Tena Škunca

Datum objave: 11. 10. 2021.

Hashimotov tireoiditis je autoimuna bolest koja pogađa štitnjaču, malu, ali izuzetno važnu žlijezdu leptirastog oblika koja je zadužena za brojne funkcije u organizmu, poput one vezane za održavanje zdravog metabolizma.

Simptomi Hashimotove bolesti mogu smanjiti kvalitetu života, a određene životne navike, poput održavanja stresa pod kontrolom i uvođenja promjena u prehrambenim navikama pokazale su se učinkovitima u ublažavanju simptoma ove autoimune bolesti.

Bezglutenska prehrana posljednjih je godina postala vrlo popularna među osobama s Hashimotovim tireoiditisom i drugim autoimunim bolestima. No, imaju li osobe s Hashimotovom bolešću uistinu koristi od bezglutenske prehrane? Odgovor na ovo važno pitanje donosimo u nastavku članka.

Što je Hashimotov tireoiditis?

Poput ostalih autoimunih bolesti, Hashimotov tireoiditis nastaje kada naše bijele krvne stanice i protutijela počinju napadati stanice štitnjače. Posljedično, dolazi do propadanja tkiva štitnjače i smanjenja njezine endokrine uloge. Točan uzrok ove pojave nije u potpunosti razjašnjen, no smatra se da genetika, okolišni i epigenetički čimbenici igraju ulogu u njezinom nastanku.

Štitna žlijezda proizvodi trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), hormone koji imaju izuzetno važnu ulogu u metabolizmu. Kod narušene funkcije štitnjače, razine ovih hormona postaju preniske što često rezultira hipotireozom. U razvijenim zemljama nedostatak joda najčešći je uzrok pojave hipotireoze.

U zemljama u kojima postoji zakonska regulativa dodavanja joda u kuhinjsku sol kako bi se osigurao dovoljan unos ovog mikronutrijenta, najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov tireoiditis.

Na Hashimotovu bolest može se posumnjati ako su prisutni simptomi hipotireoze:

  • umor
  • suha koža
  • konstipacija
  • porast tjelesne mase
  • opadanje kose
  • osjećaj ukočenosti u zglobovima
  • slabost mišića
  • nedostatak koncentracije
  • depresija

Hashimotov tireoiditis i celijakija – postoji li veza?

Postoji sve više dokaza kako osobe koje pate od Hashimotovog tireoiditisa istovremeno mogu biti i preosjetljive na gluten. Ova zanimljiva poveznica između autoimunih bolesti, kao što su Hashimotova bolest i celijakija, može se objasniti nizom unutarnjih (npr. genetički čimbenici i prevelika ekspresija citokina) i vanjskih čimbenika (npr. okoliš i prehrambene navike).

Štitnjača je posebno osjetljiva na nedostatak selena jer selenoproteini, proteini u čiju se strukturu ugrađuje selen, imaju vrlo važnu ulogu u biosintezi i aktivnosti hormona štitnjače. Zbog toga se smatra kako malapsorpcija selena kod celijakije može biti jedan od čimbenika koji doprinosi oštećenju štitnjače.

Crtice iz znanosti - može li gluten pogoršati simptome Hashimotovog tireoiditisa?

Vjeruje se da se poveznica između glutena i Hashimotovog tireoiditisa može objasniti tzv. molekularnom mimikrijom. Naime, tijekom molekularne mimikrije tijelo proizvodi protutijela za komponentu strukture peptida sličnoj strukturi koju tijelo napada, ali se na molekularnoj razini razlikuje od nje. Zbog sličnosti peptidnih struktura glutena i tkiva štitnjače može doći do pokretanja križno reaktivnog autoimunog odgovora. Kada osoba s Hashimotovom bolešću konzumira hranu koja sadrži gluten, tijelo zabunom može „zamijeniti” gluten za štitnjaču i dodatno stimulirati napad protutijela na štitnu žlijezdu. Visoke razine protutijela u korelaciji su sa simptomima Hashimotove bolesti pa se smatra da snižavanje razine protutijela može pomoći olakšati te simptome.

Iako postoje znanstveni i iskustveni dokazi o koristi bezglutenske prehrane kod osoba s Hashimoto tireoiditisom koje istovremeno ne pate od celijakije, još uvijek ne postoji jedinstvena preporuka stručnjaka da bi osobe s Hashimotovom bolešću iz prehrane u potpunosti trebale izbaciti gluten.

Rezultati istraživanja koje je 2019. godine objavljeno u časopisu Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes, u kojem su sudjelovale 34 žene s Hashimotovom bolešću otkrili su da je bezglutenska prehrana utjecala na smanjenje razine antitijela. No, znanstvenici naglašavaju da je potrebno provesti još istraživanja koja bi potvrdila ovo otkriće.

Pregledni rad iz 2020. godine koji je obuhvatio 6 znanstvenih istraživanja o utjecaju bezglutenske prehrane na simptome Hashimotovog tireoiditisa pokazao je pozitivno djelovanje bezglutenske prehrane na smanjenje razine antitijela, ali i mogući utjecaj na odgodu pojave stanja hipotireoze.

Budući da je dijagnoza celijakije češća u osoba s drugim autoimunim bolestima, rezultati novijih istraživanja ukazuju na potrebu da osobe s Hashimotovim tireoiditisom naprave i serološke testove na celijakiju (testovi na protutijela AGA-IgA, AGA-IgG, TGA i EMA). Ukoliko se bilo koji od seroloških testova pokaže pozitivnim, dodatno se preporučuje napraviti gastroduodenoskopiju uz biopsije duodenuma.

Iz postojećih znanstvenih istraživanja i empirijskih iskustava stručnjaka i bolesnika moguće je zaključiti da provođenje bezglutenske prehrane može utjecati na klinički tijek i olakšati simptome Hashimotove bolesti.

Iako još uvijek ne postoji jedinstvena preporuka stručnjaka, osobe s Hashimotovim tireoiditisom mogu pokušati izbjegavati gluten u prehrani te pažljivo pratiti postoje li naznake poboljšanja u simptomima i laboratorijskim parametrima nakon uvođenja ove promjene u njihovoj prehrani.

Bakin' mix – linija bezglutenskih mješavina

Bakin’ Mix hrvatski je gluten free brand mješavina za kruh, peciva i kolače vrhunske kvalitete, razvijen u Hrvatskoj u suradnji s domaćim nutricionistima i predstavnicima udruge za celijakiju.

U Bakin' mix proizvodima svatko može uživati, a posebno se preporučuje osobama oboljelima od celijakije, intolerantnima na gluten, alergičnima na pšenicu i osobama koje se hrane bezglutenski.

Bakin' mix mješavine za pripremu kruha, peciva i kolača nisu posebne samo po kvaliteti, već su i vrlo jednostavne u pripremi i treba malo vremena za pripremu slane ili slatke delicije.

Literatura:

Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto's Thyroiditis: A Pilot Study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019 Jul;127(7):417-422. doi: 10.1055/a-0653-7108. Epub 2018 Jul 30. PMID: 30060266.

Lerner A, Jeremias P, Matthias T. Gut-Thyroid Axis and Celiac Disease. Endocr Connect. 2017 May; 6(4): R52-R58.

McKnight, Grace, "The Use of a Gluten-Free Diet as Treatment for Hashimoto's Thyroiditis" (2020). Capstone Showcase. 83. https://scholarworks.arcadia.edu/showcase/2020/pa/83

Passali M, Josefsen K, Frederiksen JL, Antvorskov JC. Current Evidence on the Efficacy of Gluten-Free Diets in Multiple Sclerosis, Psoriasis, Type 1 Diabetes and Autoimmune Thyroid Diseases. Nutrients. 2020 Aug 1;12(8):2316. doi: 10.3390/nu12082316. PMID: 32752175; PMCID: PMC7468712.

Pošalji prijatelju na email

Komentari