Vitaminoteka

Datum objave: 16. 03. 2020.

Bez obzira na elegantne mogućnosti rješavanja ovog problema, anemija uzrokovana nedostatkom željeza ostaje jedan od najčešćih nutritivnih nedostataka današnjice.

Anemija se definira kao stanje u kojem je broj crvenih krvnih stanica ili količina proteina koji prenose kisik, odnosno hemoglobina, ispod dozvoljenih granica. Smanjenjem broja crvenih krvnih stanica ili količine hemoglobina u njima, krv ne može prenositi dovoljnu količinu kisika što uzrokuje neadekvatnu opskrbu ciljnih tkiva kisikom. Tako su glavni simptomi anemije osjećaj umora, slabosti, glavobolja, te bljedilo kože lica.

Danas je identificirano više od 400 različitih vrsta anemije, međutim najčešće su one uzrokovane nedostatkom željeza, tzv. sideropenična anemija, te uslijed nedostatka određenih vitamina B-skupine poput folata i vitamina B12.

Skriveni uzroci slabokrvnosti

Poznato je kako su osjetljive populacijske skupine poput trudnica, dojenčadi, predškolska djeca, žene generativne dobi te osobe starije dobi podložnije riziku od razvoja anemije. Međutim, manje je poznato kako je anemija prisutna kod brojnih poremećaja probavnog sustava kojima je primarna dijagnoza u fokusu liječenja, pa slabokrvnost dugo ostaje skrivena. 

Najčešća stanja i poremećaji probavnog sustava koji „skrivaju“ anemiju uključuju autoimune bolesti poput celijakije, upalnih bolesti crijeva (Crohnova bolest i ulceroznikolitis), gastritis uzrokovan infekcijom bakterijom Helicobacter pylori, te krvarenja u različitim dijelovima probavnog sustava uzrokovanih ulkusima ili hemoroidima.

Celijakija

Celijakija je nasljedna, autoimuna bolest karakterizirana nepodnošenjem glutena čijim se unošenjem u organizam potiče niz upalnih zbivanja u tankom crijevu. Rezultat je oštećenje stanica crijevne sluznice i atrofija crijevnih resica neophodnih za apsorpciju i iskorištenje nutrijenata. Stoga su posljedica oštećenja crijevnog epitela smanjena apsorpcija hranjivih tvari, poput željeza, što posljedično dovodi do anemije. 

Ako uspoređujemo s klasičnim simptomima ove bolesti, anemija je „tiha“ manifestacija celijakije, a prema istraživanjima čak trećina novodijagnosticiranih pacijenata ima upornu anemiju kao temeljni simptom. Također, postoje znanstveni dokazi da osobe koje imaju anemiju kao glavni simptom celijakije, imaju teži oblik primarne bolesti od onih ljudi kojima je dijareja glavni simptom.

Upalne bolesti crijeva

Crohnova bolest i ulcerozni kolitis dva su osnovna oblika upalnih bolesti crijeva koje su karakterizirane kroničnom upalom probavnog sustava. Klinička slika upalnih bolesti crijeva vrlo je slična, često se javlja potreba za čestom i hitnom defekacijom, grčevita bol u trbuhu, gubitak na tjelesnoj masi. Anemija je jedan od najučestalijih izvancrijevnih manifestacija primarne bolesti, a javlja se kod 40 do čak 80% bolesnika svih dobnih skupina. Najčešće se javlja zbog smanjene mogućnosti apsorpcije željeza zbog upalnih procesa, ali i zbog krvarenja u probavnom sustavu.

Osim nedostatka željeza, osobe oboljele od upalnih bolesti crijeva često imaju i deficit folata (40% kod ulceroznog kolitisa i čak 60% kod oboljelih od Crohnove bolesti) zbog terapije koja ometa apsorpciju folata u crijevu. Folat pokazuje pozitivne učinke na prevenciju prekanceroznih promjena u bolesnika s upalnim bolestima crijeva, stoga je vrlo važno adekvatno nadomjestiti njegov nedostatak. Osim folata, važno je obratiti pažnju na još jedan vitamin B-skupine, vitamin B12. Naime, 20-60% bolesnika s Crohnovom bolesti ima nedostatak ovog vitamina, stoga je važno kontrolirati i adekvatno nadomjestiti i ovaj esencijalni nutrijent. 

Gastritis 

Akutni ili kronični, gastritis karakterizira upala i oštećenje sluznice želuca. Pojavu upale najčešće uzrokuje uzimanje određenih lijekova, često korištenje antibiotika, učestala konzumacija alkohola, gaziranih napitaka te začinjene i masne hrane. Ipak, najčešći uzročnik je infekcija bakterijom Helicobacter pylori, koja ima važnu ulogu u razvoju kronične upale sluznice želuca. Najčešći simptomi gastritisa uzrokovanog infekcijom H. pylori uključuju bol, mučninu, gubitak apetita, ali i anemiju. Kod gastritisa, javlja se tipična anemija uzrokovana nedostatkom željeza, međutim može doći i do perniciozne anemije uzrokovane nedostatkom vitamina B12.

Neliječeni kronični gastritis idealna je podloga za razvoj ulkusa želuca i dvanaesnika, pa čak i karcinoma želuca koji mogu uzrokovati krvarenje u probavnom sustavu što također može dovesti do anemije. 

Prehrana – prva linija obrane

Prehrana je izuzetno važan čimbenik u prevenciji, ali i liječenju nedostatka željeza. Namirnice bogate željezom možemo podijeliti u dvije skupine – izvori hem i ne-hem željeza. Hem željezo lakše se apsorbira u organizmu, a najbolji izvori su crveno meso, riba, školjke, jaja i meso peradi. S druge strane, ne-hem željezo u najvećoj količini možemo pronaći u žitaricama i povrću. Ovaj oblik željeza lošije se apsorbira, što se može poboljšati obogaćivanjem prehrane vitaminom C.

Kako odabrati dodatak prehrani sa željezom?

Ako prehranom ne možemo zadovoljiti potrebe za željezom ili je dijagnosticiran nedostatak željeza u krvi, važno je odabrati idealan dodatak prehrani za svakog pojedinca. 

Pripravci koji se koriste obično sadrže željezo u visokim dozama koje nerijetko prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne-hem obliku te vrlo često izaziva neugodne nuspojave, poput bolova u želucu, mučnine, pojave proljeva ili zatvora, koje osobama s poremećajima probavnog sustava ionako zadaju dovoljno muke.

Dodatak hem željeza u dodacima prehrani željeza nove generacije povećava apsorpciju željeza za oko 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Budući da se hem željezo apsorbira kao kompleks tako da u crijevu nema slobodnih iona željeza, osigurana je dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

Vitamini B skupine su pomoćni kotačići 

Uz željezo, vitamin B12 i vitamin B9, odnosno folat esencijalni su nutrijenti koji imaju ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica, eritrocita. Budući da nedostatak ovih hranjivih tvari može dovesti do nepravilnosti u sintezi eritrocita, te posljedično razvoja anemije, vrlo je važno prehranom i dodacima prehrani osigurati njihov dostatan unos.

Tako bi idealan dodatak prehrani sa željezom svakako trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave. Dobra vijest je da na tržištu danas postoje nisko dozirani pripravci željeza nove generacije koji u svojoj formulaciji, osim ne-hem željeza, sadrže i hem oblik željeza, a dodatno su obogaćeni i vitaminom B12 i folatom koji su kritični nutrijenti za osobe s bolestima probavnog sustava.

Pošalji prijatelju na email

Komentari