Vitaminoteka

Datum objave: 23. 12. 2019.

Ugor je vrlo cijenjena riba za brudet i gradele. Reže se na ploške, a meso mu je bijele boje te čvršće konzistencije.

Trik s ugorovim kostima

Kod manjih primjeraka ugora većina jede samo glavu i tijelo, a izbjegava rep zbog sitnih kostiju. Postoji trik kojim možemo kosti sabiti odnosno pogurati na dno repa. To se čini na način da ribu jače stisnemo rukom na pola tijela te povlačimo prema repu. Postupak provedemo nekoliko puta kako bismo kosti pogurali prema kralježnici te kako nam ne bi smetale.

Svi oblici brudeta

Brudet možemo opisati kao unaprijeđenu verziju riblje juhe koja se obično sprema od nekoliko vrsta riba, a mogu se dodati i rakovi te školjke. Za dobar brudet potrebna nam je kombinacija ribe čvršće teksture mesa poput ugora zajedno s ribom mekše teksture. Međutim, ugor je idealna vrsta ribe za brudet te je dobro poznat brudet od samo ugora bez dodatka drugih ribljih vrsta. U brudet možemo staviti škarpinu, tabinju, trlje, ciple i sve druge vrste ribe koje imamo na raspolaganju. Pravilo je da zapravo pravila nema – koriste se brojne riblje vrste, a ne moramo ni puno paziti na vrijeme kuhanja. Naime, ovisno o ukusu naravno, ali ne moramo brinuti hoćemo li sitniju ribu prekuhati, jer će nam ona, ako se raspadne, dati božanstveno ukusni gusti „toć“

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riba, Riba Hrvatske,

Komentari