Mirja Zupčić

Datum objave: 06. 03. 2024.

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije.

Španjolski znanstvenici analizirali su do sada objavljena in vitroin vivo i klinička istraživanja o utjecaju rodiole i ashwagandhe na zdravlje i otkrili kako obje biljke imaju antistresno djelovanje, međutim, posjeduju različit mehanizam djelovanja.

Pojednostavljeno govoreći, rodiola ima energizirajuće djelovanje, dok ashwagandha ima uspavljujuće djelovanje.

Razlike u mehanizmu djelovanja

Rodiola ima djelovanje na središnji živčani sustav i pomaže kod umora povezanog sa stresom, kod depresije i može poboljšati tjelesnu i mentalnu izvedbu. S druge strane, ashwagandha ima djelovanje poput serotonergičkog antidepresiva i modulira GABA-ergičku neurotransmisiju što ju čini učinkovitijom kod tjeskobe, nervoze i nesanice. Stoga, preporučuje se rodiolu uzimati ujutro za više vitalnosti i energije, dok je ashwagandhu preporučljivo unositi u večernjim satima zbog njenog umirujućeg i uspavljujućeg djelovanja.

Koliko je ashwagandha sigurna za uzimanje?

S obzirom da je Danska zabranila upotrebu ashwagandhe zbog nedostatka dokaza o unosu koji je siguran za zdravlje, španjolski su se znanstvenici u svom preglednom radu objavljenom u časopisu European Journal of Medicinal Plants osvrnuli i na pitanje sigurnosti unosa obje biljke. Analiza istraživanja ukazala je na povoljan sigurnosti profil ashwagandhe, no i na činjenicu da je potreban oprez kod unosa ashwagandhe s određenim lijekovima i kod osjetljivih pojedinaca s prisutnim bolestima. Primjerice, ashwagandha može sniziti krvni tlak stoga osobe sklone hipotenziji te osobe koje se liječe od hipertenzije moraju biti oprezne. S obzirom da ashwagandha može djelovati imunostimulativno, ne preporučuje se osobama s autoimunim bolesti i osobama koje uzimaju imunosupresivne lijekove. Ashwagandha se također koristi za mušku plodnost i kao afrodizijak, međutim, muškarci s bolestima prostate bi je trebali izbjegavati s obzirom da postoje dokazi da povisuje razinu testosterona. Također, osobe oboljele od hipertireoze također trebaju izbjegavati ashwagandhu kao i osobe koje uzimaju lijekove za smirenje i nesanicu poput anksiolitika, antidepresiva i sedativa zbog sličnog mehanizma djelovanja u organizmu koji može dovesti do jačeg djelovanja lijekova i tjelesne ovisnosti.

Iako je ashwagandha kontraindicirana za žene koje planiraju trudnoću iz razloga što Ayurvedska medicina koristi visoke doze ashwagandhe kao abortiv, istraživanja na životinjama nisu uspjela pronaći dokaze o toksičnosti, a klinički dokazi se još uvijek čekaju.

Koliko je rodiola sigurna za uzimanje?

Rodiola se smatra sigurnom za uzimanje i općenito se dobro podnosi. Preporučuje se rodiolu uzimati u jutarnjim satima jer može negativno utjecati na san i uzrokovati živopisne snove ako se uzima kasnije tijekom dana. Rodiolu trebaju izbjegavati osobe s bipolarnim poremećajem i ne preporučuje se uzimati je zajedno s psihotropnim tvarima, a izbjegavati ju trebaju i osobe koje teško podnose stimulanse poput kofeina. 

Mogu li se obje biljke uzimati istovremeno?

Ashwagandha i rodiola zajedno mogu biti korisne jer nude sinergijski pristup rješavanja problema stresa. No svakako prije unosa mudro bi bilo posavjetovati se sa stručnom osobom o dozi, eventualnim kontraindikacijama i svakako pratiti reakcije vlastitog tijela.

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Literatura:

Machín, R. P., Florido , M., Chirino-Godoy, R., & López-Rios, L. (2023). Adaptogenic Botanicals with Emphasis on Rhodiola rosea and Withania somnifera. European Journal of Medicinal Plants, 34(11-12), 20–39.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ashwagandha, rodiola, stres,

Komentari