Datum objave: 31. 07. 2009.

Svatko od nas ima različit broj masnih stanica u tijelu. Približno u dobi od 16 godina postiže se konačan broj masnih stanica, a u tom procesu ulogu igraju i geni i životni stil. Broj masnih stanica vrlo se teško može smanjiti, mršavljenjem se može smanjiti jedino udio masti u njima, odnosno njihov volumen. Izrazitim debljanjem tijekom života broj masnih stanica može se povećati.

Temelj kvalitetnog mršavljena čini usvajanje uravnotežene energetsko restriktivne dijete odnosno dijete koje je restriktivna samo s obzirom na unos energije, ali ne i hranjivih tvari. Konkretno, to znači da unos masti i/ili ugljikohidrata treba smanjiti do te mjere da se ostvari energetski deficit od 500 – 1000 kcal u odnosu na procijenjenu cjelodnevnu energetsku potrošnju i time ostvari gubitak od pola do jednog kilograma tjedno, što se smatra optimumom u pravilnom mršavljenju. Naime, svaka osoba dnevno troši određenu količinu kalorija koja je određena tjelesnom visinom, masom, dobi, spolom i stupnjem tjelesne aktivnosti, odnosno prisustvom određene bolesti. Unosimo li više od potrebnog, suvišna se energija pohranjuje u obliku skladišnih masti, a unesemo li manje, tijelo poseže za usklađištenim izvorima energije kako bi održalo sve fiziološke funkcije organizma.

U posljednjih nekoliko godina znanstvenici su došli do spoznaje kako je pretilost zapravo stanje neprekidne blage upale. Istraživanja na životinjama iznjedrila su spoznaju da s procesom debljanja raste razina proinflamatornih molekula koje su znakovi bolesti poput dijabetesa tip II, povišenog krvnog tlaka i atroskleroze. Istodobno, studije pokazuju da gubitak suvišnih kilograma dovodi do sniženja tih upalnih markera u serumu ispitanika. Zanimljive egzaktne brojeve iznjedrilo je istraživanje objavljeno prije petnaestak godina u časopisu Americal Journal of Clinical Nutrition, a rezultati ukazuju da gubitkom samo jednog suvišnog kilograma dolazi do sniženja ukupnog kolesterola za 0,05 mmol/L, LDL kolesterola za 0,02 mmol/L, triglicerida za 0,015 mmol/L i povećanja HDL kolesterola (dobrog kolesterola) za 0,009 mmol/L.

Već i smanjenje tjelesne mase od samo 5% do 10% od početne tjelesne mase smanjuje rizik obolijevanja od niza bolesti povezanih s debljinom. Cilj stoga ne treba biti veliki gubitak tjelesne mase u kratkom razdoblju, već to valja postići postupno, tijekom duljeg vremenskog razdoblja i promjenom životnih navika.

dr.sc. Darija Vranešić Bender

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari