Debljanje zbog lijekova

Datum objave: 20. 09. 2011.

Pitanje: Pod terapijom kortikosteroidima dobila sam 10 kilograma u roku od pola godine. Pokušavam jesti uravnoteženo, zdravo, međutim imam faze kada sam stalno gladna. Jedem piletinu, puretinu, ribu, a izbjegavam svinjetinu. Od kruha jedem samo integralni, uvijek biram integralnu rižu, puno povrća, kao npr. batat, brokula, blitva. Do sada sam izgubila 3 kilograma, ali mislim da je to iz razloga što se doza decortina smanjuje pa mi je lakše kontrolirati apetit. Kako ponovno dovesti težinu u normalu?

Odgovor: Na žalost, ne može se dati brzi recept kako spriječiti sve štetne popratne pojave lijekova koje uzimaš, ali možemo pomoći da ih ublažiš. Način prehrane koji slijediš u skladu je s preporukama i savjetujemo ti da se tako i nastaviš hraniti.

Također, vrlo je važno da shvatiš koliko je važna svakodnevna tjelesna aktivnost. Pokušaj se kretati barem 30 minuta dnevno i zasigurno ćeš se osjećati i izgledati bolje. Tjelovježba neka bude prilagođena tvojem funkcionalnom statusu.

Kako bi definirali pravilnu prehranu, odnosno onu koja dugoročno rezultira određenim zdravstvenim dobrobitima, moramo se okrenuti znanosti. Upravo su mnoge epidemiološke studije utvrdile pozitivan utjecaj prehrane temeljene na povrću, voću, žitaricama i ribi, na zdravlje ljudi. Ovakav model, takozvane lagane prehrane najčešće je povezivan s mediteranskom prehranom, koja se temelji na povećanom unosu ribe, biljnih namirnica, maslinovog ulja te minimalno procesiranih namirnica.

Vrlo je važno da se pridržavaš slijedećih savjeta koji će ti pomoći protiv zadržavanja vode u organizmu.

 • Ne soli hranu i izbjegavaj namirnice bogate natrijem (suhomesnate proizvode, slane grickalice, usoljenu ribu i povrće)
 • Pij obilje vode, barem osam čaša dnevno.

 • Izbjegavaj proizvode koji sadrže natrij-glutamat, čitaj deklaracije na prehrambenim proizvodima.
 • Izbjegavaj alkohol. Alkohol na početku ima diuretički učinak, međutim, kasnije može uzrokovati dehidraciju, a i otima vrijedne vitamine i minerale iz organizma.
 • Pokušaj s korištenjem prirodnih diuretika – poput čaja od peršina.
 • Biraj namirnice koje nisu procesirane, daj prednost svježem voću i povrću te žitaricama.
 • Smanji unos zasićenih masti, svedi svoj unos masti na 30 posto ukupnog kalorijskog unosa.
 • U potpunosti izbaci iz prehrane masne i slane grickalice.
 • Savjetovalište Vitaminoteka

  Pošalji prijatelju na email
  Ključne riječi: pitanja&odgovori,

  Komentari