Datum objave: 05. 04. 2007.

U svjetlu sve veće učestalosti kardiovaskularnih bolesti, svaka nova supstanca koja posjeduje povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila privlači pažnju znanstvenika i potrošača. U posljednjih nekoliko godina interes su pobudili biljni steroli, tvari porijeklom iz biljnih izvora s kemijskom stukturom sličnom kolesterolu. Smatra se da se mehanizam sniženja razine kolesterola pomoću biljnih sterola temelji na ometanju apsorpcije kolesterola te sprečavanju prelaska molekula kolesterola iz crijeva u krvotok.

Biljni steroli nalaze se u malim količinama u raznim vrstama žitarica, povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki. Iako ljudi svakodnevno unose određene količine biljnih sterola, te količine najčešće nisu dovoljne za ometanje apsorpcije kolesterola te posljedično, za smanjenje razine kolesterola u krvi. Stoga se obogaćivanje namirnica pokazalo kao idealno rješenje. Danas se na policama hrvatskih trgovina mogu pronaći novi funkcionalni proizvodi obogaćeni biljnim sterolima, a to su margarinski namazi, fermentirani mliječni proizvodi i mlijeko.

Svojstva biljnih sterola da smanjuju razinu kolesterola u krvi poznata su više od 50 godina, međutim prvi pokušaji primjene ovih supstanci započeli su sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Tada su znanstvenici iz tvrtke Procter & Gamble razvili proces esterifikacije sterola i pospješili njihovu topljivost u mastima. Nakon tog otkrića započelo je dodavanje ovih supstanci u margarinske namaze, jogurte, žitarice, žitne pločice, pa čak i komercijalni sok od naranče.

Rezultati brojnih studija potvrdili su da je prehrana obogaćena biljnim sterolima izvanredna mjera prevencije bolesti srca i krvožilja. Brojne kliničke studije provedene tijekom posljednjih petnaest godina pokazale su da biljni steroli u dnevnoj dozi od 1-3 g snizuju razinu LDL kolesterola čak do 15 %, u usporedbi s placebom. Najbolji rezultati zabilježeni su u studijama u kojima su korištene dnevne doze od približno 2 g biljnih sterola unesenih putem posebno dizajniranih prehrambenih proizvoda.

Težinu znanstvenih dokaza prepoznale su brojne stručne i vladine organizacije, te je primjerice Američka agencija za hranu i lijekove odobrila zdravstvenu tvrdnju koju je dopušteno isticati na pakovini proizvoda. Na proizvodima koji sadrže barem 0,4 g biljnih sterola u jednom serviranju dozvoljeno je istaknuti tvrdnju kako redovita konzumacija 2-3 serviranja proizvoda pomaže pri sniženju povišene razine kolesterola.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol,

Komentari