Žučni kamenci

Datum objave: 02. 03. 2009.

Pitanje: Poštovani, prije dva tjedna operativnim zahvatom uklonjeni su mi kamenci na žuči, a i sam žučni mjehur. Molio bih vas da mi odgovorite što bih trebao ubuduće koristiti u prehrani kako ne bih imao problema (priznajem da sam uglavnom jeo masniju hranu).

Odgovor: Nakon operativnog zahvata, javlja se problem suviška žuči koja otječe u crijeva i u nekih osoba može izazvati proljev.
Kako više nema koncentrirane žuči iz žučnog mjehura, u tanko crijevo pristiže nekoncentrirana žuč izravno iz jetre, te mnogi bolesnici dugo ne podnose mast.

Prije svega:
-pazite na tjelesnu masu; osobe sa prekomjernom tjelesnom masom izložene su većoj opasnosti od stvaranja žučnih kamenaca
-smanjite unos kolesterola prehranom. Prehrana koja je siromašna na kolesterolu može uvelike doprinijeti da što duže razdoblje budete sigurni da se kamenci neće ponovo vratiti
- nekoliko malih obroka rasporedite na čitav dan, uključujući i kasnovečernje obroke. Ovo će uvelike pomoći vašem žučnom mjehuru da se stalno prazni te će se na taj način spriječiti stvaranje kamenaca.
-prehrana bogata prehrambenim vlaknima, s dovoljno voća i povrća, pročišćava probavni sustav, te također onemogućuje stvaranje kamenaca.

Slušajte svoj organizam, jer tako ćete najbolje zaključiti koja hrana Vam odgovara, a koju ne podnosite.

Jelovnik bogat namirnicama koje sadržavaju značajne količine prehrambenih vlakana – svježe voće i povrće, kuhani sušeni grah i grašak, cjelovite žitarice – te siromašan mastima, pomoći će da kolesterol ostane u tekućem obliku. Međutim, pretjerena restrikcija unosa masti (ispod 10 g dnevno), ili potpuno izbacivanje masti iz prehrane također može rezultirati nastankom žučnih kamenaca.
Nekoliko koraka može Vam pomoći da pazite na adekvatan unos masti:
1. pijte nemasno mlijeko (do 1% mliječne masti) i konzumirajte mliječne proizvode s niskim udjelom mliječne masti
2. Crveno meso u svome jelovniku zamjenite bijelim (piletina, puretina) i ribom
3. Kada pripremate meso, radije ga kuhajte nego pržite
4. Jaja konzumirajte veoma oprezno
5. Vaša prehrana naka se uglavnom sastoji od svježe, sirove i neprerađene hrane
6. Uključite bogatstvo voća, povrća i sokova u prehranu
7. Izbjegavajte rafinirani rećer i slatkiše, te kofein i čokoladu
8. Pijte čaj od Kombuche i kamilicu
9. Izbjegavajte mahunarke i jela koja nadimaju
10. Izbjegavajte nagle promjene tjelesne mase.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari