Vitaminoteka

Datum objave: 03. 10. 2016.

Pitanje: Da li se u trudnoći smije koristiti zeleni čaj ili kapsule zelenog čaja?

Odgovor: Zeleni čaj ne uzrokuje mutacije ni malformacije ploda i ne utječe negativno na plodnost, trudnoću ni dojenje. Tri su vrste čaja: crni, zeleni i oolong, a sve tri nastaju od iste biljke Camellia sinensis. Metoda procesiranja listova određuje vrstu čaja.

Tradicionalna metoda proizvodnje crnog čaja započinje sušenjem listova. Ubrani listovi slažu se na police gdje se uklanja suvišna vlaga. Potom se rolaju specijalnim strojevima prilikom čega se otpuštaju enzimi i sokovi iz lišća koji su zaslužni za specifičnu aromu i okus čaja. Listovi se potom fermentiraju u posebnoj prostoriji pri kontroliranoj temperaturi i vlazi te na kraju suše u pećima. Pri proizvodnji zelenog čaja ne provodi se proces fermentacije.

Nedavne studije koje su se bavile proučavanje čaja i njegovog djelovanja na zdravlje ljudi donijele su dokaze da polifenoli – fitokemikalije u čaju, koje imaju izrazito antioksidativno djelovanje i ostala biokemijska svojstva – mogu imati važnu ulogu u zaštiti od određenih potencijalno vrlo opasnih bolesti.

Zeleni čaj sadrži manje kofeina od crnog čaja i kave, a osnovna zabrinutost u vezi pijenja čaja tijekom trudnoće može biti vezana uz kofein i tein. Stoga možete bez straha zamijeniti kavu zelenim čajem, ali ipak ne pretjerujte u količinama.

Vjerujemo da ste opasku o uporabi tijekom trudnoće pročitali na bočici s kapsulama zelenog čaja. Iako nas niste upoznali sa cijelim sastavom suplementa, možemo Vam savjetovati da suplement zelenog čaja ne koristite tijekom trudnoće. Moguće je da se radi o visokodoziranom pripravku koji sadrži potencijalno visoke doze kofeina, a nerijetko sadrži i ginseng.

Stoga se tijekom trudnoće zadovoljite mirisnom i smirujućom šalicom čaja umjesto kapsula.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari