Datum objave: 18. 01. 2021.

U nastavku objašnjavamo zašto bi trebalo uvrstiti ribu u vlastiti studentski jelovnik.

Način prehrane značajno utječe na mentalnu i tjelesnu kondiciju studenata. Adekvatan unos visokovrijednih proteina, vitamina (osobito B-skupine) i minerala regulira važne metaboličke procese u organizmu te utječe na kognitivne funkcije bitne u procesu učenja kod studenata.

Zanimljivo je kako je usporedbom prehrane u istočnoj i zapadnoj Europi utvrđeno da se zdravstveni rizici (nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, malo vlakana u prehrani, previše soli u hrani, adipozitet) bolje reguliraju u zapadnoj nego istočnoj Europi.

Uzrok prehrambenim nepravilnostima kod školske djece i mladeži, a i inače kod ostalog stanovništva, nezadovoljavajuća je potrošnja kvalitetnih, biološki vrijednih namirnica kao što su meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, svježe voće i povrće. Razlozi za takav način prehrane često su ekonomske naravi, a dijelom su i posljedica nepravilnih prehrambenih navika.

Riba – hrana za mozak

Kada se govori o hrani za mozak, masna riba često je na vrhu popisa i to zato što predstavlja bogati izvor omega-3 masnih kiselina. Zanimljivo je kako se ljudski mozak sastoji od čak 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina i to 33% omega-3 masnih kiselina koje se moraju unijeti putem hrane.

Ljudski mozak koristi omega-3 masne kiseline za izgradnju moždanih i živčanih stanica, a ove su masti ključne za učenje i pamćenje. Nedovoljan unos omega-3 masnih kiselina povezano je s poteškoćama u učenju, kao i s depresijom.

Ove su tvrdnje potkrijepljene i znanstvenim dokazima. Naime, jedno je istraživanje pokazalo da osobe koji su redovito konzumirale pečenu ribu imale i više sive tvari u mozgu. Siva tvar sadrži većinu živčanih stanica koje kontroliraju donošenje odluka, pamćenje i osjećaje.

Nadalje, vitamin D – sunčani vitamin, kako ga često zovemo, je vitamin topljiv u mastima čiji popis blagotvornih uloga za organizam svakim danom biva sve dulji. Ovaj se vitamin može naći u ograničenom broju namirnica među koje se, na sreću, ubraja riba. Vitamin D najčešće se povezuje s pravilnim rastom, razvojem te zdravljem kostiju i zubi. No, među ostalim važnim ulogama, ovaj nutrijent može poboljšati funkciju imunosnoga sustava, a važan je i za živce koji prenose poruku između mozga i drugih dijelova tijela.

Kao što smo već spomenuli, vitamini B – skupine značajno utječu na kognitivne funkcije bitne u procesu učenja kod studenata. U velikoj obitelji vitamina B nalazimo tri vrijedna vitamina koji su neophodni za poboljšanje funkcije mozga i održavanje zdravlja cjelokupnog živčanog sustava. Riječ je o vitaminima B1, B6 i B12 koji su esencijalni za održavanje normalnog pamćenja, fokusiranje i koncentraciju.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari