Datum objave: 14. 01. 2013.

Približava se razdoblje prehlada i gripa, a s njima i potreba za dodatnim jačanjem imuniteta pri čemu su med i pčelinji proizvodi neizostavni. Zanimljivo je spomenuti da srce svakodnevno ispumpa od 13 do 14 000 litara krvi za što troši mnogo glukoze kojom je med izvanredno bogat pa bi se ova namirnica doista trebala naći na našim jelovnicima.

Iz slavonskog mjestašca Tikveš, u srcu zaštićenog parka prirode Kopački rit, pčelarska obitelj Gusak proizvodi pčelarske proizvode i med Tikveško blago s mnogo ljubavi i poštovanja prema pčelama i prirodi. Eko pčelarstvo Gusak izabralo je lokaciju gdje nema opasnosti od bilo kakvog zagađenja. Košnice su izrađene od prirodnih materijala i bojane isključivo eko bojama. Saće se izrađuju od vlastitog ekološkog voska. U tikveškim šumama se, uz marljiv rad pčelica, proizvode dvije vrste meda - bagrem te mješavina šumskog i livadnog meda, propolis, cvjetni prah i rijetko kvalitetna matična mliječ te pčelinja bomba.

Specifičnosti uzgoja ekopčela
• Košnice moraju biti napravljene od prirodnih materijala i obojane ekobojama, gotovo 100% skupljim od konvencionalnih

• Satne osnove na kojima pčele izgrađuju saće moraju biti od isključivo ekološkog saća. Saće inače ima svojstvo upijanja, a problem koji se javlja je tretiranje pčela, koje se uglavnom provodi amitrazom /zapravo je bojni otrov drugog reda/. U voćarstvu se koristi ali jako razblažen, no u pčelarstvu se koristi kao koncentrat.

• Budući da saće ima svojstvo upijanja tretiranjem amitrazom zapravo se truje saće koje nakon tri godine ispušta otrovne rezidue u med. „Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) amitraz je proglasila najopasnijom kemikalijom u pčelarstvu (K. Walner, »Pčelar« 11/92), a naši ga pčelari kontinuirano unose u košnicu već više od 20 godina.

• Kod uzgoja ekopčela pčelinjak mora biti postavljen tako da u radijusu od 3 km nema vegetacije tretirane kemijskim sredstvima te mora biti dovoljno udaljen od bilo kakve proizvodnje kao što su npr; industrijska zona, autoput, odlagalište otpada….

• Pri liječenju pčelinjih zajednica nije dopuštena upotreba antibiotika već se liječenje, suzbijanje nametnika i čišćenje košnica i pribora provodi organskim kiselinama (mravlja, oksalna, mliječna, octena) što za razliku od konvencionalnog uzgoja gdje se to rješava u 2-3 sata traje 5 do 6 dana.

• Pčela matica živi dulje od pet godina, dok je životni vijek radilice svega 1 do 6 mjeseci. Pčela matica u stanju je za samo 24 sata položiti između 2000 i 4000 jajašaca.

Matična mliječ pčelarstva Gusak
Matičnu mliječ proizvode mlade pčele radilice. Kraljica pčela, matica, nastaje od iste vrste jajeta kao i pčela radilica. To znači da je od svake pčele radilice mogla nastati matica. Jedina razlika, i faktor koji određuje da li će se razviti matica ili pčela radilica je način ishrane u toku razvoja larve. Larva od koje će se razviti matica se cijelo vrijeme hrani matičnom mliječi, dok se larva radilice nakon trećeg dana nastavlja hraniti s peludi i nektarom.

Matična mliječ je kompleksna prirodna materija koja se stvara u specijalnim pčelinjim žlijezdama. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog kombinacije strukturnih (proteini), energetskih (masti i ugljikohidrati), neorganskih (minerali), zaštitnih (vitamini) i drugih sastojaka.

Ovom hranom, koju u nekim zemljama zovu «kraljevskim želeom», pčele radilice hrane ličinke pčela radilica, matice i trutove. Nakon trećeg dana tu hranu dobiva samo ličinka matice, dok ostale dobivaju samo pelud i med.

Matična mliječ je bijele do bljedožućkaste boje, gusta i tekuća, karakteristična mirisa i kiselkastog, malo ljutog okusa. Sadrži od 60 do 70% vode, 10 do 18% proteina, od 10 do 17% šećera, do 5,5% lipida, 0,7 do 1,5% anorganskih tvari i vitamina. Sadrži vitamine B skupine s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6, vitamine A, C, D i E, minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina, kao i mnoge tvari koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa. Isto tako sadrži i posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-decenionske kiseline) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije ju moguće umjetno proizvesti.

Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, supstance koja širi krvne žile i zato dobro djeluje kod povećanog krvnog tlaka. Izvanredno jača imunitet i time spriječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Povoljno djeluje na opće stanje organizma, koji odiše novom snagom i energijom. Posjeduje baktericidna, antibiotička i antivirusna svojstva.

Matičnu mliječ se preporučuje konzumirati tako da se stavi ispod jezika i pričeka nekoliko minuta dok se pripravak ne otopi. Na taj način matična mliječ se direktno apsorbira u krv što daje najbolji efekt.

Nakon 15 do 30 dana uzimanja matične mliječi u kontinuitetu potrebno je napraviti pauzu u istom trajanju kao što je bilo i vrijeme uzimanja. Pauza je jako važna zbog antibakterijskih svojstava matične mliječi.

Matična mliječ se može uzimati jednom dnevno, najbolje ujutro nakon ustajanja, iako je bolje ukoliko se to radi dva puta dnevno, ujuto i poslijepodne. Ne preporučuje se uzimanje matične mliječi u večernjim satima jer "povećava" energiju u organizmu te može izazvati nesanicu. Važno je matičnu mliječ uzimati u kontinuitetu. Važno je napomenuti da se matična mliječ smije uzimati samo drvenim, plastičnim ili staklenim žlicama, a ne metalnim.

Radi zaštite matične mliječi od svjetlosti mora se pakirati u tamne bočice. Odmah nakon vađenja iz košnice, bočica s mliječi čuva se u hladnjaku (čak i u vrijeme transporta). Utjecaj zraka je vrlo štetan, i zato u bočici ne smije biti prostora za zrak te ju ne treba otvarati do same upotrebe.

Matična mliječ može se čuvati godinu dana u frižideru, a najbolji način čuvanja matične mliječi je u izvornom obliku.

Primjena matične mliječi:
Matična mliječ se primjenjuje kao 50%-tna otopina mliječi u alkoholu ili dodatak medu (od 1 do 3%). Primjenjuju se kure u trajanju jednog do dva mjeseca, a uzima se od 200 do 400 mg za odraslu osobu, odnosno upola manje za djecu

------------------------------------------------------------------------------

Pčelarstvo Gusak i bio&bio daruju pčelinje proizvode
Pčelarstvo Gusak u suradnji s trgovinom [url="http://www.biobio.hr/"]bio&bio[/url] i portalom Vitamini.hr daruje 4 proizvoda (1 pčelinja bomba i 3 meda) čitateljima koji točno odgovore na pitanje koje glasi:

Nabrojite 3 vrste meda u ponudi ekopčelarstva Gusak!

Svoje odgovore s podacima šaljite na mail: [url="maillto: [email protected]"][email protected][/url] do nedjelje 20.01.2013.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bio&bio,

Komentari