Datum objave: 05. 04. 2007.

Novo američko istraživanje pokazuje da bi borovnice, koje se već smatraju odličnom namirnicom jer štite od gubitka pamćenja i bolesti srca, mogle pomoći pri zaustavljanju razvoja raka debelog crijeva. Ovo se svojstvo pripisuje antioksidansu koji se većinom nalazi u borovnicama i kupinama.

Istraživanje je provedeno na 18 štakora. Svim je štakorima prvo dana kemikalija azoksimetan koji izaziva nastank raka debelog crijeva. Nakon toga je polovica štakora dobivala uravnoteženu prehranu, dok je druga polovica uz istu prehranu dobivala i antioksidans izoliran iz borovnice. Nakon 8 tjedana, štakori koji su dobivali antioksidans, su imali 57% manje lezija u debelom crijevu uzrokovanim karcinomom, u odnosu na drugu skupinu.

Slijedeći je korak istražiti utjecaj pterostilbena (antioksidans iz borovnice) na sprečavanje razvoja tumora na životinjama. Tek tada će biti moguća istraživanja i na ljudima.

Ovo je dobar početak za daljna istraživanja mogućeg utjecaja prehrane na rak debelog crijeva. Ali ostaje činjenica da kemijski izazvani rak debelog crijeva ne govori puno o njegovom razvoju u ljudi, pa su nužne daljne studije, tvrde autori.

Bez obzira na ove rezultate, s obzirom na već dokazana blagotvorna svojstva ovog voća na zdravlje, dobra je ideja uvrstiti borovnice u prehranu.

Izvor: American Chemical Society

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari