Datum objave: 29. 08. 2007.

Poznato je da deficit određenih nutrijenata esencijalnih za rad mozga (primjerice deficit vitamina B12 i željeza) može dovesti do slabljenja kognitivnih funkcija.

Postavlja se pitanje vrijedi li isto i za nedovoljan unos antioksidansa, odnosno može li se pažljivom prehranom koja obiluje ovim blagotvornim sastojcima zaštiti svakim danom sve stariji mozak od slabljenja u djelovanju?

Studija objavljena u časopisu Journal of Neuroscience 1998 godine, promatrala je utjecaj prehrane bogate antioksidansima na kognitivnu performansu starih štakora. Rezultati su jasno pokazali povezanost između očuvane performanse i unosa velikih količina antioksidansa.

Slična je studija utvrdila reverzni utjecaj prehrane na gubitak funkcionalnih sposobnosti. Naime, štakori prosječne starosti 63 ljudskih godina hranjeni prehranom bogatom antioksidansima, koja je, među ostalim, uključivala ekstrakte špinata, jagoda i borovnica, ne samo da su pokazali znatno bolje funkcionalne sposobnosti, već je i dobar dio funkcija izgubljenih s godinama povraćen.

Starija populacija u sve većem broju obolijeva od Alzheimerove bolesti – progresivne bolesti mozga koju prate, među ostalim, brzo zaboravljanje te promjene u osobnosti i ponašanju. Da antioksidansi mogu biti od koristi u prevenciji ove teške bolesti pokazuje i studija provedena na miševima. Znanstvenici su promatrali utjecaj ekstrakta borovnice na miševe sa genetskom mutacijom zaslužnom za stvaranje plakova na mozgu kakvi prate Alzheimerovu bolest – ti su miševi pokazali podjednaku performansu kao i zdravi miševi koji nisu imali predispoziciju za razvoj bolesti.

Da su antioksidansi zlata vrijedni sastojci u očuvanju britkog uma, pokazuje i njihova sposobnost da održe stvaranje novih neurona na razini gotovo jednakoj kao i u organizama u razvoju, što znatno pridonosi mogućnosti pamćenja novih informacija.

Kako mozak stari, moždane stanice postaju osjetljivije na oksidativni stres uzrokovan slobodnim radikalima. Stanični antioksidativni obrambeni sustav uravnotežuje te opasne molekule, no ni on nije 100 % učinkovit – osobito kako tijelo i mozak stare. Iz tog je razloga nužno mu pripomoći i hranom osigurati dovoljne količine antioksidansa.

Voće, povrće, integralne žitarice, crno vino, zeleni čaj i začini, poput klinčića, cimeta i kadulje, su samo neke od namirnica koje obiluju antioksidansima i koje bi se morale naći na jelovniku svake životne dobi. Što je vaš tanjur šareniji, sadržaj antioksidansa je veći. I zato, neka vam svaki dan jelovnik bude obojen bojama. Mozak će vam se, zasigurno, odužiti.

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi,

Komentari