Čudesne sjemenke bundeve: Štite imunitet, prostatu i srce

Datum objave: 04. 11. 2013.

Sjemenke bundeve, iako često zanemarene, zdrava su zamjena za grickalice. Bogate su mineralima, magnezijem, cinkom i bakrom neophodnim za zdravlje i jači imunitet. Četvrtina šalice sjemenki sadrži pola preporučenog dnevnog unosa magnezija. Ovaj je mineral važan za rad srca, nužan u strukturi kostiju i zuba te probavi, a smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara.

Cink za imunitet
Sjemenke su ujedno bogate i cinkom zaduženim za jačanje imuniteta, razvoj stanica, spavanje, raspoloženje, zdravlje očiju, regulaciju inzulina i seksualno zdravlje muškaraca. Manjak cinka može uzrokovati dugotrajno korištenje lijekova i prehrana bogata žitaricama, a kao posljedica javljaju se gripa i prehlada, kronični umor, depresija, problemi s učenjem i akne.

Za bolje raspoloženje
Osim cinka, sjemenke sadrže i omega-3 masne kiseline koje štite zdravlje srce i očiju, jačaju mišiće i podižu raspoloženje. Istraživanja su potvrdila da su ljudi, koji redovito jedu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, rjeđe depresivni pa ih se preporučuje jesti najmanje dva puta na tjedan.

Čuvaju zdravlje prostate
Uje od sjemenki bundeve i same sjemenke koriste se u liječenju povećane prostate ili hiperplazije. One sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i sprječavaju nastanak kancerogenih stanica.

[url="http://www.24sata.hr/zdravlje/cudesne-sjemenke-bundeve-stite-imunitet-prostatu-i-srce-338688"]24 sata[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari