Riječ Chia potječe iz starog indijanskog jezika i u izravnom prijevodu znači „uljnat“. Ove jestive sjemenke pustinjske biljke iz porodice metvice, Salvia hispanica, kultivirali su još drevni Azteci, a dozrijevaju u zemljama Latinske Amerike, poput Meksika, Argentine i Perua.
Chia je prava riznica nutrijenata - značajan je izvor omega-3 masnih kiselina, bogata je prehrambenim vlaknima, proteinima, aminokiselinama, antioksidansima te sadrži čitav spektar mikronutrijenata uključujući kalcij, B vitamine, cink, bor, kalij, bakar i fosfor.
Zanimljivo, konzumacija svega dvije žlice sjemenki osigurava otprilike 7 grama vlakana (što je četvrtina dnevno preporučenog unosa), 4 grama proteina, 205 miligrama kalcija te čak 5 grama omega-3 masnih kiselina, a pritom sadrži tek 140 kcal.
Prednosti chia sjemenki
Od ostalih srodnih namirnica, chia sjemenke se razlikuju po stabilnosti masnih kiselina koje mogu kroz dulje vrijeme stajati izložene svjetlosti i višim temperaturama prije nego užegnu. Zahvaljujući prehrambenim vlaknima kojima obiluju, posjeduju i zanimljivo svojstvo formiranja gela u kontaktu s vodom. Primjerice, stavite li jednu žlicu chia sjemenki u čaši vode, nakon pola sata dočekat će vas sasvim drugačija konzistencija tekućine – smjesa se pretvara u gotovo čvrstu želatinu.
Svojstvo formiranja gela pogodno je i za zdravlje jer se u probavnom sustavu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što čini ove sjemenke posebno korisne za dijabetičare.
Osim kod dijabetesa, chia se preporučuje i kod kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, a može biti korisna i sportašima jer osigurava sporiju razgradnju ugljikohidrata zbog čega doprinosi boljoj izdržljivosti i sportskoj izvedbi.
Dobra vijest je da chia sjemenke ne treba samljeti da bi se oslobodili vrijedni sastojci, kao što je to slučaj sa sjemenkama lana. Stanovnici Meksika i Gvatemale ipak melju sjemenke ili ih koriste cijele za pripremu hranjivih napitaka i zanimljivih jela.
Kako iskoristiti chia sjemenke?
Danas vam donosimo prijedloge na koje sve načine možete iskoristiti ove vrijedne sjemenke.
Vjerojatno najjednostavniji i najbrži način kako uklopiti chia sjemenke u svakodnevnu prehranu je pomiješati ih s omiljenim svježe cijeđenim sokom, limunadom ili običnom vodom. Predlažemo da ih prije miješanja namočite u toploj vodi i to tako da na 3 žlice sjemenki dodate jednu čašu vode.
Započnite dan sa chia smoothijem ili chia smoothie zdjelom – sjemenke možete umiješati cijele ili mljevene, a odlično se kombiniraju se s bilo kojim voćem ili povrćem koje vam padne na pamet.
Chia pudinzi su trenutno vrlo popularna poslastica koju volimo konzumirati za doručak ili kao zdravi desert. Mogu se pripremiti s raznim vrstama mlijeka ili biljnih napitaka, poput rižinog, bademovog ili zobenog napitka.
Dobra vijest je da chia sjemenke možete iskoristiti i kao zamjenu za jaja u mnogim receptima. Predlažemo vam da isprobate chia kruh, muffine, keksiće ili palačinke s chia sjemenkama.
Pripremite zdraviju verziju smjese za paniranje pa, umjesto krušnih mrvica, namirnicu uvaljajte u smjesu kukuruznog brašna te lanenih i chia sjemenki.
Ako tražite zdraviju verziju zgušnjivača za pripremu domaćih pekmeza i džemova, onda su chia sjemenke pravi odabir za vas.
Želite li dodatno obogatiti svoju salatu za ručak, umiješajte žličicu chia sjemenki u preljev za salate.
8. Tijesto za pizzu
Chia sjemenke mogu biti odlična zamjena za brašno u pripremi tijesta za pizzu, a najčešće se koriste namočene u kombinaciji s nekom vrstom povrća, primjerice cvjetačom.
9. Variva
Umjesto teških zaprški, za ugušćivanje variva radije iskoristite kombinaciju chia sjemenki i kus kusa.
10. Mesne okruglice
Poboljšajte svoj recept za mesne okruglice tako da krušne mrvice zamijenite istom količinom chia sjemenki. Isprobajte naš recept za pripremu nešto drugačijih mesnih okruglica.