Datum objave: 08. 08. 2011.

Nim, biljka latinskog naziva Azadirachta indica, je brzorastuća zimzelena biljka koja raste u tropskim područjima Indije i susjednih zemalja gdje se kultivira u komercijalne svrhe. Gotovo se svaki dio biljke nim koristi u tradicionalnoj Ayurvedskoj medicini i dosada je opisano oko 700 različitih ljekovitih pripravaka. Stabljika, korijen i pupoljci se koriste kao tonik i adstringentno sredstvo, dok se kora koristi kao analgetik i u liječenju malarije i kožnih bolesti. Mlado lišće se koristi kod čireva i kardiovaskularnih bolesti, a Indijski poljoprivrednici već stotinama godina nim koriste kao pesticid i insekticid.

Kemijski sastav
Jezgra sjemenki nima sadrži oko 10 % ulja koje se sastoji primarno od glicerida. Ulje je žute boje i posjeduje miris nalik češnjaku i sadrži oko 2 % gorkih triterpena. Svi dijelovi biljke sadrže beta-sitosterol, a lišće sadrži tvari poput kvercetina, katehina, karotena i askorbinske kiseline. Zbog raznolikog kemijskog sastava biljka nim ispoljava brojne farmakološke učinke, međutim za sada nedostaje kvalitetnih kliničkih istraživanja koja bi to potvrdila.

Borac protiv karcinoma
Identificirano je nekoliko kemijskih spojeva koji imaju antikarcinogena svojstva. Studije na životinjama pokazale su kako ekstrakt lišća nima može smanjiti veličinu i učestalost pojave tumora. Također, pokazalo se kako ekstrakt lišća nima štiti od leukopenije uzrokovane kemoterapijom. Što se tiče kliničkih istraživanja, postoje izvješća koja govore o tome kako je nim povoljno djelovao kod epidermalnog karcinoma i tumora parotidne žlijezde, no ta istraživanja nisu adekvatno provedena. Ispitivanja na kulturi stanica pokazala su kako nim ima antiandrogeni učinak i sprječava nastanak karcinoma prostate, zatim potiče prirodnu smrt stanica karcinoma i uništava stanice karcinoma dojke. Spoj naziva nimbolid izoliran iz cvijeta biljke nim, upliće se u ciklus stanica melanoma i leukemije i stimulira staničnu smrt.

Kontracepcijsko sredstvo
Spermicidno djelovanje dokazano je kod miševa, zečeva, majmuna i in vitro kod ljudskih spermija. Kod miševa, unos biljke nim oralnim putem smanjio je ukupni broj spermija i njihovu pokretljivost kao i povećao broj abnormalnih spermija. Klinička istraživanja su ispitala sigurnost vaginalne primjene ulja nima kod žena. Intravaginalna primjena pokazala se učinkovitim spermicidnim sredstvom bez dokazanog štetnog učinka na menstrualni ciklus.

Pomoćno ljekovito sredstvo za dijabetičare
Znanstvenici su često ispitivali antidijabetička svojstva biljke nim i ustanovili kako posjeduje djelovanje slično glibenklamidu. U jednom kliničkom istraživanju u kojem je sudjelovalo 10 ispitanika sa dijagnosticiranim dijabetesom tip 2, unos biljke nim utjecao je na smanjenje razine glukoze u krvi.

Zbog nedostatka znanstvenih dokaza upitno je ima li biljka nim zaista čudotvorna svojstva kakva joj pripisuje indijska tradicionalna medicina, međutim svakako zaslužuje veću pozornost znanstvenika i izradu kliničkih istraživanja koja bi ispitala njezinu zaštitnu ulogu poglavito kod karcinoma.

dipl. ing. Mirja Jošić

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari