Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti.
Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine masnoća u krvi spominju se crvena riža te omega-3 višestruko nezasićene masne kiseline.
Crvena riža kao izvor monakolina K
Ekstrakt crvene riže proizvodi se fermentacijom obične riže uz prisustvo kvasca Monascus purpuereus. Dokazano je da crvena riža, zahvaljujući sastojku monakolinu K smanjuje razinu ukupnog kolesterola. Monakolini djeluju kao prirodni inhibitori 3-hidroksi-3-metilglutaril koenzim A reduktaze, ključnog enzima za sintezu kolesterola u jetri. Europska agencija za sigurnost hrane (engl. The European Food Safety Authority, EFSA) 2011. godine odobrila je zdravstvenu tvrdnju o poboljšanju razine LDL kolesterola povezanu s unosom ekstrakta crvene riže koja sadrži 10,0 mg monakolina K po dnevnoj dozi dodatka prehrani. Iako je velika meta-analiza randomiziranih kliničkih ispitivanja potvrdila sigurnost dodataka koji sadrže ekstrakt crvene riže, EFSA je 2018. sugerirala da se apsolutna sigurnost ne može potvrditi. Kao odgovor na to, 2022. godine Europska komisija je propisala da dodaci koji sadrže ekstrakt crvene riže Europskoj uniji trebaju sadržavati manje od 3,0 mg ukupnih monakolina po dnevnoj dozi.
EPA i DHA za kardiovaskularno zdravlje
Omega-3 masne kiseline, posebno eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) masna kiselina, esencijalne su masne kiseline čiji je unos povezan sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.
EFSA preporučuje unos od 250 mg EPA+DHA za održavanje optimalnog kardiovaskularnog zdravlja, a njihovo primarno djelovanje usmjereno je na sniženje razine triglicerida u serumu.
Također imaju blago antihipertenzivno i antiaritmijsko djelovanje, te smanjuju brzinu nastanka aterosklerotskih plakova.
Učinak kombinacije crvene riže, EPA i DHA – crtice iz znanosti
Iako se visoke doze EPA i DHA povezuju sa smanjenjem razine triglicerida, krvnog tlaka i visoko osjetljivog C-reaktivnog proteina (hs-CRP), učinci malih doza ovih esencijalnih masnih kiselina još uvijek trebaju biti potvrđeni. Stoga je cilj nedavno provedene, randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio procijeniti učinak dodatka prehrani koji sadrži ekstrakt crvene riže i riblje ulje na razinu lipida u plazmi, CRP te funkciju endotela krvnih žila kod zdravih osoba.
U studiji je sudjelovalo 60 ispitanika, dobi 30 do 75 godina, s povišenom razinom LDL kolesterola u krvi. Sudionici su nasumično raspoređeni u intervencijsku skupinu koja je primala ispitivani dodatak prehrani te kontrolnu skupinu koja je primala placebo. Dodatak prehrani sadržavao je eksktrakt crvene riže (2,8 mg monakolina K), omega-3 masne kiseline (588 mg ribljeg ulja, standardiziranog u PUFA: 350 mg EPA i 45 mg DHA), astaksantin, folnu kiselinu, koenzim Q10 i vitamin B6, tijekom 8 tjedana. Prije i nakon osmotjednog razdoblja, provedeni su testovi koji uključuju lipidne parametre, endotelnu aktivnost, biokemijske analize i razinu CRP-a.
Nakon 8 tjedana, u intervencijskoj skupini zabilježeno je smanjenje razine ukupnog kolesterola za 12,1 ± 2,2 %, LDL-kolesterola za 17,3 ± 3,4 %, apo lipoproteina B (apoB-a) za 22,3 ± 4,3 % te hsCRP-a za 14,9 ± 1,8 %, u usporedbi s placebo skupinom. Procjenjuje se da svako poboljšanje endotelne funkcije od 1 % dovodi do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti za 12 %.
Dodatak prehrani koji sadrži ekstrakt crvene riže i riblje ulje pokazao se dobro podnošljivim i sigurnim. Znanstvenici su zaključili da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se potvrdili rezultati studije te razumjelo dugoročno djelovanje ovog dodatka prehrani.
Članak je objavljen na portalu Zdravo budi
Literatura:
Fogacci F, Giovannini M, Di Micoli V, Grandi E, Veronesi M, Borghi C, Cicero AFG. Evaluation of the effect of a dietary supplementation with a red yeast rice and fish oil-containing nutraceutical on lipid pattern, high sensitivity C-reactive protein, and endothelial function in moderately hypercholesterolaemic subjects: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial. Arch Med Sci Atheroscler Dis. 2023 Dec 30;8:e182-e189. doi: 10.5114/amsad/177444. PMID: 38283922; PMCID: PMC10811543.