Mirja Zupčić

Datum objave: 01. 02. 2022.

Ova podmukla bolest zahvaća 10-15% žena reproduktivne dobi, a manifestira se u obliku bolnih i obilnih menstruacija, boli tijekom menstruacije, a ponekad uzrokuje bol i kod mokrenja ili pražnjenja crijeva.

Endometrioza je poremećaj u kojem tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan nje te se, pod utjecajem hormona koji se ciklički luče u tijelu žene, ponašaju kao i maternici - rastu, krvare, stvaraju ožiljke i priraslice. Osim boli, endometrioza uzrokuje i neplodnost - ožiljci i priraslice mogu začepiti jajovode, a smatra se i da endometrioza može oštetiti jajnu stanicu te stvarati nepovoljne uvjete u maternici odnosno spriječavati primanje oplođene jajne stanice.

Endometrioza se ne može izliječiti, no može se držati pod kontrolom određenim kirurškim i nekirurškim metodama, a svakako si možemo pomoći pravilnim odabirom namirnica i načina prehrane.

Izbjegavajte „loše“ masti

Stanje endometrioze pogoršava prehrana koja je bogata trans masnim kiselinama. U prilog izbacivanju namirnica koje sadrže trans masti govori istraživanje iz 2010. godine u časopisu  Human Reproduction koje je pokazalo kako žene s dijagnosticiranom endometriozom češće konzumiraju trans masti u usporedbi sa ženama koje nemaju endometriozu. Kod kupovine procesiranih namirnica poput keksa, grickalica i slično na deklaraciji, u popisu sastojaka, treba obratiti pozornost nalaze li se hidrogenirana biljna ulja te takve namirnice izbjegavati.

Namirnice koje utječu na regulaciju hormona, posebno ravnotežu estrogena u organizmu, mogu negativno utjecati na stanje endometrioze. Posebno je važno ograničiti ili izbjegavati namirnice koje potiču upalu u organizmu poput alkohola, kofeina, glutena i crvenog mesa.

Istraživanje objavljeno 2012. godine u časopisu Europe PMC pokazalo je kako izbjegavanje glutena u prehrani tijekom 12 mjeseci može smanjiti bol uzrokovanu endometriozom.

Što se tiče unosa crvenog mesa kod endometrioze, istraživanja su podijeljena. Moguće je da crveno meso povećava razinu hormona estrogena u organizmu te na taj način povećava rizik od endometrioze ili pogoršava postojeće stanje.

Alkohol i kofein dovode se u vezu s povećanjem razine estrogena u organizmu, stoga bi ih bilo mudro ograničiti u prehrani.

„Dobre“ masti, obilje voća i povrća i „low FODMAP“ dijeta kao pozitivci

Na popisu namirnica koje povoljno djeluju nalaze se namirnice bogate protuupalnim omega-3 masnim kiselinama. Riba je njihov glavni izvor, a ne volite li ribu, razmislite o njihovom unosu u obliku dodatka prehrani te biljnim izvorima poput lanenog ulja, sjemenki i orašastih plodova.

Prehrana koja obiluje svježim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama odlična je prehrambena strategija iz nekoliko razloga poput prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Zbog mogućeg štetnog djelovanja pesticida, savjetuje se odabrati organski uzgojeno voće i povrće.

S voćem, povrćem i kvalitetnim žitaricama borimo se protiv upale, oksidativnog stresa i boli, a dodatnu pomoć mogu osigurati i protuupalni začini poput kurkume.

Izraz FODMAP odnosi se na fermentabilne oligosaharide (uključujući fruktooligosaharide iz pšenice, raži, luka, češnjaka, artičoka, te galaktooligosaharide iz graha, slanutka i leće), disaharide (mliječni proizvodi osim tvrdog sira), monosaharide (voće koje sadrži više fruktoze nego glukoze, med, jabuke, mango, kukuruzni sirup) i poliole (sorbitol, manitol, jabuke, kruške, gljive, cvjetača, maltitol, ksilitol), a „low FODMAP“ znači niski unos navedenih namirnica i sastojaka hrane. Ovakav način prehrane s niskim udjelom prirodnih šećera može smanjiti simptome kod bolesnika s određenim poremećajima crijeva, poput sindroma iritabilnog crijeva, no pokazalo se i kako pomaže i ženama koje pate od endometrioze. S obzirom da je „low FODMAP“ dijeta prilično restriktivna eliminacijska dijeta, odlučite li se isprobati ovu dijetu poželjno je u suradnji s nutricionistom složiti uravnotežen plan prehrane.

Tekst je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: endometrioza, Zdravlje žene,

Komentari