Datum objave: 22. 12. 2014.

Prehrana žene u razdoblju laktacije neobično je važna za pravilnu produkciju i kvalitetu mlijeka. Posebnu važnost treba pridavati adekvatnom unosu tekućine i energije. Smatra se da je ženama u razdoblju laktacije potrebno dodatnih 500 kcal dnevno. Istovremeno valja izbjegavati začinjenu hranu, luk, češnjak, alkohol i kavu jer ove namirnice sadrže tvari koje mogu dospjeti u mlijeko i kod djeteta izazvati neželjene reakcije. Savjet je da se energetski unos dojilja ne spušta ispod 1800 kcal dnevno. Suboptimalna količina mlijeka najčešće je rezultat nedovoljnog unosa tekućine majke. Dojilje dnevno trebaju popiti najmanje 2 – 3 litre vode ili druge tekućine.

Većina majki ne mora mijenjati svoju prehranu tijekom dojenja. „Dozvoljena“ i „zabranjena“ hrana za dojilje najčešće je uvjetovana kulturološki, budući da znanstvenim studijama nije utvrđena jasna veza između određenih namirnica i nepoželjnog utjecaja na majčino mlijeko i dojenje. Primjerice, ženama u Indiji preporučuje se češnjak tijekom dojenja, dok se u zapadnom svijetu zagovara izbjegavanje češnjaka budući da može utjecati na okus mlijeka.

Ipak, postoje neke namirnice koje bi neke dojilje trebale izbjegavati, posebice ako su alergične na određenu hranu ili ako u obitelji postoji sklonost alergijama. Kod takvih osoba savjetuje se izbjegavanje namirnica na koje su alergične, posebice mliječnih proizvoda.

Kod neke je dojenčadi izraženija osjetljivost na namirnice koje majka konzumira tijekom laktacije. Kako bi se utvrdilo koja je to hrana preporučuje se vođenje dnevnika prehrane i bilježenje ponašanja djeteta nakon dojenja. Ako uočite jedinstven obrazac ponašanja dojenčeta 4-6 sati nakon konzumacije određene namirnice, izbacite spornu namirnicu iz prehrane. Mliječni proizvodi mogu izazvati preosjetljivost kod neke dojenčadi. Kao problematične namirnice spominju se i jaja, kikiriki, orašasti plodovi, pšenica, soja, kukuruz, rajčice, luk, kupus i drugo povrće iz skupine krstašica, začini, morski plodovi i citrusi.

U nastavku slijedi prikaz koliko su prihvatljive neke od uobičajenih blagdanskih delicija za prehranu dojilja.

Božićne delicije

Bakalar
Tijekom ovih božićnih blagdana slobodno uživaje u bakalaru. Bakalar se preporučuje dojiljama jer predstavlja dobar izvor omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline, uključujući alfa-linolensku, EPA i DHA izrazito su važne za zdravlje djeteta. Ove masne kiseline igraju ključnu ulogu u razvoju mozga, očiju i živčanog sustava. Količina omega-3 masnih kiselina u majčinom mlijeku ovisi o prehrani majke. Upravo zbog toga, majke koje doje trebale bi u svoju prehranu uključiti svakodnevno barem jedan izvor omega-3 masnih kiselina.

Purica
Bijelo meso peradi odličan je izvor vrijednih proteina, a pritom ne opterećuje organizam suvišnim zasićenim masnoćama. Adekvatan unos proteina od iznimne je važnosti tijekom dojenja, a preporuka je da se u ovom periodu unosi 1 g proteina po kilogramu tjelesne mase dojilje.

Kolači
Ako možete birati, radije posegnite za kolačima koji ne sadrže kreme sa sirovim jajima i mnogo masnoća. Dajte prednost suhim kolačima, suhom voću i voćnim kolačima s biskvitima.

Novogodišnje delicije

Švedski stol
Nije poželjno pretjerivati sa suhomesnatim proizvodima i drugim punomasnim namirnicama. Također, valja se suzdržati od sirove hrane, primjerice, tatarskog bifteka, carpaccia, sirove riba, te pljesnjivih sireva kako bi se smanjila opasnost od trovanja. Pripremate li francusku salatu, velike količine vrhnja i majoneze djelomično zamijenite čvrstim jogurtom.

Sarma
Ove ćete godine možda i preskočiti tradicionalno novogodišnje jelo – sarmu. Naime, dojiljama se tradicionalno preporučuje suzdržavanje od namirnica koje uzrokuju nadimanje, poput kupusa, kelja, prokulica, brokule, karfiola, raštike, graha, leće i kestena. Ukoliko znate da vašoj bebi smetaju te namirnice, izbjegnite sarmu i kiseli kupus za novogodišnji ručak.

Čaša šampanjca ili vina
Iako se čaša šampanjca ili vina u posebnim prigodama može tolerirati dojiljama, treba imati na umu da alkohol i dojenje ne idu zajedno. Alkohol se lagano izlučuje u majčinom mlijeku, a koncentracija mu je na vrhuncu jedan sat nakon konzumacije. Kada majka popije i malu količinu alkohola dojenče pije manje mlijeka, vjerojatno stoga što alkohol mijenja okus majčinog mlijeka.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Članak objavljen u časopisu [url="http://www.bebe.hr"]Bebe[/url], prosinac 2007.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari