Datum objave: 21. 01. 2008.

Zasićene masne kiseline povećavaju rizik od bolesti srca jer povisuju razinu ukupnog i LDL kolesterola.

Međutim, nemaju sve zasićene masne kiseline takav učinak: laurinska, miristinska i palmitinska povisuju razinu kolesterola u krvi. One masne kiseline koje ima manje od 10 atoma ugljika, a to su srednje i kratkolančane imaju neutralan utjecaj na kolesterol.

A koje masti sadrži čokolada?

Oko 30 % otpada na stearinsku. Budući da stearinska kiselina ne povisuje LDL, među proizvođačima je nastala euforija i stearinska kiselina se počela intenzivnije upotrebljavati. Međutim, novije su studije pokazale da stearinska kiseline zapravo povećava rizik od koronarne bolesti srca, unatoč tome što ne povisuje LDL kolesterol.Jedno od objašnjenja je njen nepovoljan utjecaj na razinu HDL kolesterola.

Loša vijest za ljubitelje čokolade: čokoladne masti nisu ništa bolje od onih iz crvenog mesa, ali nije sve tako crno i treba uzeti u obzir da kakao pa i čokolada također sadrže i korisne flavonoide.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, čokolada,

Komentari