Sandra Krstev Barać

Datum objave: 09. 07. 2007.

Mlijeko

Mlijeko ima važnu ulogu u prehrani ljudi u svim fazama života. Proteini mlijeka sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne ljudskom organizmu. Mliječna je mast izvor energije, a sadržava i vitamine i esencijalne masne kiseline. Uz mliječnu mast, nešto će energije osigurati i laktoza-mliječni šećer. Mlijeko je značajan izvor vitamina B2 i B12. Iako sadrži manje količine mineralnih tvari, oni se nalaze u povoljnom omjeru i obliku za njihovu bolju iskoristivost. To se osobito odnosi na povoljan omjer kalcija i fosfora, koji je identičan njihovu omjeru u kosturu. Uz to, mlijeko sadrži dosta kalija, natrija i magnezija.

Meso, riba, jaja i leguminoze (osobito soja) namirnice su koje će osobi alergičnoj na mlijeko osigurati esencijalne aminokiseline, esencijalne masne kiseline i potrebne vitamine i mineralne tvari. Izbacivanjem mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane, najveći problem predstavlja adekvatan unos kalcija, budući da je mlijeko njegov najznačajniji izvor. Takvim se osobama preporuča unos: mahunarki (grašak, grah, soja), špinata, cvjetače, brokule, suhih smokava, suhih šljiva, orašastog voća i plave ribe. Kao alternativa mlijeka pri konzumiranju žitarica javljaju se sojino, rižino i bademovo mlijeko.

[u]Imajte na umu:[/u]
• kazein, laktoglobulin i laktaalbumin su proteini mlijeka i potrebno ih je izbjegavati
• Osobe alegične na kravlje mlijeko su često alergične i na ovčje i kozje mlijeko
• Često se u trgovinama na istom aparatu režu salame i sir
• Neki proizvođači konzervirane tune koriste kazein-mliječni protein. Pažljivo čitajte listu sastojaka na pakovini proizvoda

Jaja

U ljudskoj se prehrani, u pravilu, najčešće koriste kokošja jaja. Slično mlijeku, ona sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne organizmu. Ugljikohidrate sadrže u minimalnim količinama, ali se zato žutanjak odlikuje velikim udjelom masti (među ostalim i esencijalnim masnim kiselinama) i kolesterola. Jaja su odličan izvor fosfora, sumpora, te vitamina B2, B12, A i D. U nešto manjim količinama sadrže željezo, cink, vitamin B6 i folat.

Ako ste alergični na jaja potrebne esencijalne aminokiseline, esencijalne masne kiseline te vitamine i mineralne tvari koje gubite izbjegavanjem jaja, osigurat će vam meso, riba, mlijeko i mliječni proizvodi i leguminoze.

[u]Imajte na umu:[/u]
• albumin, ovoalbumin, avidin, flavoprotein, globulin, livetin, ovomucin i ovomukoid su proteini jaja i nužno ih je izbjegavati. Pažljivo čitajte listu sastojaka na pakovini proizvoda
• Glazura na perecima se priprema od bjelanjka jajeta, pa ih je nužno izbjegavati.

Riba i ljuskari (morski i riječni rak, jastog, škampi)

Prehrambena vrijednost riba i ljuskara bazira se na značajnom udjelu visoko iskoristivih proteina, te bogatstvu vitamina (vitamini A, D, B2, B6 i B12,) i mineralnih tvari (kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink, selen, te jod u ljuskarima i morskim ribama). Ugljikohidrati su slabo zastupljeni, a sadržaj masti ovisi o kojoj je ribi riječ, odnosno radi li se o posnoj, polumasnoj ili masnoj ribi. Ribe i ljuskari su značajan izvor esencijalnih masnih kiselina.

Ako ste alergični na ribu i/ili ljuskare potrebe na nutrijentima, koje gubite njihovim izbjegavanjem, namirit ćete unosom mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda i leguminoza. Svakako je preporučljiv i unos orašastog voća.

[u]Imajte na umu: [/u]
• Surimi sadrži ribu
• Neki preljevi za salatu i umaci često sadrže inćune
• Neke su osobe imale alergijsku reakciju tijekom obilaska ribarnice

Kikiriki i orašasto voće
Iako kikiriki pripada porodici mahunarki, on se vrlo često pribraja orašastom voću zbog njihovog sličnog kemijskog sastava. Ove se namirnice odlikuju velikim udjelom masti odnosno ulja, gdje glavninu čine poželjne jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline (među njima su i esencijalne masne kiseline). Sadrže dosta biološki vrijednih proteina, te bogatstvo vitamina i mineralnih tvari. Među vitamina vodeći su vitamin E, B1, B6 i nijacin, a među mineralnim tvarima kalij, magnezij i cink. Uz navedene nutrijente ova skupina namirnica sadrži i dosta biljnih vlakana.

Nužnim izbacivanjem kikirikija i/ili orašastog voća iz prehrane se gubi prava riznica nutrijenata, ali njih je moguće nadoknaditi raznolikom prehranom. Na jelovniku se svakako mora naći riba, plodovi mora, meso, leguminoze, žitarice (osobito integralne) i biljno ulje.

[u]Imajte na umu: [/u]
• Kineska, meksička, indonezijska i vijetnamska kuhinja često koristi kikiriki
• Kolači i sladoledi u slastičarnama su često u kontaktu sa kikirikijem
• Čokoladni slatkiši često sadrže kikiriki. Pažljivo čitajte listu sastojaka na pakovini proizvoda
• Mortadela može sadržavati pistachio
• Često se žitaricama, krekerima i sladoledima dodaje orašasto voće
• Osobama alergičnim na kikiriki savjetuje se izbjegavanje orašastog voća, i obrnuto

Soja

Među mahunarkama (grašak, grah, mahune, bob, leća) posebno se ističe soja, jedina namirnica biljnog podrijetla koja sadrži sve esencijalne aminokiseline. Iz tog se razloga proteini soje smatraju jednako vrijednim kao i proteini životinjskog podrijetla. S druge strane, za razliku od mesa, soja ne sadrži kolesterol i bogat je izvor nezasićenih masnih kiselina. Soja je odličan izvor vitamina B1, B2, B6 i folne kiseline. Od mineralnih tvari, odlikuje je povoljan odnos kalcija i fosfora, te bogatstvo kalijem, željezom, sumporom, cinkom.

Ako ste alergični na soju, potrebne esencijalne aminokiseline namirit ćete unosom namirnica životinjskog podrijetla. Istovremeno ćete osigurati i brojne vitamine i mineralne tvari. Svakako konzumirajte žitarice.

[u]Imajte na umu: [/u]
• Soja i njeni proizvodi mogu se pronaći u konzerviranoj tuni, žitaricama, krekerima, umacima i juhama i brojnoj procesiranoj hrani. Pažljivo čitajte listu sastojaka na pakovini proizvoda
• Neki kikiriki maslaci sadrže soju

Pšenica

U našem je podneblju pšenica najznačajnija žitarica. Zrno pšenice osobito ako je integralno, jest bogat izvor škroba, proteina (iako ono ne sadrži sve esencijalne aminokiseline), vitamina B skupine, vitamine E, raznih mineralnih tvari (fosfora, kalija, magnezija, bakra, cinka, selena), te dijetalnih vlakna.

Osobama alergičnim na pšenicu najbolju alternativu u prehrani nude riža, kukuruz, proso i heljda.

[u]Imajte na umu: [/u]
• Osobe alergične na pšenicu često su alergične i na zob, raž i ječam, pa ih je poželjno izbjegavati
• Škrob je može biti i porijeklom iz pšenice
• Neki proizvođači hrenovki i sladoleda koriste pšenicu. Pažljivo čitajte listu sastojaka na pakovini proizvoda

Sigurno je da prisilnim izbacivanjem pojedine namirnice prehrana ostaje siromašnija na pojedinim nutrijentima. Međutim, niti jedna namirnica nije nenadoknadiva. Pažljivim odabirom moguće je organizmu osigurati sve potrebne nutrijente. I zapamtite da je alergija na hranu ozbiljno stanje, ali izbjegavanjem opasne namirnice i raznolikom i uravnoteženom prehranom, moguće je ostati zdrav.

Dipl.ing. Sandra Krstev, nutricionist

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija,

Komentari