovno koristi fuktozni sirup dobiven iz kukuruza, a dostupan je u tri različite omjera: 55 fruktoza+42% glukoza (najčešće upotrebljavan u zaslađivanju gaziranih pića), 42% fruktoze + 58% glukoza (najčešće upotrebljavan u prehrambenim prizvodima) te 90% fruktoza + 10% glukoza.

Određene studije pokazale su kako dugoročna uporaba takvih zaslađivača dovodi do hiperuricemije - povišenih razina mokraćne kiseline u krvi koja neminovno uništava funkciju bubrega i može dovesti do bubrežnog zatajenja. Neka istraživanja sugeriraju da se rizik za kronična bubrežna oboljenja može povećati za čak 150% u pojedinaca koji često konzumiraju gazirana pića zaslađena spomenutim zaslađivačima. Međutim u svim dosadašnjim studijama period praćenja nije bio dovoljno dug (<9 godina) da bi se promjene smatrale značajnima te se svakako ukazuje potreba za daljnjim ispitivanjima.

Izvor: Kidney International, Vol 77, April 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zaslađivač,

Komentari