Vitaminoteka

Datum objave: 19. 06. 2019.

Lijepa koža prvi je vanjski znak ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika.

Pravilnom prehranom koju odlikuje bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, biljnih kemikalija i pravilan odabir masnoća, možete učiniti mnogo za prvi dojam koji ostavljate na druge - svoj vanjski izgled.

Uz prehranu sve se češće preporučuju i dodaci prehrani dizajnirani upravo u svrhu očuvanja zdravlja i ljepote kože. Nutritivna terapija, ili unutarnja njega kože, podrazumijeva uzimanje dodataka prehrani koji će iznutra poboljšati zdravlje i izgled kože. No, osim što općenito pridonose izgledu i zdravlju kožu posebno dizajnirani pripravci mogu pružiti dodatnu blagodat - zaštiti kožu od oštećenja uzrokovanih okolišnim čimbenicima. Tu se posebice ističe zaštita kože od posljedica izlaganja suncu.

Pravovaljanim uzimanjem tih nutrijenata putem dodataka prehrani možemo kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten.

Nekoliko je zaštitnika kože koje zaslužuju našu pažnju, a među njima se posebno ističe karotenoid astaksantin.

Gdje nalazimo astaksantin?

Astaksantin je crveni pigment prirodno prisutan u različitim živim organizmima u prirodi. Crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, potječe od astaksantina. Boja mesa lososa također potječe od astaksantina.  Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji  u svojim stanicama sadrži više od 80 % astaksantina i koji se zato i  koristi  u svrhe komercijalne proizvodnje, je mikroalga Hematococcus pluvialis.

Osnovno svojstvo astaksantina  je snažna antioksidativna aktivnost čime štiti membrane stanica od oštećenja.  Upravo, zahvaljujući tom protektivnom djelovanju astaksantin je sve popularniji kao dodatak prehrani u dermatologiji. Naime,  pokazalo se kako ima sposobnost prevencije oštećenja kože izazvanih UV-zračenjem.  Dodatno, astaksantin smanjuje sveukupne posljedice fotostarenja kože i pri tome je znatno učinkovitiji od ostalih poznatih karotenoida: beta-karotena i luteina u prevenciji tih oštećenja.

Istraživanje objavljeno 2017. godine u časopisu Journal od Clinical Biochemistry and Nutrition potvrdilo je da dodaci prehrani s astaksantinom mogu doprinijeti zaštiti kože od negativnih posljedica UV zračenja. U kontrolirano, dvostruko slijepo, paralelno istraživanje bilo je uključeno 65 ispitanica, dobi 35 do 60 godina koje su raspoređene u tri skupine: skupinu koja je dobivala 6 mm odnosno 12 mg astaksantina, te kontrolna skupina. Nakon 4 mjeseca rezultati su ukazali da je, u usporedbi s kontrolnom skupinom,  astaksatnin značajno smanjio oštećenja na koži uzrokovana izlaganjem suncu.

Karotenoidi, osobito astaksantin,  pokazuju i antialergijsko djelovanje na alergije na sunce. Kod alergija na sunce, naime, imunološki sustav neuobičajeno reagira na promjene koje se događaju na koži izlaganjem suncu.  Snažan antioksidativni učinak astaksantina, očituje se i smanjenjem negativnog djelovanja UV zraka na imunološku funkcionalnost kože što ovom pigmentu daje i učinak protiv alergijskih reakcija na koži.

Danas je jasno kako pravovremeno uzimanje astaksantina mogu biti vrlo korisna 'unutrašnja' zaštita koju valja kombinirati s odgovornim izlaganjem suncu. Posebno je pogodan za uzimanje prije i tijekom izlaganja suncu jer služi kao 'unutrašnja zaštita od sunca'.

Preporučena doza astaksantina je od 4-12mg dnevno, može ga se uzimati tijekom cijele godine s naglaskom na ljetne mjesece. Pritom valja imati na umu da ga je putem pripravka potrebno uzimati najmanje mjesec dana prije izlaganja suncu kako bi njegov protektivan učinak došao do izražaja.

Anti-age učinak astaksantina

Brojne su studije pokazale kako adekvatni unos astaksantina pozitivno utječe na zdravlje i izgled kože i to na nekoliko načina: smanjuje izraženost bora,  osigurava vlažnost te poboljšan tonus i elastičnost kože.

Rad objavljen 2010. godine u časopisu Journal of Dermatological Science izdvaja europsku studiju koja je ispitivala utjecaj unosa 5 mg astaksantina na izgled kože. Rezultati su pokazali da suplementacija rezultira smanjenjem nastanka bora, 78%-nim povećanjem gustoće dermisa te vidljivim promjenama na bolje cjelokupnog izgleda kože.

Kod unosa astaksantina dobro bi bilo obratiti pažnju na to sadrži li pripravak prirodni ili sintetički astaksantin. Naime, sintetički se dobiva od petrokemikalija i ima 20 puta slabije djelovanje od prirodnoga.

Drugi važni zaštitnici kože

Za očuvanje zdravlja kože i zaštitu od djelovanja sunčevih zraka iznimnu ulogu imaju nezasićene masne kiseline. Sadržajem ovih sastojaka koji imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože i ublažavanju nadražaju na njoj osobito se ističu ulja sjemenki boreča (bogato gama linolenskom kiselinom), argana i ploda uljane palme. Ovo su ulja i prirodno bogata vitaminom E  koji pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa kakvo je prisutno u tijelu prilikom intenzivnog izlaganju suncu ljeti.  Kada se unosi dovoljno vitamina E, on putuje do membrane kožnih stanica i ondje očituje svoje zaštitno djelovanje.  Među mikronutrijentima zaštitnicima kože, valja izdvojiti i selen, esencijalni  element s brojnim važnim zadaćama. Uz zaštitu stanica od oksidativnog stresa, selen pridonosi održanju normalne kose i noktiju.

Također, važan sastojak kada govorimo o koži je koenzim Q10 koji ima iznimno povoljno djelovanje, posebice zbog antioksidativnog djelovanja kojemu zahvaljuje svojstvo zaštite od štetnog sunčevog zračenja. Nadalje, ovaj koenzim zauzima važno mjesto u tzv. „anti-aging“ medicini jer dokazano smanjuje nastanak bora – primijenjen izvana (obično u kremama) i iznutra (u dodacima prehrani). Mehanizam koji je odgovoran za takvo djelovanje je poticanje sinteze kolagena i elastina, obnavljanje kože te antioksidativno djelovanje.

Literatura:

  • Davinelli S, Nielsen ME, Scapagnini G. Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review. Nutrients. 2018;10(4). pii: E522.
  • Tominaga, Kumi et al. “Protective Effects of Astaxanthin on Skin Deterioration.” Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition  2017; 61.1 33–39.
  • Suganuma K, Nakajima H, Ohtsuki M, Imokawa G. Astaxanthin attenuates the UVA-induced up-regulation of matrix- metalloproteinase-1 and skin fibroblast elastase in human dermal fibroblasts. J Dermatol Sci. 2010;58(2):136-42.
Pošalji prijatelju na email

Komentari