Tena Škunca

Datum objave: 24. 09. 2019.

Povodom nadolazećeg  stručnog skupa inPharma MIKROBIOTA I PROBIOTICI 2019 razgovarali smo s izv.prof.dr.sc. Donatellom Verbanac koja će na skupu održati zanimljivo predavanje na temu mikrobiote u menopauzi.

Prof. Verbanac nam je objasnila koje promjene u sastavu mikrobiote nastupaju u razdoblju menopauze, kako utječu na kvalitetu života žene te što je općenito važno za dobro opće zdravlje organizma u postmenopauzi.

Kada govorimo o razdoblju perimenopauze najčešće se spominju simptomi valova vrućine, nadutosti, pojačanog znojenja i umora koji utječu na kvalitetu života žene. No, danas znamo da ovo razdoblje u životu donosi i promjene u sastavu mikrobiote. Možete li nam pojasniti o kakvim je promjenama riječ i koju ulogu u tome ima hormon estrogen?

Na sastav mikrobiote uveliku utječu različiti hormoni, što se posebno očituje na sluznici vaginalnog trakta. Estrogen, jedan od najvažnijih ženskih spolnih hormona, metabolizira  se pod utjecajem crijevnih bakterija i stoga čini poveznicu između probavnog i spolnog sustava.

Sastav vaginalne sluznice mijenja se ovisno o količini estrogena, odnosno o životnoj dobi žene.

Tako u žena reproduktivne dobi zdrava vaginalna mikrobiota sadrži uglavnom bakterije iz roda Lactobacillus. Ove bakterije stvaraju mliječnu kiselinu koja održava niski pH sluznice i tako štiti reproduktivni sustav od mogućih infekcija.

S druge strane, u postmenopauzalnih žena, zbog pada razine estrogena i smanjenja raznolikosti povoljnih mikroorganizama na sluznici vagine, dolazi do porasta pH rodnice, pojačanog rasta nepoželjnih bakterija , što naposljetku dovodi do disbioze i pojave različitih neugodnih simptoma koji smanjuju kvalitetu života žene.

Veliki broj žena u postmenopauzi susreće se s vulvovaginalnom atrofijom (VVA). Koji su simptomi VVA i što uključuje liječenje ovog stanja?

Vulvovaginalna atrofija javlja se u otprilike 25-50% žena u razdoblju postmenopauze, a simptomi uključuju osjećaj suhoće rodnice, peckanje pri morenju i krvarenje nakon spolnog odnosa. Ovo neugodno stanje javlja se zbog pada razine estrogena i gubitka zaštinog sloja sluznice. Posljedično, dolazi do smanjenja broja blagotvornih bakterija iz roda Lactobacillus i porasta broja nepoželjnih anaerobnih bakterija. 

Liječenje simptoma VVA obično podrazumijeva upotrebu estrogenskih gelova i vaginalnih tableta koji povećavaju razine estrogena, te posljedično ublažavaju simptome VVA. Osim toga, i primjena hormonske nadomjesne terapije utječe na povećanje broja dobrih bakterija iz roda Lactobacillus, a samim time može prevenirati pojavu VVA.

Što je općenito važno za dobro opće zdravlje organizma u postmenopauzi? Kako u tome može pomoći unos soje, probiotika i prebiotika?

Čimbenici dobrog općeg zdravlja u razdoblju postmenopauze uključuju odgovarajuću razinu estrogena, zdrav urogenitalni sustav i uravnoteženu mikrobiotu.

Kako bi se održale razine estrogena, pojedinim ženama u postmenopauzi preporuča se i konzumacija soje. Soja je namirnica bogata fitoestrogenima, biljnim aktivnim spojevima koji mogu nadomjestiti odgovarajuće razine estrogena u tijelu. Da bi fitoestrogeni iz soje mogli djelovati i nadomjestiti odgovarajuće razine estrogena, potrebno je da osoba može metabolizirati razgradne produkte tih spojeva, a za to je odgovorna prisutna crijevna mikrobiota.

Ravnotežu crijevne mikrobiote važno je održavati pravilnom prehranom, odnosno unosom prebiotika i probiotičkih kultura koji potiču rast i blagotvorno djeluju na povećanje udjela dobrih bakterija iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium.

Pošalji prijatelju na email

Komentari