Mirja Zupčić

Datum objave: 19. 10. 2017.

Otkrićem tehnologije ekstrakcije tvari iz biljaka uz pomoć plina CO2 snovi aromaterapeuta i proizvođača esencijalnih ulja, aroma i drugih tvari za kozmetičku, prehrambenu i farmaceutsku industriju su se ostvarili. 

Težnja kako prikupiti najdragocjenije hlapive i osjetljive frakcije biljaka ostvarena je uz pomoć tehnologije superkritičnim fluidima koji obave svoj zadatak i potom jednostavno ispare bez ostavljanja traga.

Tehnologija superkritičnim fluidima temelji se na ekstrakciji tvari uz pomoć komprimiranog plina na principu difuzije, a najčešće se koristi ugljični dioksid. Primjena visokog tlaka pretvara plin CO2 u tekućinu koja je inertna, sigurna i ima ulogu otapala koje ne zagađuje okoliš. S obzirom da se ekstrakcija provodi na nižim temperaturama, nema straha da će doći do termalne degradacije delikatnih kemijskih spojeva zbog čega se ova tehnologija primjenjuje i u prehrambenoj industriji u proizvodnji najfinijih aroma za kavu, čaj i slično.

Proizvodnja omega - 3 masnih kiselina CO2 ekstrakcijom

Tehnologija superkritičnim fluidima obavlja se na niskim temperaturama između 40 i 50 °C čime se čuvaju delikatne masne kiseline što je idealno za proizvodnju omega-3 masnih kiselina. Radi se o tehnologiji koja je nježna i visoko selektivna te se njome može dobiti ulje koncentracije od čak 99 %. Naime, riblje ulje sadrži 30 % omega - 3 masnih kiselina, dok ostalih 70 % čine tvari koje nam nisu od interesa poput zasićenih masnih kiselina, kolesterola i omega - 6 masnih kiselina koje bi trebalo ukloniti. Cijeli se postupak odvija bez korištenja kisika, što znači da nema rizika od oksidacije odnosno kvarenja masnih kiselina koje mogu užegnuti. Superkritičnom ekstrakcijom dobiva se riblje ulje bez ribljeg okusa i mirisa, a visoko selektivna karakteristika tehnologije omogućava izradu prilagođenih formulacija za specifična stanja u skladu sa najnovijim znanstvenim spoznajama. Velika prednost ove tehnologije jest činjenica da je ekološki prihvatljiva jer koristi 75 % manje energije u usporedbi s ostalim metodama ekstrakcije.  

Ekstrakcija kanabinoida iz konoplje

CO2 ekstrakcija je najčišća i najsigurnija metoda za ekstrakciju kanabinoida iz konoplje. S obzirom da nema površinsku napetost, tekući CO2 s lakoćom prodire i kroz teško dostupne dijelove biljke poput primjerice trihoma konoplje i otapa svo ulje koje mu se nađe na putu, a pri tome čuvajući osjetljive terpene i kanabinoide poput THC-a iz marihuane ili CBD-a iz industrijske konoplje. Podešavanjem pritiska tekućine lako se odvajaju i sami terpeni od kanabinoida. Hvatanjem plina koji isparava CO2 se može ohladiti, opet komprimirati i reciklirati odnosno može se koristiti više puta.

Tekući ugljični dioksid smatra se superiornim otapalom za ekstrakciju botaničkih ulja jer nije toksično, ne ostavlja talog, prirodnog je podrijetla, niske je temperature, selektivan, visoke učinkovitosti i ekološki prihvatljiv te upotrebom ove metode možemo dobiti esenciju tvari u najčišćem i najprirodnijem obliku. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari