Mirja Zupčić

Datum objave: 27. 03. 2023.

Malnutricija je čest javnozdravstveni problem koji pogađa hospitalizirane osobe, ali se često pojavljuje i izvan bolničkog okruženja. Postoji nekoliko različitih prehrambenih strategija u rješavanju problema malnutricije ili pothranjenosti, a uključuju promjenu teksture i obogaćivanje hrane, povećanje broja obroka i unos enteralnih pripravaka.

Enteralni pripravci su specijalni napitci bogati energijom i proteinima koji se propisuju osobama narušenog nutritivnog statusa različitih medicinskih stanja primjerice osobama s poteškoćama gutanja, starijim osobama, onkološkim bolesnicima ili pothranjenim osobama preniske tjelesne i mišićne mase pa čak i onima koji su u riziku od pothranjenosti. Znanstveni dokazi ukazuju da unos enteralnih pripravaka dovodi do boljeg prehrambenog unosa koji može rezultirati boljim zdravstvenim stanjem i smanjenjem ukupnih troškova liječenja. 

Enteralni pripravci u brojkama

Da bismo organizmu osigurali sve potrebne nutrijente moramo svakodnevno unositi raznoliku hranu u relativno velikim količinama što određene osjetljive skupine ne mogu postići. Desetljeća kliničkih istraživanja i razvoja uspjela su stvoriti enteralne pripravke koji osiguravaju lako probavljivu potpunu prehranu visoke energetske vrijednosti u malom volumenu što su karakteristike koje niti jedna prirodna hrana ne posjeduje.  

Enteralni pripravci sadrže široki raspon makro i mikro nutrijenata, a usporedimo li njihov sastav s hranom poput mesa, voća i povrća, mogli bismo se itekako iznenaditi brojkama. U prvom redu sama energetska vrijednost može biti pozamašna.

Na tržištu postoji nekoliko kategorija enteralnih pripravaka, a jedan od kriterija po kojem se enteralni pripravci razlikuju je kalorijska vrijednost. Energetska vrijednost enteralnih pripravaka kreće od 1 kcal po ml pa sve do 3,2 kcal po ml.

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari