Sandra Krstev Barać

Datum objave: 18. 04. 2016.

Smanjenje seksualne moći s vremenom pogađa većinu muškaraca, osobito nakon 40-te godine. No, problemi s erekcijom nisu novog datuma zbog čega tradicionalne medicine drevnih naroda poznaju brojne biljke koje su se koristile za jačanje libida ili problem impotencije.

Danas su muškarcima široko dostupni pripravci s ekstraktima biljaka za koje se vjeruje da povećavaju seksualnu želju, potiču erekciju te istovremeno potpomažu zdravlje prostate. Osim što određene biljke imaju znanstveno dokazanu učinkovitost, ne nose sa sobom ozbiljnije nuspojave što ih čini vrlo popularnim odabirom među muškom populacijom pogođenom nekim oblikom erektilne disfunkcije. Izdvajamo top biljke za jačanje libida i potencije.

Azijski ginseng
Dvije su osnovne vrste ginsenga: Azijski ginseng (Panax ginseng) i Američki ginseng (Panax quinquefolius). Valja ih dobro razlikovati jer unatoč sličnom sastavu nemaju isti učinak na organizam pa se tako stimulativan učinak pripisuje samo azijskom ginsengu.

Kontinuirano uzimanje azijskog ginsenga poboljšava seksualnu funkciju u muškaraca, osobito u slučaju erektilne disfunkcije. Sam mehanizam djelovanja još nije jasan, no smatra se da aktivni sastojci ginsenga – ginsenozidi uzrokuju povećano otpuštanje dušičnog oksida koji širi krvne žile i omogućuje bolji protok krvi u penis. Također, ginseng potiče vitalnost i izdržljivost organizma te se vjeruje da potiče libido u oba spola.

Preporučena doza u slučaju erektilne disfunkcije iznosi 900 mg azijskog ginsenga 3 puta dnevno. Iako su nuspojave rijetke (najčešće je riječ o nesanici), savjetuje se kontinuirano uzimati maksimalno 3 mjeseca. Također, kod osoba s bolestima srca potrebno je konzultirati se s liječnikom prije posezanja za pripravkom koji sadrži azijski ginseng.

Maca
Maca (Lepidium meyenii ) je poznata kao „ginseng s Anda“, a Inke i ostali domoroci peruanskih Andi hranili su se njenim korijenom više od 2.000 godina. Jeo se pečen, sušen, miješan s mlijekom, ili kao sastavni dio brojnih drugih jela. Tradicionalno se vjerovalo da maca jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost. Danas se zna da sadrži značajne količine proteina, masti, vlakana i minerala, uključujući željezo koje značajno pridonosi njenoj nutritivnoj vrijednosti.

Djelovanje mace očituje se u povećanju tjelesne kondicije i izdržljivosti, a istraživanjima na životinjama i kliničkim studijama dokazan je njezin doprinos povećanju libida, povećanju volumena ejakulata i broju spermatozoida. Povoljna svojstva na potenciju maca duguje sadržaju važnih aminokiselina: fenilalanina, tirozina, histidina te osobito arginina važnog za spolnu aktivnost muškaraca budući da potiče nastajanje dušičnog oksida koji opušta i širi krvne žile.

Preporučena doza iznosi 1500 do 3000 mg mace dnevno podijeljeno u 3 doze. Valja napomenuti da studije pokazuju da je doza od 1500 mg jednako učinkovita kao i ona od 3000 mg. Nuspojave nisu poznate, no vrijedi preporuka ne uzimanja visokih doza dulje od 3 mjeseca kontinuirano.

Tribulus (Bablji zub)
Tribulus (Tribulus terrestris) se od davnine primjenjuje za liječenje problema seksualne disfunkcije i jačanje libida. Inače je riječ o korovu, vrlo rasprostranjenom u priobalnom dijelu Hrvatske.

Uz samu se biljku vežu mnoge kontroverzne i kontradiktorne studije, no danas se vjeruje da postoji dovoljno dokaza da Tribulus potiče seksualnu želju i moć. Biljka kao glavne aktivne tvari sadrži saponine, ipak sam mehanizam djelovanja do danas nije razjašnjen. Neko vrijeme se smatralo da saponini podižu razinu muškog spolnog hormona testosterona, međutim najnovije studije opovrgavaju takav učinak . Unatoč manjku zadovoljavajućeg objašnjenja, činjenica je da je pozitivan učinak na erektilnu funkciju i mušku plodnost višestruko potvrđen.

Preporučene doze kreću se od 450 do 1500 mg dnevno, a sama biljka se smatra sigurnom za upotrebom kroz period od maksimalno 2 mjeseca kontinuiranog korištenja. Valja napomenuti da je tribulus klasificiran kao potencijalno sredstvo zloupotrebe kod sportaša.

Epimedium
Epimedium (Epimedium sagittatum), poznat u engleskom govornom području kao Horny Goat Weed , stoljećima se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za poboljšanje seksualne funkcije kod muškaraca. Učinak na jačanje libida i poboljšanje erekcije je znanstveno dobro dokumentiran, a za povoljan učinak zaslužni su flavanoidi, osobito ikarin te polisaharidi. Smatra se da te aktivne tvari potiču nastanak dušikovog oksida koji djeluje vazodilatacijski i na taj način pojačava erekciju i pomaže u njenom održavanju.

Preporučene dnevne doze kreću se rasponu od 250 do 1000 mg dnevno. Iako su u studijama korištene i doze do 15 g dnevno prevelike količine nisu preporučljive jer mogu ubrzati rad srca. Osobe koje uzimaju lijekove za sniženje krvnog tlaka ili antikoagulanse moraju izbjegavati epimedium.

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari