SVESTRANI ANTIOKSIDANS

Astaksantin – moćni pigment s tisuću lica

Darija Vranešić Bender

Datum objave: 03. 05. 2023.

Upotreba krema s visokim zaštitnim faktorom, pokrivanje glave šeširom te izbjegavanje sunca u vrijeme najjačeg zračenja su provjerene metode zaštite kože. No, brojne studije ukazuju na nutrijente koji mogu biti od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja.

Štoviše, pravovaljanim uzimanjem tih nutrijenata putem dodataka prehrani možemo kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten. U tom se kontekstu ističu karotenoidi koji igraju važnu ulogu u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.

Jedan od najčešće korištenih dodataka u svrhu pripreme kože za sunce je beta-karoten.  No, obitelj karotenoida u koju pripada i popularni beta-karoten ima još zanimljivih članova. Postoji oko 600 poznatih karotenoida od kojih se antioksidativnom aktivnošću ističe njih sedam: alfa-karoten, beta- karoten, likopen, lutein, beta-kriptoksantin, astaksantin i zeaksantin. I ostali karotenoidi pomažu koži da se brže adaptira na UV zračenje pri čemu je najpotentniji među svim karotenoidima astaksantin.  Preporuča se da se astaksantin uzima kroz razdoblje od 4 do 12 tjedana da bi se osiguralo zaštitno djelovanje.

Što je astaksantin?

Astaksantin pripada skupini karotenoida, molekula koje se u prirodi stvaraju u biljkama i njihovim mikroskopskim srodnicima – mikroalgama. Radi se o crvenom pigmentu koji se prirodno nalazi u različitim živim organizmima u prirodi. Crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, potječe od astaksantina. Boja mesa lososa također potječe od astaksantina.  Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji se koristi i u svrhe komercijalne proizvodnje, je mikroalga Hematococcus pluvialis.

Koristi se u industriji dodataka prehrani, kozmetike, hrane i hrane za životinje. Njegovo osnovno svojstvo je snažna antioksidativna aktivnost koja ima potencijalno povoljan učinak na brojne zdravstvene tegobe. Znanstvena literatura govori u prilog astaksantinu i ističe zaštitni učinak na prevenciju oštećenja izazvanih UV-zračenjem, protuupalno i snažno antioksidativno djelovanje.

Astaksantin, kao pripadnik skupine karotenoida, učinkovito štiti membrane stanica. Njegova antioksidativna aktivnost dokazana je brojnim studijama. Spominje se čak i višestruko snažnije djelovanje astaksantina od vitamina E i beta – karotena (do 550 puta snažnije od vitamina E i do 10 puta snažnije od beta karotena).

Smatra se da upravo antioksidativno djelovanje astaksantina ima ključnu ulogu u zaštiti od UV fotooksidacije, upale, karcinoma, infekcije s Helicobacter pylori i degenerativnih bolesti u starijoj dobi.

Također, isti mehanizmi vjerojatno su odgovorni za poticanje imuniteta, i očuvanje zdravlja srca, jetre, očiju, zglobova i prostate. U posljednje vrijeme pojavilo se i nekoliko radova koji su povezali astaksantin s gubitkom suvišnih kilograma, odnosno poticanjem razgradnje masti.

Pigmentni imuno - booster

Najnovije istraživanje o astaksantinu, objavljeno prije nekoliko mjeseci u znanstvenom časopisu Nutrition & Metabolism pokazalo je da svakodnevno uzimanje astaksantina može zaštititi DNK od oksidativnih oštećenja te pospješiti funkciju imunološkog sustava.

Istraživanje provedeno na 42 žene prosječne dobi 21 godinu koje je trajalo 8 tjedana, pokazalo je kako konzumacija nekoliko miligrama astaksantina ima značajan učinak na obrambene mehanizme organizma. Primjerice, pokazatelj oštećenja DNK, u skupini koja je primala 2 mg dnevno snizio se za 32 % a pri 8 mg dnevno za čak 43%. CRP, pokazatelj upale, bio je značajno snižen, a aktivnost T i B limfocita te NK stanica (važnih stanica imunološkog sustava) značajno povišena.

Astaksantin kao 'unutrašnje sredstvo za zaštitu od sunca'

Izlaganje tkiva UV zračenju može voditi ka stvaranju slobodnih radikala i oštećenjima tkiva koja nastaju uslijed fotooksidacije. Karotenoidi igraju važnu ulogu u zaštiti tkiva ud fotooksidacije izazvane UV zračenjem. Prema znanstvenim izvorima, astaksantin može biti značajno učinkovitiji od beta-karotena i luteina u prevenciji tih oštećenja.

Budući da je oksidativna šteta koju uzrokuje UV zračenje na očima i koži danas jasno dokumentirana, potencijalna povoljna djelovanja astaksantina mogu biti vrlo korisna 'unutrašnja' zaštita koju valja kombinirati s odgovornim izlaganjem suncu. Posebno je pogodan za uzimanje prije i tijekom izlaganja suncu, a obično se uzima u dozi od 4 do 8 mg.

Astaksantin i zdravlje očiju

Kemijska struktura astaksantina vrlo je slična luteinu i zeaksantinu, molekulama koje su već prepoznate kao tvari sa zaštitnim učinkom na oči. Astaksantin nije izoliran iz ljudskog oka. Ipak, studije provedene na životinjama pokazale su da astaksantin ima sposobnost prolaska barijere krv-mozak i slično kao lutein, deponira se u retini sisavaca. Fotoreceptori retine u štakora hranjenih astaksantinom bili su manje oštećeni UV zračenjem i oporavljali su se brže od životinja koje nisu bile hranjene ovom tvari. Iz toga se može zaključiti kako astaksantin posjeduje zaštitni učinak na zdravlje oka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astaksantin, dodaci prehrani, sunce,

Komentari