Vitaminoteka

Datum objave: 08. 06. 2020.

Neosporna je činjenica kako je trudnoća jedno od nutritivno najzahtjevnijih razdoblja u životu žene. Naime, buduća majka, ne samo da se treba potruditi zadovoljiti vlastite nutritivne potrebe, već mora dodatno unijeti sve potrebne hranjive tvari koje će osigurati da se beba pravilno razvija i raste.

Riba je izuzetno poželjna namirnica na jelovniku svake trudnice. Znanstvenici se slažu kako ova predstavnica mediteranske prehrane osigurava cijeli niz hranjivih tvari koje su izrazito važne za razvoj fetusa. Riba sadrži nizak udio zasićenih masti i obilje visokokvalitetnih i lako probavljivih proteina, izvanredan je izvor vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza, cinka, kalija, fosfora, a smatra se i jednim od najznačajnijih izvora selena.

Srdela – idealna ribica na trudničkom jelovniku

Ova sićušna ribica cjenovno je vrlo pristupačna. No neka vas njezina cijena ne zavara jer je istovremeno na glasu kao jedna od nutritivno najbogatijih vrsta ribe koja obiluje hranjivim tvarima izrazito dragocjenima upravo u razdoblju trudnoće.

Najsnažniji adut ove plave ribe je udio esencijalnih omega – 3 masnih kiselina na koje otpada 1,5% ukupne mase srdele, odnosno 13% ukupnog sadržaja masti. To su višestruko nezasićene masne kiseline koje naš organizam ne može proizvesti, a prijeko su mu potrebne za održavanje dobrog zdravlja. Stoga ih je neophodno unositi prehranom. Među omega – 3 masnim kiselinama koje srdela sadrži posebno treba izdvojiti eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA) masnu kiselinu.

Naime, ovi vrijedni spojevi dokazano imaju izuzetno važan utjecaj na kognitivne sposobnosti djeteta, ali i prevenciju kardiovaskularnih, malignih i kroničnih upalnih bolesti. Zanimljivo je kako se tijekom trećeg tromjesečja otprilike 50 – 60 mg DHA dnevno kroz placentu prenosi iz majčinih zaliha do fetusa te se posebice koncentrira u mozgu i određenim dijelovima oka. Upravo se zato smatra da DHA ima kritičnu ulogu u rastu i funkcionalnom razvoju mozga. Osim toga, danas je poznato da adekvatan unos omega – 3 masnih kiselina tijekom trudnoće može smanjiti rizik od niske porođajne mase i preranog poroda.

Srdela nudi i značajan udio vitamina B – skupine koji se smatraju neophodnima za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, a njihov nedostatak za posljedicu može imati pojavu umora, depresije te slabljenje imunosnoga sustava, što u ovom, za trudnicu zahtjevnom razdoblju nikako nije poželjno.

Sićušne kosti srdele dobar su izvor kalcija jer osiguravaju 10% dnevnih potreba za ovim mineralom. Kalcij pomaže u izgradnji kostiju i održavanju normalnog krvnog tlaka te rada srca. Dodatna prednost srdele je što je istovremeno bogata i vitaminom D, koji je uz kalcij neophodan za izgradnju snažnih zuba i kosti.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari