Vitaminoteka

Datum objave: 27. 06. 2023.

Petica - igrom do zdravlja donosi vam deset provjerenih pravila kako se nositi s malim izbirljivcima za stolom.

1. Uključite dijete u nabavku i pripremu namirnica

Povedite dijete na tržnicu i zamolite ga da vam pomogne odabrati najljepše povrće. Također, zamolite ga da vam pomogne i u njegovoj pripremi. Primjerice, neka dijete očisti grašak ili bob iz mahune, nasjecka gljive i tikvice te odreže vrhove mahuna. Djeca mogu i promiješati salatu ili oblikovati popečke te postaviti stol.

2. Ne tjerajte dijete da pojede sve s tanjura

Drugim riječima, valja poštovati djetetov apetit i ne prisiljavati ga ili podmićivati da pojede obrok. Međutim, pripazite da između obroka dijete ne pretjeruje s grickanjem. Ako dijete traži hranu sat vremena prije ručka, tada mu ponudite nasjeckano svježe voće ili povrće poput mrkve, krastavca i korabice. Između obroka djetetu nudite vodu, dok sok i mlijeko ponudite uz obrok. Djetetu stavite manju količinu hrane na tanjur kako ga prevelika količina hrane ne bi obeshrabrila.

3. Budite kreativni

Hranu režite u zabavne oblike pri čemu se možete služiti rezačima za kolače. Neka vam jela budu što šarenija jer su istraživanja pokazala da djeca preferiraju tanjure na kojima se nalazi barem šest različitih boja. Izrežite meso na tanke trakice i od njih oblikujte vagu ili vagon pa hrana može činiti teret na vlaku ili brodu ili održavati ravnotežu na vagi. Po uzoru na neke dizajnerske tanjure za djecu, na papirnatom tanjuru nacrtajte lice, a hranom složite kosu, bradu, naušnice ili ogrlicu.

4. Pohajte na zdravi način i pripremajte ukusne umake

Ako djeca vole pohane namirnice ponudite im hrskavo povrće pripremljeno u pećnici. Za veću hrskavost, povrće uvaljajte u bjelanjak jaja, a potom u smjesu krušnih mrvica i parmezana. Tako pripremljeno povrće pošpricajte uljem u spreju i pecite u pećnici uz jedno okretanje. Uz hrskavo povrće ponudite i umak.

Istraživanja su pokazala da dodatak male količine dresinga (umaka) na povrće tijekom obroka pomaže djeci da ipak nešto povrća i pojedu, a najbolji odabir predstavljaju umaci na bazi jogurta ili rajčice.

5. Biti strpljiv nije lako, no isplati se

Istraživanja pokazuju kako većina djece zahtijeva ponavljano izlaganje novoj namirnici, a oni „problematični“ obično je prihvaćaju nakon 10 – 16 izlaganja. Ohrabrite dijete da kuša novu namirnicu tako da pričate o boji, obliku, teksturi i aromi hrane, a ne tek sugestivnim ponavljanjem kako je odličnog okusa. Uvijek vrijedi pravilo da novu namirnicu treba poslužiti uz omiljeno djetetovo jelo. Ako dijete odbije ponuđenu hranu ili izjavi da mrzi neku namirnicu pokušajte odgovoriti na način da vjerujete da s obzirom da je dijete još uvijek uči o hrani i rečenicom da ponuđenu namirnicu može probati neki drugi put.

6. Objašnjavajte na koji način hrana djeluje na tijelo

Ostatak članka pročitajte na Petica.hr.

Pošalji prijatelju na email

Komentari