Datum objave: 22. 02. 2007.

Biljni steroli - prirodni sastojci hrane - dokazano snižavaju kolesterol u krvi – Kako bi se postigao najbolji učinak, biljni steroli moraju se uzimati redovito i u dostatnoj količini – Povećan kolesterol u krvi, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost, povišen krvni tlak i pušenje najvažniji su uzroci bolesti srca i krvnih žila

Prehrana bogata biljnim sterolima može znatno smanjiti razinu kolesterola u krvi. Biljni steroli sprečavaju apsorpciju kolesterola iz hrane u organizam, a to znači i manju koncentraciju kolesterola u krvi. Rezultati mnogobrojnih istraživanja pokazuju da biljni steroli smanjuju apsorpciju kolesterola za čak 50 posto. Uz to važno svojstvo, rezultati nekih istraživanja pokazuju da biljni steroli mogu imati i antikancerogeno, protuupalno i antioksidacijsko djelovanje te da u određenoj mjeri sprečavaju aterosklerozu.

Akademik Željko Reiner, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb i jedan od vodećih liječnika za bolesti srca i krvnih žila, ističe kako se za blagotvorna svojstva biljnih sterola da smanjuju razinu kolesterola u krvi zna više od pedeset godina. On također smatra da je upravo njihova primjena u svakodnevnoj prehrani iznimno važna ako se zna da je svaka druga smrt u Hrvatskoj prouzročena bolestima srca i krvnih žila, čiji je glavni čimbenik rizika upravo povećana koncentracija kolesterola u krvi.

Lijekovi za smanjenje kolesterola u krvi nužni su samo osobama sa znatno povećanim kolesterolom, a najvažniji je način njegova smanjenja pravilna prehrana. Prehrana je, naravno, važna i za bolesnike koji uzimaju lijekove jer se njome može dodatno smanjiti previsok kolesterol. Mnogim je znanstvenim ispitivanjima dokazano da biljni steroli smanjuju ukupan kolesterol i „loš kolesterol“ (LDL-kolesterol) u krvi.

Biljni steroli spojevi su koji imaju sličnu kemijsku strukturu kao kolesterol, a nalaze se samo u biljkama. Uobičajenom prehranom unose se tek male količine tih tvari u organizam, i to većinom uljem uljane repice, cjelovitim žitaricama, a još manje sjemenkama, orasima i grahoricama. Povrće i voće, koje se preporučuje u pravilnoj prehrani, sadržava vrlo male količine biljnih sterola. Te količine najčešće nisu dovoljne za ometanje apsorpcije kolesterola te za smanjenje razine kolesterola u krvi.

Upravo se iz tih razloga posljednjih godina biljni steroli sve više dodaju nekim prehrambenim proizvodima kako bi se omogućio njihov veći unos hranom. Svoj puni učinak biljni steroli postižu jedan do tri tjedna nakon početka uzimanja. Taj se učinak smanjenja kolesterola u krvi održava tijekom cijelog razdoblja u kojem se uzimaju spomenute tvari hranom, što je dokazano u nekim ispitivanjima u kojima su učinci praćeni i dulje od tri godine.

Važno je naglasiti da se biljni steroli moraju uzimati redovito i u dostatnoj količini. Najmanja količina tih tvari koju je potrebno uzimati hranom da bi se postigao odgovarajući učinak smanjenja kolesterola u krvi jest 0,8 do 1,0 gram na dan, a kako bi se postigao najbolji učinak smanjenja ukupnog kolesterola i LDL-kolesterola u krvi, poželjno je uzimati oko 2 grama biljnih sterola na dan. Trajnije uzimanje biljnih sterola u spomenutoj količini smanjit će ukupan kolesterol do oko 15 posto, a štetni LDL-kolesterol do oko 10 posto.

Većina istraživanja također potvrđuje da je smanjenje kolesterola jače što je početna koncentracija kolesterola u krvi bila veća. Unos većih doza nije imao za posljedicu dodatno smanjenje razina kolesterola pa veće doze za maksimalno djelovanje i nisu potrebne. Dobra je vijest da nisu dokazani nikakvi neželjeni učinci uzimanja biljnih sterola na promjenu koncentracija u mastima topljivih vitamina E, D i K, iako se u prošlosti vjerovalo da bi do takvih promjena moglo doći.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fitokemikalije, kolesterol, steroli,

Komentari